Η Emily Ratajkowski εξηγεί γιατί στη βιομηχανία της μόδας θεωρείται "προβληματικό" για ένα μοντέλο να έχει όρια

Το 30χρονο μοντέλο μιλά για την εποχή που δεν μπορούσε να πει "όχι", τον φεμινισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Emily Ratajkowski μπορεί να έχει κάνει πολλές τολμηρές φωτογραφήσεις αλλά με το νέο της βιβλίο 'My Body' αποκάλυψε τον εαυτό της περισσότερο από ποτέ, χωρίς τις οδηγίες κάποιου αυστηρού φωτογράφου αλλά με τους δικούς της όρους. Το 30χρονο μοντέλο εξηγεί στο βιβλίο πώς ο τρόπος που μεγάλωσε την οδήγησε να γίνει μοντέλο αλλά και πως έχασε τον έλεγχο του πώς παρουσιάζει τον εαυτό της. Πλέον νιώθει ότι έχει μια διαφορετική δύναμη από αυτή που νόμιζε ότι είχε ενώ -όπως λέει στη νέα της συνέντευξη στην εφημερίδα Independent- έμαθε πολλά για τον εαυτό της.

Η σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ 'Blurred Lines” από τον Robin Thicke την είχε κάνει να νιώσει ντροπή: "Ήταν μια ντροπιαστική, ταπεινωτική στιγμή για μένα, αλλά ποτέ δεν την είχα σκεφτεί πραγματικά και την είχα απωθήσει ως κάτι ασήμαντο. Νομίζω ένα μέρος του εαυτού μου ένιωσε ότι 'φυσικά έγινε αυτό, ήταν αυτός ο άντρας και ήταν μεθυσμένος'. Νιώθω ότι ήταν ντροπιαστικό για μένα γιατί ήμουν το μοντέλο του οποίου το σώμα χρησιμοποιούσαν, όπως αυτοί οι άντρες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν”.

Όσο μεγάλωνε, το μοντέλο συνειδητοποίησε ότι είχε πολλά άγχη και δεν ένιωθε ευτυχισμένη: "Φοβόμουν ή ήμουν θυμωμένη με κάποια πράγματα στο επάγγελμά μου και μόνο όταν άρχισα να αντιμετωπίζω αυτά τα συναισθήματα συνειδητοποίησα ότι η πολιτική μου δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με την εμπειρία μου. Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα ότι είχα δύναμη ή κάτι σαν δύναμη. Αλλά ναι, δεν πιστεύω πια όσα πίστευα κάποτε”.

Όπως εξηγεί η Emily σαν μοντέλο "όταν είσαι στο γύρισμα και κάποιος πει ότι πρέπει να φορέσεις αυτό ή θέλω να μοιάζεις έτσι ή θέλω να γδυθείς σου μαθαίνουν τα πρακτορεία και η βιομηχανία ότι θα ήταν αγενές ή προβληματικό να έχεις όρια ή να πεις όχι γιατί έτσι είναι η δουλειά”.

Η Ratajkowski πιστεύει ότι οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να ακούγονται γιατί συνηθίζουμε να λέμε "δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι” αλλά "αν μπορούμε να ονομάσουμε όλους τους άντρες που είναι έτσι, θα είναι θεραπευτικό. Και η αλήθεια είναι ότι δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με καλούς και κακούς άντρες. Έχει να κάνει με ένα σύστημα που οι άντρες εκμεταλλεύονται κάποιες φορές και ασυνείδητα”.

Όπως λέει πιστεύει ότι αυτό που συνέβη στα γυρίσματα του Blurred Lines δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί σήμερα γιατί "τώρα είμαι προστατευμένη κατά κάποιο τρόπο” εξηγώντας ότι το γεγονός ότι έγινε διάσημη της εξασφαλίζει κάποια "ανοσία”.

Διαβάστε Επίσης