Marta Ortega Perez | Ποια είναι η 37χρονη κόρη του ιδρυτή των Zara που αναλαμβάνει τον όμιλο Inditex

Από πωλήτρια σε κατάστημα του πατέρα της, έγινε πρόεδρος του ομίλου.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Marta Ortega Perez, κόρη του Amancio Ortega, ιδρυτή των Zara αναλαμβάνει νέα πρόεδρος του ομίλου Inditex που περιλιμβάνει μάρκερς όπως τα Bershka, τα Massimo Dutti και τα Pull&Bear.

H 37χρονη που εργάζεται εδώ και 15 χρόνια στην εταιρεία, διαδέχεται τον Pablo Isla που ήταν πρόεδρος της Inditex από το 2011 και συνεργαζόταν μαζί της εφόσον -όπως λέγεται- εκείνη κινούσε στην πραγματικότητα τα νήματα στην εταιρεία του 85χρονου πατέρα της.

Τα πρώτα της βήματα

Μπορεί ο πατέρας της να είναι ένας από τους πιο πλούσιος ανθρώπους στον κόσμο και ο τρίτος πλουσιότερος στην Ευρώπη, αλλά η Marta θέλησε να αριστεύσει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το όραμα του πατέρα της. Μετά τις σπουδές της στο European Bussiness School του Λονδίνου, ξεκίνησε να δουλεύει ως υπάλληλος στο κατάστημα Zara του King's Road του Λονδίνου το 2007. "Πάντα έλεγα ότι θα αφιέρωνα τη ζωή μου στο να συνεχίσω την κληρονομιά των γονιών μου”΄είχε πει σε συνέντευξή της εξηγώντας ότι "έζησα με αυτή την εταιρεία από τα παιδικά μου χρόνια και έμαθα από σπουδαίους επαγγελματίες με τους οποίους δούλεψα μαζί”.

Στα πρώτα της βήματα, ένιωσε ότι δεν θα τα καταφέρει. Όπως είχε πει στην Wall Street Journal για την εμπειρία της ως πωλήτρια στα Zara "την πρώτη εβδομάδα δεν πίστευα ότι θα επιβίωνα. Αλλά μετά εθίζεσαι στο μαγαζί”. Αυτό ισχύει άλλωστε και για τους πελάτες. Από τότε που άνοιξε το πρώτο μαγαζί στο Λονδίνο το 1998 κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή high street καταστήματα εκτοπίζοντας το Topshop από τις προτιμήσεις των νέων κοριτσιών.

Το όραμά της για την εταιρεία

Ένας από τους ανθρώπους που βοήθησε σε αυτό- χωρίς να είχε επίσημο τίτλο στην εταιρεία- ήταν η Marta που επέβλεπε την γυναικεία κολεξιόν και το εμπόρευμα. Ήταν εκείνη που έκανε το brand να ξεχωρίσει παίρνοντας έξυπνες αποφάσεις όπως το να τοποθετήσει τα καταστήματα σε δρόμους με boutique μαγαζιά αλλά και να προσλάβει διάσημους φωτογράφους και μοντέλα για να προωθήσουν τις καμπάνιες. Η Ortega κατάφερε να κάνει τα Zara ένα brand στο οποίο θα ψωνίζουν όλοι, ακόμα και οι πιο ενημερωμένες fashion influencers.

Η Marta, όπως και ο πατέρας της που ως γιος ενός εργάτη στα τρένα δούλευε από τα 14 του ως διανομέας ενός ράφτη πουκαμίσων, έχει μια διαφορετική εργασιακή κουλτούρα από τους περισσότερους επιχειρηματίες. Αντί να εργάζεται σε ένα μεγάλο γραφείο, προτιμά να κάθεται σε ένα κοινόχρηστο γραφείο στο κεντρικό κτίριο της εταιρείας για να "είναι κοντά στο προϊόντα”.

Marta Ortega Perez | Ποια είναι η 37χρονη κόρη του ιδρυτή των Zara που αναλαμβάνει τον όμιλο Inditex

Εκτός από την ηγεσία της εταιρείας που αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια με τα σχεδόν 7 χιλιάδες καταστήματα και τα 8 χιλιάδες εργοστάσια, η Ortega που είναι υπεύθυνη και για τις premium κολεξιόν των Zara και τις καμπάνιες θα χρειαστεί να οδηγήσει την Inditex σε μια νέα εποχή που οι καταναλωτές ψωνίζουν και με περιβαλλοντολογικά κριτήρια ενώ ο κόσμος της μόδας μόλις άρχισε να ακολουθεί.

Η προσωπική της ζωή

Η Ortega είναι παντρεμένη με τον Carlos Toretta κι έχει μία κόρη ενός έτους, τη Matilda, ενώ έχει κι ένα γιο από τον πρώτο της γάμο. O γάμος της ήταν το απόλυτο κοσμικό γεγονός στην Ισπανία με τη νύφη να εμφανίζεται με ένα νυφικό look που προκάλεσε αίσθηση.

Η Marta μπορεί να μην φορέσει ένα Zara φόρεμα στον γάμο της αλλά επέλεξε μια custom Valentino δημιουργία. Στα πολυτελή πάρτι που ακολούθησαν, η Ortega είχε επιλέξει πάλι Valentino φορώντας ένα κοστούμι, ένα ροζ φόρεμα για χορό αλλά και ένα μαύρο φόρεμα με πούλιες.

Marta Ortega

Ως πρόεδρος της εταιρείας, αναμένεται να προσαρμόσει τη δουλειά της στα Zara και στα άλλα brands, στα Zara Home, τα Massimo Dutti και Bershka ενώ πολλοί περιμένουν ότι -αντίθετα με τον πατέρα της που απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας- η ίδια θα γίνει και το δημόσιο πρόσωπο των brands.

Πηγή: MadameFigaro.gr