Πρίγκιπας William-Kate Middleton | Γιατί διοργανώνονται διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Καραϊβική;

Ο δούκας και η δούκισσα του Cambridge θα έρθουν αντιμέτωποι με ακόμα μια πορεία διαμαρτυρίας στη Τζαμάικα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο πρίγκιπας William και η Kate Middleton μπορεί να λατρεύονται στη Μεγάλη Βρετανία ως άξιοι διάδοχοι της βρετανικής μοναρχίας, όμως σε άλλα μέρη του κόσμου και ειδικά σε χώρες της Κοινοπολιτείας, ο κόσμος δεν ξεχνά τι σημαίνει αποικιοκρατία.

Ο δούκας και η δούκισσα του Cambridge είχαν –και πάντα έχουν στους προορισμούς που επιλέγουν να επισκεφτούν- ένα ζεστό καλοσώρισμα στο Μπελίζ, όμως ήδη από την πρώτη μέρα της περιοδείας τους χρειάστηκε να αναβάλουν μια επίσκεψή τους εξαιτίας των διαμαρτυριών που γινόντουσαν στους δρόμους εξαιτίας της άφιξής τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με ακόμα μια πορεία διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά στο Kingston της Τζαμάικα. Η χώρα γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ανεξαρτησία της και έχουν διοργανωθεί δημόσιες εκδηλώσεις την ημέρα που θα φτάσουν ο δούκας και η δούκισσα του Cambridge.

Η διαμαρτυρία έχει διοργανωθεί από μια ομάδα ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα πολλοί –ανάμεσά τους και κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας- έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή προς τη βρετανική μοναρχία προκειμένου να πληρώσει αποζημιώσεις για τους σκλάβους που είχε εκμεταλλευτεί στο παρελθόν από τη χώρα.

"Δεν θα συμμετέχουμε στον εορτασμό για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο σου" αναφέρει το γράμμα προσθέτοντας πως "δεν βλέπουμε κανένα λόγο να γιορτάσουμε 70 χρόνια από τότε που η γιαγιά σου ανέβηκε στον θρόνο γιατί η ηγεσία της και αυτή των προγόνων της διαιώνισε τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία στην ιστορία. Πιστεύουμε ότι μια απολογία για τα βρετανικά εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων από τη Τζαμάικα, και το trafficking των Αφρικανών, την σκλαβιά,  τη δέσμευσή τους με συμβόλαιο ιδιοκτησίας και την αποικιοκρατία είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η διαδικασία θεραπείας, συγχώρεσης, συμφιλίωσης και αποημίωσης".

Ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας είπε στην εφημερίδα Independent πως με αφορμή τα 60 χρόνια από την ανεξαρτησία της Τζαμάικα "στεκόμαστε σαν ενήλικες σε σταθερό ηθικό έδαφος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λέμε στη Βρετανία που κάποτε ήταν ο ΄γονιός΄ μας ότι κάνατε λάθος που πλουτίσατε από την σκλαβιά και την αποικιοκρατία".

Διαβάστε Επίσης