Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα | Οι λεπτομέρειες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου- Η ημερομηνία και οι καλεσμένοι

Αποκαλύφτηκαν οι λεπτομέρειες για την τελετή στέψης του νέου Βρετανού μονάρχη.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το σχέδιο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η προετοιμασία της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου, με κωδικό όνομα Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα, αποκαλύφτηκε και πλέον έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες για τις παραδόσεις, την ημερομηνία αλλά και τους καλεσμένους.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο Κάρολος θέλει να έχει μια λιτή τελετή χωρίς να ακολουθήσει εθιμοτυπικά όλες τις παραδόσεις ενώ θέλει να έχει και λίγους καλεσμένους. Η τελετή θα έχει διάρκεια μιας ώρας, ενώ κανονικά διαρκεί 4 ώρες, αφού ο Κάρολος στην προσπάθειά του να ξεκινήσει μια εποχή μιας σύγχρονης μοναρχίας σκοπεύει να αφαιρέσει πολλά σημεία της τελετής που η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ακολουθήσει κατά γράμμα στη δική της στέψη το 1953.

Η στέψη της βασίλισσας στο Westminster Abbey είχε προβληθεί από την τηλεόραση και είχε 8.251 καλεσμένους, όμως ο Κάρολος θέλει να τους μειώσει σε 2.000, βγάζοντας από τη λίστα ορισμένους βουλευτές και πολιτικούς. Μάλιστα, ο Κάρολος θα ζητήσει το dress code να μην είναι τόσο formal ώστε οι καλεσμένοι να μπορούν να φορέσουν κοστούμια και όχι τις στολές που απαιτούνται σε τέτοιου είδους τελετές.

Στην τελετή σημαντικό ρόλο θα παίξει και η χρυσή άμαξα της βασίλισσας Ελισάβετ που είχε ανακαινιστεί έναντι μεγάλου ποσού για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, αφού ο Κάρολος αναμένεται να εμφανιστεί μέσα στην ιστορική άμαξα. Υπεύθυνος για την διοργάνωση της στέψης θα είναι ο δούκας του Norfolk ενώ και ο πρίγκιπας William θα συμμετέχει στη διαδικασία.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, μια σημαντική παράδοση που δεν θα ακολουθήσει ο Κάρολος είναι η παραλαβή χρυσού, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, αντίθετα με τη βασίλισσα Ελισάβετ που το 1953 είχε δεχθεί στη στέψη της ως δώρο χρυσό. Οι βελούδινες καρέκλες που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της Ελισάβετ, επίσης θα αντικατασταθούν με κανονικές καρέκλες, αφού ο Κάρολος θέλει να διατηρήσει την αίγλη χωρίς όμως να προκαλέσει με υπερβολές και περιττά έξοδα.

Η ημέρα στέψης θα κηρυχτεί αργία για τη Μεγάλη Βρετανία και η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 3η Ιουνίου 2023, εβδομήντα σχεδόν χρόνια μετά τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ.

Διαβάστε Επίσης