Μaggie Smith | "Με ένα πρόσωπο σαν αυτό δεν θα μπορέσεις ποτέ να γίνεις ηθοποιός"

Αλλά εκείνη κέρδισε δύο Όσκαρ.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ως Μinerva McGonagall, καθηγήτρια μεταμορφώσεων στη σχολή μαγεία από τη σειρά ταινιών Harry Potter. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο ρόλος μέσα από τον οποίο συστήθηκε στο ευρύ κοινό. Πριν, όμως, από την επιτυχία της κινηματογραφικής μεταφοράς του μαγικού σύμπαντος της Rowling, είχε προηγηθεί μια σημαντική καριέρα 60 ετών.

Η Maggie Smith έχει βραβευτεί για τις ερμηνείες της τόσο στο θέατρο, όσο και τον κινηματογράφο. Είναι κάτοχος δυο βραβείων Όσκαρ (ενός Α' Γυναικείου Ρόλου κι ενός Β' Γυναικείου Ρόλου), ενός Βραβείου Τony, επτά Βραβείων BAFTA, δυο Βραβείων Emmy, δυο Χρυσών Σφαίρων, δυο Βραβείων Σωματείου Ηθοποιών κι ενός Βραβείου Laurence Olivier.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1934 γεννιέται, σε ένα ανατολικό προάστιο του Λονδίνου, η Μargaret Natalie Smith. Όνειρο της μικρής Μargaret, είναι από πολύ νωρίς να ασχοληθεί με τον κόσμο της υποκριτικής. Η ίδια δηλώνει χρόνια αργότερα "Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα από που προήλθε αυτή τη ροπή (προς την υποκριτική)". Οι γονείς της, ωστόσο, δεν στηρίζουν αυτή της την φιλοδοξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα λόγια της ίδιας της της μητέρας που, αμφισβητώντας τις δυνατότητές της κόρης της, της λέει πως "με ένα πρόσωπο σαν αυτό" δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ηθοποιός. Παρά την αρνητική στάση των γονιών της η Μargaret αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρό της πηγαίνοντας το 1951 στο Playhouse School της Οξφόρδης, από όπου και αποφοιτά το 1953.

Σας αρέσει ο Σαίξπηρ;

Πρώτος ρόλος της υποκριτικής της πορείας είναι η Βιόλα από τη Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Και στα επόμενα χρόνια της στο θέατρο ακολουθούν αρκετοί, ακόμα, ρόλοι του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα και ποιητή. Μάλιστα, το 1965, είναι υποψήφια για Όσκαρ για τον ρόλο της Δυσδαιμόνας σε μία κινηματογραφική μεταφορά του Οθέλλου. 

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr