Η αμύθητη συλλογή με τις εντυπωσιακές τιάρες της οικογένειας Γλύξμπουργκ

Τα πολυτιμότερα κοσμήματα της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όσο κι αν τα βασίλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας διατηρούν τις πιο ακριβές συλλογές με τιάρες, αυτό δεν σημαίνει πως ήταν οι μόνες εντυπωσιακές που πέρασαν από την ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και οι γυναίκες της οικογένειάς της έχουν κάνει διάσημα αρκετά από τα πολύτιμα κομμάτια που κρύβει η συλλογή της εκλιπούσας μονάρχη, η οικογένεια Γλύξμπουργκ δεν πάει πίσω χάρη στα εντυπωσιακά στέμματα που μέχρι σήμερα βρίσκονται στην κατοχή της. 

Ακόμα κι αν ο θεσμός της βασιλείας καταργήθηκε το 1974 με το σχετικό δημοψήφισμα, αυτό δεν εμπόδισε τα μέλη της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας να φορούν τα πολύτιμα αυτά κομμάτια που έχουν απίστευτη αισθητική και τεράστια ιστορία. 

The Greek Emerald Parure

Η ιστορία ξεκινάει 2 σχεδόν αιώνες πίσω όταν η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, Όλγα Κωνσταντίνοβνα παντρεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο Α' της Ελλάδας και έλαβε τα κοσμήματα που σήμερα κοσμούν την τιάρα ως δώρο γάμου. Πολλά χρόνια αργότερα, ο εγγονός της Γεώργιος Β' και η σύζυγός του, Elisabeth, χρησιμοποίησαν τα εν λόγω σμαράγδια για να δημιουργήσουν μία τιάρα σε σχήμα kokoshnik, προσθέτοντας διαμάντια που σχημάτιζαν το αρχικό E. Εν τέλει, η τιάρα κατέληξε στη Φρειδερίκη, σύζυγο του Παύλου Α' (αδερφού του Γεωργίου Β', που τον διαδέχθηκε), η οποία με τη σειρά της την χάρισε στη νύφη της, Άννα- Μαρία.

The Greek Ruby Parure

Όπως με τη σμαραγδένια τιάρα, και η Ruby Parure ανήκε στη βασίλισσα Όλγα. Φημολογείται πως από τον γάμο της με τον Γεώργιο Α', εκείνος αγόραζε ένα ρουμπίνι σε βαθύ κόκκινο χρώμα (αίμα του περιστεριού) κάθε χρόνο για την επέτειό τους, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν για μία τιάρα, η οποία θα συμβόλιζε την αρχαία Ελλάδα, χάρη στο σχήμα της που θύμιζε στεφάνι από δάφνες. Η εν λόγω τιάρα δόθηκε στην Άννα - Μαρία από την πεθερά της, Φρειδερίκη, ως γαμήλιο δώρο.

The Khedive of Egypt Tiara

Πρόκειται για την πιο ρομαντική ιστορία που σχετίζεται με την τιάρα, αφού δημιουργήθηκε για χάρη της αγάπης. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Κόνοτ (ανιψιά του Εδουάρδου Ζ του Ηνωμένου Βασιλείου) σε ένα ταξίδι της στην Αίγυπτο γνώρισε τον διάδοχο της Σουηδίας , Γουσταύο ΣΤ΄ Αδόλφο, τον οποίο και παντρεύτηκε. Για να τονιστεί το γεγονός ότι η αγάπη τους ξεκίνησε στο Κάιρο, ο κυβερνήτης (Khedive) της Αιγύπτου τούς έκανε δώρο από τον οίκο Cartier αυτή την τιάρα. Δυστυχώς, η Μαργαρίτα δεν πρόλαβε να τη χαρεί για πολύ γιατί πέθανε ξαφνικά το 1920, ωστόσο την κληρονόμησε η κόρη της, βασίλισσα Ingrid της Δανίας, η μητέρα της Άννας-Μαρίας. Μάλιστα, ήταν η συγκεκριμένη τιάρα που η Άννα-Μαρία φόρεσε στον γάμο της, όπως και η κόρη της Αλεξία, με τις πληροφορίες να θέλουν τη μικρότερη κόρη της, Θεοδώρα, να τη φοράει επίσης στον επικείμενο γάμο της.

Η αμύθητη συλλογή με τις εντυπωσιακές τιάρες της οικογένειας Γλύξμπουργκ

Queen's Sophie Diamond Tiara

Ήταν το γαμήλιο δώρο που έλαβε η πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας στον γάμο της με τον πρίγκιπα Κωνσταντίνο Α' της Ελλάδας το 1889. Η εντυπωσιακή αυτή τιάρα κατέληξε στον τρίτο εγγονό της, βασιλιά Παύλο Α' και στη σύζυγό του, Φρειδερίκη. Για χρόνια η τιάρα είχε εξαφανιστεί, μέχρι που τη φόρεσε ξανά η Marie Chantal το 2012.

Princess Alexia’s Tiara

Πρόκειται για την τιάρα της μεγαλύτερης κόρης του Κωνσταντίνου και της Άννας - Μαρίας, Αλεξίας, την οποία της είχαν κάνει δώρο οι γονείς της τη δεκαετία των 90s. Όταν δεν τη φοράει η Αλεξία, τη δανείζει συχνά στην αδερφή της, Θεοδώρα.

The Antique Corsage Tiara

Από τις πιο διάσημες τιάρες στην ιστορία, που ανήκε στη βασίλισσα Βικτώρια της Σουηδίας, την προ-γιαγιά της Άννας- Μαρίας. Στην αρχή τα κοσμήματα ήταν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν κορσάζ ή ένα περίφημο στομάχι που κοσμεί το τριγωνικό μέρος των φορεμάτων κάτω από το μπούστο. Εν τέλει η Ingrid της Δανίας αποφάσισε να τα μετατρέψει σε τιάρα και να τη χαρίσει την κόρη της, Άννα- Μαρία στα 18α γενέθλιά της. Η συγκεκριμένη τιάρα έχει φορεθεί αρκετά και την έχουμε δει να τη φοράει η Marie Chantal, η Τατιάνα Μπλάτνικ και πιο πρόσφατα η Nina Flohr, η κάθεμία στον γάμο της. 

Nina Flohr

The Miller Fringe Tiara

Αποτελεί σχετικά πρόσφατη προσθήκη, αφού η Miller Fringe Tiara ήταν δώρο των γονιών της Marie-Chantal, Robert Miller και María Clara Pesantes Becerra. Το εντυπωσιακό αυτό κομμάτι είχε φορεθεί μόνο από τη σύζυγο του Παύλου Γλύξμπουργκ, μέχρι τη στιγμή που είδαμε να τη φοράει η Μαρία Ολυμπία στα 50α γενέθλια του πρίγκιπα Frederik της Δανίας. 

Marie Chantal - Παυλος Γλυξμπουργκ

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε Επίσης