Η Sophie, δούκισσα του Εδιμβούργου, ταξίδεψε κάτω από άκρα μυστικότητα στο Ιράκ

Η δούκισσα του Εδιμβούργου έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επισκέφτηκε τη Βαγδάτη.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Δούκισσα του Εδιμβούργου πραγματοποίησε μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ στο πλαίσιο του σπουδαίου της έργου για την υπεράσπιση των θυμάτων επαναλαμβανόμενης σεξουαλικής βίας και κακοποίησης

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Sophie, κατά τη διάρκεια της μυστικής της επίσκεψης, πέρασε δύο ημέρες στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ όπου πληροφορήθηκε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια της χώρας, καθώς και για το συνεχιζόμενο έργο για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων τους. Την ανακοίνωση έκανε το ίδιο το Παλάτι, προκειμένου να ενισχύσει τη δράση της βασιλικής οικογένειας και την πρωταγωνιστική της παρουσίας εκεί όπου "φωλιάζει” η αδικία. 

Η Sophie, δούκισσα του Εδιμβούργου, ταξίδεψε κάτω από άκρα μυστικότητα στο Ιράκ

Το προηγουμένως απροειδοποίητο ταξίδι, το οποίο κρατήθηκε μυστικό για λόγους ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, για την υποστήριξη της Ατζέντας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (WPS), αναφέρει χαρακτηριστικά το Παλάτι σε ανακοίνωση του. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Sophie επισκέφθηκε ένα γυμνάσιο για κορίτσια και μίλησε με μαθήτριες και καθηγήτριες για την εκπαίδευση των νέων γυναικών στη χώρα, τις ελπίδες και τα όνειρα τους για το μέλλον. Η παρουσία της, όμως, δεν περιορίστηκε σε αυτή την εμφάνιση. Η Δούκισσα του Εδιμβούργου επισκέφθηκε ένα κέντρο οικογενειακού χαρακτήρα για να ακούσει για το έργο που επιτελείται για την υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας των γυναικών του Ιράν και συναντήθηκε με γυναίκες επιχειρηματίες για να συζητήσει τη σημασία της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών.

Μετά τη συνάντησή της στη Βαγδάτη, η Δούκισσα του Εδιμβούργου χαιρέτησε τον Βασιλιά στον Ιρακινό πρόεδρο, Abdul Latif Rashid, και στην Πρώτη Κυρία. Ο Κάρολος, ως πρίγκιπας της Ουαλίας, είχε ταξιδέψει στη χώρα το 2004, όταν επισκέφθηκε στρατιωτικό προσωπικό στη Βασόρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Το 2006, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο αείμνηστος Δούκας του Εδιμβούργου, πραγματοποίησε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι για να δει τα βρετανικά στρατεύματα στη Βασόρα, όταν ήταν 85 ετών.