Δεύτερη στέψη για τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα

Η δεύτερη τελετή που θα λάβει χώρα σε λίγους μήνες.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αν και η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα στην Αγγλία ήταν το γεγονός της χρονιάς, μέσω της οποίας οι Βρετανοί και τα μέλη της Κοινοπολιτείας γιόρτασαν τον νέο μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν είναι η μοναδική που θα λάβει χώρα. Ειδικότερα, ο νέος μονάρχης και η σύζυγός του πρόκειται να ταξιδέψουν τον Ιούλιο στη Σκωτία, όπου θα πραγματοποιηθεί μία νέα τελετή, που θα είναι αφιερωμένη στους Σκωτούς υπηκόους. 

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της βασιλικής εβδομάδας - όπως είναι γνωστή η περίοδος εκείνη- ο βασιλιάς θα διοργανώσει ένα garden πάρτι στο Εδιμβούργο, το οποίο θα ακολουθήσει μια δεύτερη τελετή στέψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πάρτι θα λάβει χώρα στις 4 Ιουλίου, ωστόσο δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία της στέψης, που θα σηματοδοτήσει τη μοναρχία του στη Σκωτία. Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό πως η αίθουσα του θρόνου στο Κάστρο του Εδιμβούργου θα είναι κλειστή από τις 4-6 Ιουλίου, ενώ ολόκληρη η βασιλική κατοικία θα είναι κλειστή στις 5 του μήνα.

Ομοίως και η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ταξιδέψει στη Σκωτία λίγες ημέρες μετά την τελετή στέψης της στην Αγγλία το 1953 για τη δεύτερη στέψη στον καθεδρικό ναό του St. Giles. Εκεί ο βασιλιάς Κάρολος θα παρουσιαστεί στους Σκωτούς με τα βασιλικά κοσμήματα της Σκωτίας, που είναι τα μακροβιότερα που έχουν "επιβιώσει" στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. 

Παράλληλα, ο καθεδρικός ναός στη Σκωτία έχει συναισθηματική αξία για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αφού εκεί είχε μεταφερθεί η σωρός της εκλιπούσας μονάρχη, η οποία έφυγε από τη ζωή στο Κάστρο του Μπαλμόραλ. Μάλιστα, στον ίδιο ναό τα παιδιά της είχαν συμμετάσχει στην αγρυπνία που έλαβε χώρα για να τιμήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ. 

Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου στην Αγγλία στέφθηκε από επιτυχία σε επίπεδο οργάνωσης, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν το τελετουργικό ξεπερασμένο και καθόλου σχετικό με την εποχή.

Διαβάστε Επίσης