Το FBI δημοσίευσε αρχεία σχετικά με σχέδιο δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ

Οι απειλές για τη ζωή της και οι φόβοι του FBI για την ασφάλεια της εκλιπούσας μονάρχη.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αρκετές φορές είχαν αποπειραθεί άνθρωποι να σκοτώσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ μέσα στις δεκαετίες που βρισκόταν στον βρετανικό θρόνο. Ωστόσο, από τις πιο σοβαρές απειλές ήταν εκείνες που είχε λάβει κατά το ταξίδι της στις ΗΠΑ το 1983, όπως απέδειξαν αρχεία του FBI που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Ειδικότερα, επρόκειτο για μία τεταμένη περίοδο κατά την οποία επικρατούσε η Σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, με τις απειλές να προέρχονται από εμπλεκόμενο με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό. 

Πιο αναλυτικά, πριν από 40 χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος είχαν ταξιδέψει στην Καλιφόρνια ύστερα από πρόσκληση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ronald Reagan. Πολλές εβδομάδες πριν, είχε πέσει στην αντίληψη των αρχών πως ένας φερόμενος υποστηρικτής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού σχεδίαζε να της κάνει κακό. Παρ'όλ'αυτά, το βασιλικό ζευγάρι πραγματοποίησε το ταξίδι με το βασιλικό γιοτ, Britannia, και έφτασε στην Καλιφόρνια, όπου έμεινε για μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI που μετέδωσε το People, τον Φεβρουάριο του 1983 ένας αστυνομικός από το τμήμα του Σαν Φρανσίσκο είχε λάβει ενημέρωση από έναν συνάδελφό του που γνώριζε έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος ήταν ο ύποπτος που σύχναζε στο Dovre Club, το οποίο θεωρείτο πως ήταν στέκι των μελών του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Πιο συγκεκριμένα, ο άγνωστος αυτός άνδρας είχε πει στον αστυνομικό πως η κόρη του είχε σκοτωθεί από μία σφαίρα από καουτσούκ στη Βόρεια Ιρλανδία και πως σχεδίαζε να κάνει κακό στη Βρετανίδα μονάρχη. "Αυτός ο άνδρας υποστήριξε πως θα προσπαθούσε να κάνει κακό στη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε με το να πετάξει ένα αντικείμενο από τη Γέφυρα Golden Gate όταν θα σάλπαρε από κάτω ή θα προσπαθούσε να σκοτώσει την Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite", ανέφεραν τα στοιχεία, υπογραμμίζοντας πως οι Μυστικές Υπηρεσίες σχεδίαζαν να κλείσουν τις εισόδους στη Γέφυρα όταν το γιοτ θα πλησίαζε. 

Ευτυχώς, εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε κάποια επίθεση κατά την επίσκεψη του ζεύγους στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία του FBI να αναφέρουν πως το ταξίδι στην Καλιφόρνια ολοκληρώθηκε δίχως δυσάρεστα περιστατικά. 

Μέσα από την τραυματική αυτή περίοδο σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά βίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3,500 άνθρωποι, ανάμεσα σε αυτούς και ο θείος του πρίγκιπα Φιλίππου, Λόρδος Louis Mountbatten, ο οποίος δολοφονήθηκε από βόμβα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Εν τέλει η σύγκρουση έλαβε τέλος με την ιστορική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998.

Διαβάστε Επίσης