Μιχαήλ Ταμπακάκης: "Κανείς δε σου εγγυάται ότι τον επόμενο χρόνο θα έχεις δουλειά"

H αναμέτρηση με τον εαυτό του είναι η πιο μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο. Καταπιάνεται με πάθος με ό,τι κάνει, παίρνει ρίσκα και του αρέσει να δοκιμάζει νέους ρόλους.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το Harper’s Bazaar Greece συναντά τον ηθοποιό Μιχαήλ Ταμπακάκη σε μια κομβική στιγμή της καριέρας του, αφού μετά την επιτυχία του στο "Μαύρο Ρόδο" θα συμμετέχει στο πρωταγωνιστικό καστ της σειράς "Ναυάγιο", που θα προ βληθεί στο Mega ΤV τη νέα σεζόν. Τον παρατηρώ καθώς ετοιμάζεται για τη φωτογράφηση. Λιγομίλητος, ευγενικός, έχει μια λάμψη, μια αύρα old Ηollywood – και είναι τόσο νέ ος. Τον ρωτώ αν του αρέσει η μόδα και επιβεβαιώνει ότι είναι λάτρης όλων των ειδών τέχνης και η μόδα, ως τέχνη κι αυτή, είναι μια μορφή έκφρασης που θαυμάζει.

Μιχαήλ Ταμπακάκης: "Κανείς δε σου εγγυάται ότι τον επόμενο χρόνο θα έχεις δουλειά"
Polo top και παντελόνι, Saint Laurent by Anthony Vaccarello, Loafers Celine, luisaworld.com. Πολυθρόνα "Crinoline" της Patricia Urquiola, Β&Β Italia, Δελούδης.

Είναι δύσκολο να χειρίζεστε τη δημόσια εικόνα σας και σε ποιον βαθμό σάς επηρεάζουν η αναγνωρισιμότητα και η δημοσιότητα;

Προσωπικά δεν έχω αλλάξει τίποτα ούτε στη ζωή μου ούτε στη δουλειά μου, με τη διαφορά ότι βγάζω περισσότερες φωτογραφίες με άγνωστους ανθρώπους (γελάει). Σίγουρα η τηλεόραση είναι ένα μέσο το οποίο σου δίνει τεράστια προβολή. Εγώ αυτό που προσπαθώ είναι να κρατάω το κέντρο μου και να μη χάνω τον στόχο μου.

Πρωταγωνιστής στις σειρές "42°C", "Βραχιόλι της φωτιάς", "Αγάπη παράνομη", "Μαύρο Ρόδο". Είναι στοίχημα για εσάς ένας ρόλος όπως αυτός στη νέα σειρά "Ναυάγιο" του Mega;

Φέτος η αλήθεια είναι ότι μετά από ένα χρόνο απουσίας από το θέατρο ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό και να κάνω ένα διάλειμμα από την τηλεόραση. Έχοντας δύο παραστάσεις, δε θα είναι εύκολο, έτσι κι αλλιώς. Όταν όμως διάβασα τα σενάρια του "Ναυαγίου", είπα: "Σε αυτή τη δουλειά θέλω να είμαι!". Στόχος μου είναι να μην επαναπαύομαι ποτέ στις ευκολίες μου, να δοκιμάζω. Βρίσκω πιο γοητευτικό να κάνω κάτι τολμηρό και να αποτύχω παρά να είμαι απλώς επαρκής. Ο ρόλος μου στο "Ναυάγιο" είναι ένα τέτοιο υλικό.

Εμπορικός ή ποιοτικός;

Νομίζω πια είμαστε σε μια εποχή που οι ταμπέλες δε χωράνε. Σε κανέναν τομέα. Η ποιότητα για μένα έχει να κάνει με το πώς στέκεσαι απέναντι στα πράγματα. Με τον ίδιο μόχθο θα δουλέψω και για μία παράσταση και για μία τηλεοπτική σειρά. Από την άλλη, είναι πολύ εύκολο μέσω της τηλεόρασης να χάσεις την μπάλα. Πρόκληση είναι από μόνο του το να είσαι ηθοποιός. Να ζεις σε αυτή την αβεβαιότητα της φύσης του επαγγέλματος. Κανείς δε σου εγγυάται ότι τον επόμενο χρόνο θα έχεις δουλειά, κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί την επιτυχία εκ των προτέρων. Κάθε μέρα ρισκάρεις.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σας βοήθησαν περισσότερο;

Οι δάσκαλοί μου σίγουρα έχουν συμβάλει καθοριστικά στον τρόπο που έχω μάθει να δουλεύω και να υπάρχω σε αυτή τη δουλειά. Στο Εθνικό γνωρίσαμε ανθρώπους και καλλιτέχνες που μας εφοδίασαν ο καθένας με τα δικά του εργαλεία.

Μιχαήλ Ταμπακάκης
Σακάκι και παντελόνι Celine, luisaworld.com. Τank top, Η&Μ. Πολυθρόνα "Le Bambole" του Mario Bellini, Β&Β Italia, Δελούδης.

Ο χώρος θέτει περιορισμούς σε έναν νέο σε ηλικία ηθοποιό;

Ο "χώρος" απαιτεί να είσαι πολυεργαλείο. Δυστυχώς, λόγω της μικρής αγοράς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να είμαστε τόσο επιλεκτικοί όσο θα θέλαμε. Από τη μικρή μου εμπειρία, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι η εμφάνιση
παίζει ακόμη καθοριστικό ρόλο στις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους.

Τι θέλετε να πετύχετε στο πεδίο της υποκριτικής;

Ο δικός μου στόχος είναι να μην επαναπαύομαι ποτέ. Δεν ξέρω αν μπορεί να
γίνει και διαφορετικά. Εννοώ, αν δε βάζεις στόχους και δεν αγωνίζεσαι γι’ αυτούς, δε νομίζω ότι τα πράγματα έρχονται από μόνα τους.

Διεκδικείτε την πρωτιά και τη διάκριση;

Η διάκριση δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι υπέροχο να αναγνωρίζεται η δουλειά σου, αλλά δεν έχει να κάνει ακριβώς μ’ εσένα. Υπάρχουν καταπληκτικοί ηθοποιοί που δεν έχουν βραβευτεί ποτέ. Αυτό δεν τους κάνει λιγότερο καλούς. Αν στόχος σου είναι να γίνεις σταρ, τότε ακολουθείς λάθος δρόμο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ σας;

Το στυλ για μένα είναι έκφραση. Είναι ο τρόπος που επιλέγεις να βλέπεις τη ζωή.

Τι ρόλο έχουν οι οικογένεια και οι φίλοι;

Τον πιο καθοριστικό. Στέκονται δίπλα μου στις πιο σημαντικές στιγμές.

Προσπαθείτε να συμβάλλετε σε ένα βιώσιμο μέλλον;

Προσπαθώ να μη χρησιμοποιώ αυτοκίνητο, δεν ανάβω περιττά φώτα στο σπίτι και το καλοκαίρι κάνω μπάνιο με κρύο νερό.

Θα κάνετε ένα spoiler για την ερχόμενη σεζόν;

Θα κάνω στο
θέατρο δύο πολύ σημαντικά έργα, τον "Ξένο" του Καμύ και τον "Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ" της Πατρίσια Χάισμιθ.

Μιχαήλ Ταμπακάκης
Πουκάμισο Valentino και παντελόνι Botegga Veneta και τα δύο luisaworld.com

Από την Κατερίνα Κηλίδη. Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς. Επιμέλεια: Αποστόλης Γκόφας (10ΑΜ). Hair artist: Σπύρος Δασκάλου (D-tales.gr).