Βασίλισσα Ελισάβετ | Η τελευταία της φωτογραφία πριν φύγει από τη ζωή

Χαμογελαστή και ευδιάθετη, τίποτα δεν προμήνυε ότι σε μερικές ώρες θα έφευγε από τη ζωή - Τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου από την ημέρα που η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια. Μία ημερομηνία που η παγκόσμια κοινότητα θα θυμάται για καιρό, καθώς – παρά την προχωρημένη ηλικία της – τίποτα άλλο δεν προμήνυε ότι η μακροβιότερη μονάρχης παγκοσμίως θα ταξίδευε προς την τελευταία της κατοικία το μεσημέρι της 8ης Σεπτεμβρίου του 2022, φεύγοντας ήρεμη και γαλήνια.

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατό της, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ φωτογραφήθηκε για τελευταία φορά. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο σαλόνι του Balmoral, της βασιλικής κατοικίας της στο Aberdeenshire της Σκωτίας, όπου παραδοσιακά η εκλιπούσα βασίλισσα αποσυρόταν για ιδιωτικές διακοπές κάθε καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα, οι λήψεις αποτυπώνουν αυτό που θα αποδεικνυόταν το τελευταίο δημόσιο καθήκον της βασίλισσας - τον διορισμό της Liz Truss ως πρωθυπουργού. Η φωτογράφος Jane Barlow τράβηξε δύο σόλο λήψεις της μονάρχη, όπου στέκεται και χαμογελά μπροστά σε ένα τζάκι.

Βασίλισσα Ελισάβετ | Η τελευταία της φωτογραφία πριν φύγει από τη ζωή

Ντυμένη με ταρτάν, η βασίλισσα κουβαλούσε την καθιερωμένη μαύρη τσάντα της και χρησιμοποιούσε μπαστούνι, ίσως για καλύτερη ισορροπία εν μέσω των προβλημάτων κινητικότητάς της. Η βασίλισσα Ελισάβετ περπατούσε τακτικά με μπαστούνι από τον Οκτώβριο του 2021. Τον ίδιο μήνα, ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στη Βόρεια Ιρλανδία κατόπιν ιατρικής συμβουλής των γιατρών της και πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο στις 20 Οκτωβρίου.

Η Barlow φωτογράφισε επίσης τη βασίλισσα να σφίγγει το χέρι με την Truss, τη 15η πρωθυπουργό της βασιλικής της βασιλείας, στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο διορισμός της Truss (ο οποίος αποδείχθηκε βραχύβιος) ήταν μια βασιλική πρωτιά, καθώς έγινε η πρώτη πρωθυπουργός που διορίστηκε στη Σκωτία αντί για την Αγγλία. Μια πηγή είχε δηλώσει τότε στο περιοδικό PEOPLE ότι η απόφαση ελήφθη να φιλοξενηθεί το ακροατήριο στο Balmoral για να υπάρξει ασφάλεια για τα χρονοδιαγράμματα εν μέσω των προβλημάτων κινητικότητας της βασίλισσας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Boris Johnson ταξίδεψε επίσης στη Σκωτία για έναν επίσημο αποχαιρετισμό από τη θέση του.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Ενώ ο Johnson φωτογραφήθηκε με χειραψία με τον ιπποκόμο της βασίλισσας Ελισάβετ αντισυνταγματάρχη Tom White και τον προσωπικό της γραμματέα Sir Edward Young όταν έφτασε για την ακρόασή του στο κάστρο, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του με τη βασίλισσα στις 6 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατό της, δήλωσε στο BBC ότι ήταν "φωτεινή και συγκεντρωμένη" κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης, όπως αποδείχθηκε.

"Δεδομένου του πόσο άρρωστη ήταν προφανώς, πόσο εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι ήταν τόσο φωτεινή και συγκεντρωμένη. Ήταν μια αρκετά συναισθηματική στιγμή", δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος.