Baria Alamuddin | Η μητέρα της Amal Clooney είναι το πρότυπο της κόρης της -και όχι άδικα

Η πεθερά του Geaorge Clooney είμαι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μαχητική δημοσιογράφος.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Πίσω από μια δυναμική και επιτυχημένη γυναίκα πολύ συχνά βρίσκεται μία άλλη: η μητέρα της. Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και με την Amal Alamuddin, την πετυχημένη δικηγόρο που έγινε γνωστή ως μια πιο τις πλέον διάσημες δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο πριν παντρευτεί τον George Clooney. Η Baria Alamuddin, η γυναίκα που την έφερε στον κόσμο και τη μεγάλωσε, έχει διαγράψει κι αυτή τη δική της σημαντική ιστορία.

Διαβάστε Επίσης

Γεννήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης το 1948 και το όνειρό της ήταν να γίνει δικηγόρος -όπως αργότερα η κόρη της- αλλά αποφάσισε να αλλάξει πορεία όταν πήγε στο πανεπιστήμιο. "Ήμουν πολύ επαναστάτρια και δεν μου άρεσε η ιδέα να υπαγορεύει η κοινωνία ή η οικογένεια τι πρέπει να κάνω”, έχει πει σε συνέντευξή της. "Στην αρχή, ήθελα να γίνω δικηγόρος γιατί με ενδιέφερε η δικαιοσύνη, αλλά τελικά επέλεξα τη δημοσιογραφία, η οποία μου επέτρεψε επίσης να επιδιώξω αυτόν τον στόχο".

Σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, όπου γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, τον Remzi Alamuddin που ήταν τότε ο αντιπρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Όταν γνωρίστηκαν εκείνος είχε μόλις βγει από ένα αποτυχημένο γάμο και είχε δύο παιδιά. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την Amal και την Tala.

H καριέρα της Baria Alamuddin στη δημοσιογραφία ξεκίνησε από την τηλεόραση του Λιβάνου, με την παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών. Εξειδικεύτηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ και έγινε μια από τις πιο επιδραστικές και δημοφιλείς γυναίκες στη χώρα της. Σύντομα όμως αποφάσισε ότι της ήταν πιο ενδιαφέρον να εκφράζεται στον γραπτό Τύπο και έτσι ξεκίνησε να δουλεύει για το περιοδικό Al Assayad, με έδρα τη Βηρυτό. Το 1980, όταν η κόρη της Amal ήταν δύο ετών, η οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου ζει μέχρι και σήμερα, εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου στην πατρίδα της. Εκεί εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας Al-Hayat που υπήρξε για δεκαετίες το πιο σημαντικό έντυπο για την αραβική διασπορά στον κόσμο, μέχρι το 2020 οπότε και ανεστάλη η έκδοσή της. Παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτείτο από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Khalid bin Sultan, η Al-Hayat ήταν πάντα ανοιχτή σε φιλελεύθερες ιδέες. Ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας, σε συνέντευξή του είχε πει πως ενώ αρχικά του είχε κάνει εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση η ομορφιά της Baria, την οποία είχε χαρακτηρίσει "μια ρωμαϊκή θεά", ήταν η ευφυΐα και η εργατικότητά της που την έκαναν βασική συνεργάτιδά του, δημοσιεύοντας άρθρα τα οποία ήταν πάντα "περιεκτικά και ακριβή".

Με εφαλτήριο το Λονδίνο, η Λιβανέζα δημοσιογράφος έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε ως σχολιάστρια της πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών της Αραβίας, ενώ πήρε συνεντεύξεις από παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας, ο Tony Blair, ο Bill Clinton, η Margaret Thatcher και o Fidel Castro. Ήταν επίσης η τελευταία δημοσιογράφος που μίλησε με την Indira Gandhi πριν από τη δολοφονία της και μία από τις λίγες που είχαν πρόσβαση στη Suha Arafat, σύζυγο του Yasser Arafat. Εμφανίστηκε πολλές φορές ως πολιτική αναλύτρια στο CNN και στο Al-Jazeera και, για ένα διάστημα, διηύθυνε το Media Services Syndicate, έναν όμιλο που συνεργαζόταν με το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Σήμερα, σε ηλικία 77 ετών, η Baria Alamuddin συνεχίζει να γράφει τακτικά για το Arab News - το πιο πρόσφατο άρθρο της είχε να κάνει με καταγγελίες για τη δράση της πολιτοφυλακής στο Ιράν).

Με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο, ο Remzi  Alamuddin επέστρεψε στην πατρίδα τους, αλλά η Baria δεν ήθελε να εγκαταλείψει την καριέρα της στην Αγγλία και αποφάσισε να μείνει στο Λονδίνο, δίνοντας τέλος στον γάμο τους. Αν και είναι προφανές ότι με την κόρη της μοιράζονται πολλά κοινά ενδιαφέροντα, η Baria Alamuddin δεν επιδίωξε ποτέ να επηρεάσει τις επαγγελματικές επιλογές της Amal Clooney: "Ποτέ δεν είπα στις κόρες μου τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουν στη ζωή τους", έχει πει. "Δεν τους έχω επηρεάσει με κανέναν τρόπο παρά μόνο διδάσκοντάς τους κάποιες αξίες. Και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη για την εξέλιξή τους".

Στην ίδια συνέντευξη που είχε δώσει στο Euronews, είχε αναφερθεί και στον γαμπρό της, George Clooney, επαινώντας την πολιτική στάση του: "Αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω αυτή την οικογένεια, με την έννοια ότι όλοι νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη στον κόσμο. Ο γαμπρός μου ενδιαφέρεται πολύ για την πολιτική. Επειδή προερχόμαστε από μια χώρα όπως ο Λίβανος, μιλάμε συνέχεια για πολιτική και πρέπει να πω ότι τις περισσότερες φορές συμφωνούμε σε όλα".

Διαβάστε Επίσης