Βασίλισσα Margrethe της Δανίας | Ήταν η παραίτηση της από τον θρόνο η κίνηση - ματ που θα σώσει τον γάμο του Frederik και της πριγκίπισσας Mary;

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τη βασίλισσα που δήλωνε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τον θρόνο να αποχωρήσει τόσο ξαφνικά.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η απόφαση της βασίλισσας Margrethe της Δανίας να αποχωρήσει από το βασιλικό θρόνο της χώρας έγινε – και ανακοινώθηκε – ξαφνικά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται τι ήταν αυτό που ώθησε την μακροβιότερη εν ζωή μονάρχη της Ευρώπης στην απόφαση να αποσυρθεί από τα καθήκοντα της με αρκετές θεωρίες να έρχονται στο σχολιαστικό προσκήνιο. 

Μία από αυτές έχει άμεση σχέση με τον γάμο και το ερωτικό σκάνδαλο ανάμεσα στον γιο της και μελλοντικό βασιλιά της χώρας, πρίγκιπα Frederik και τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Mary, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας περί τα τέλη του προηγούμενου έτους. 

Η 83χρονη βασίλισσα αποκάλυψε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της ότι αποχωρεί από την ηγεμονία στις 14 Ιανουαρίου - μια απροσδόκητη κίνηση που μπορεί να έγινε για να ενισχύσει τον δεσμό του Frederik και της Mary. Τον Νοέμβριο του 2023, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο διάδοχος του θρόνου διατηρούσε δεσμό με τη μεξικανικής καταγωγής κοσμική γυναίκα Geneveva Casanova, αφού φωτογραφήθηκαν μαζί κατά τη διάρκεια ιδιωτικού του ταξιδιού στη Μαδρίτη. Η Casanova αρνήθηκε τους ισχυρισμούς περί ρομαντικού ειδυλλίου με τον Frederik με την πριγκιπική οικογένεια της Δανίας να ακολουθεί το μονοπάτι της σιωπής. 

"Είναι πιθανό η βασίλισσα να προέβη σε αυτή την ενέργεια επειδή φοβόταν μήπως διαλυθεί ο γάμος και η βασιλική οικογένεια χάσει τη Mary. Αυτό θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα. Η βασίλισσα πάντα θεωρούσε τη Mary ως ένα τεράστιο πλεονέκτημα", δήλωσε ο επί σειρά ετών συγγραφέας και βασιλικός σχολιαστής Phil Dampier στην Telegraph για την ανακοίνωση της παραίτησης της βασίλισσας Margrethe. Το πρακτορείο σημείωσε ότι η βασίλισσα Margrethe θα γίνει η πρώτη Δανή μονάρχης που θα παραιτηθεί μετά από 500 χρόνια και ότι προηγουμένως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκόπευε να βασιλεύσει ισόβια, όπως η τρίτη ξαδέλφη της, η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία βασίλευσε πάνω από 70 χρόνια μέχρι τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022.

"Φαντάζει εξαιρετική σύμπτωση το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνει αυτή την απροσδόκητη ανακοίνωση μόλις δύο μήνες μετά την εμφάνιση ιστοριών για τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου που υποτίθεται ότι έχει σχέση", συνέχισε ο Dampier, ο οποίος καλύπτει τη βασιλική οικογένεια της Δανίας για πάνω από 20 χρόνια. "Σε δύο εβδομάδες, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα θα τοποθετηθούν μαζί ως βασιλιάς και βασίλισσα και θα πρέπει να τα καταφέρουν. Η βασίλισσα μπορεί να σκέφτεται ότι θα επιδιορθώσουν τις διαφορές τους και αυτό θα σώσει τον γάμο τους".

Διαβάστε Επίσης