Ασημένια Βουλιώτη: "Δεν έμαθα να ζω με μεγάλα πρέπει"

Αυθόρμητες, με την ορμή της νεότητάς τους και το ταλέντο της υποκριτικής, οι "Ψυχοκόρες" μιλούν στο Harper's Bazaar για τη ζωή, τα όνειρα και το πάθος τους για τη δουλειά.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Από τις Κατερίνα Κηλίδη και Λουκία Λυκίδη

Η  Ασημένια Βουλιώτη στη σειρά υποδύεται τη Δεσποινιώ.

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα όταν διαβάσατε το ρόλο σας;

Ο τρόπος της Δεσποινιώς να βλέπει τον κόσμο και τους ανθρώπους χωρίς καχυποψία και δεύτερη σκέψη με τα παιδικά της μάτια με συγκίνησε.

Ποια χαρακτηριστικά έχετε κοινά με την ηρωίδα σας;

Είμαστε ονειροπόλες και πιστεύουμε πως κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του και κάτι καλό.

Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στα γυρίσματα;

Ήρεμα και απαιτητικά. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία.

Τα δύσκολα θέματα που πραγματεύεται η σειρά πόσο σας επηρέασαν στην καθημερινότητα σας;

Η βία που θίγεται μέσα στο έργο και με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η Δεσποινιώ με έκανε να εκτιμήσω περισσότερο τη ζωή μου.

Διαβάζοντας και ερμηνεύοντας για την σειρά αλλάξατε/μετακινηθήκατε με κάποιον τρόπο;

Νομίζω ότι αν βουτήξεις σε έναν ρόλο δεν έχεις παρά να μετακινηθείς και να βγεις διαφορετικός από αυτή τη διαδικασία. Ο ρόλος της "Δεσποινιώς" με έκανε να δω από κοντά πόσο εύκολα μπορεί να πέσει θύμα ψυχικής και σωματικής βίας μια γυναίκα. Πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθεί και να εξαπατηθεί ένα νέο κορίτσι. Ερμηνεύοντας το ρόλο αγάπησα λίγο παραπάνω τις γυναίκες …

Πώς ήταν οι σχέσεις σας μεταξύ σας;

Μιλάμε για μια μεγάλη παραγωγή με πολύ κόσμο. Με κάποιους η σχέση μας ήταν πιο επαγγελματική και με κάποιους άλλους κάναμε ωραίες φιλίες.

Πώς είναι η συνύπαρξη για τις γυναίκες ηθοποιούς;

Δεν χρειάζεται να γίνεται διαχωρισμός φύλου σε αυτή την ερώτηση, γιατί πάλι οι γυναίκες στοχοποιούνται.

Έχετε κυρίως αντιμετωπίσει ανταγωνισμό ή αλληλεγγύη;

Ένιωσα ότι μου συμπεριφέρθηκαν με αλληλεγγύη και σεβασμό.

Ήταν εύκολο για εσάς να ακολουθήσετε τον δρόμο του ηθοποιού, χρειάστηκε να κάνετε την επανάσταση σας;

Όταν εγκλωβίζομαι επαναστατώ σε αυτόν που νιώθω ότι με καταπιέζει - κυρίως στον εαυτό μου. Μια από τις επαναστάσεις μου ήταν και η επιλογή να ακολουθήσω τον δρόμο του ηθοποιού, έναν δρόμο διαφορετικό από αυτόν που περίμενε η οικογένεια μου και τον υπερασπίζομαι καθημερινά. Καλύτερα να ακολουθείς τον δρόμο που σου προτάσσει το ένστικτο και η καρδιά σου παρά αυτόν που θέλουν να σου φορέσουν οι άλλοι.

Υπήρξαν κάποια πρότυπα/ μέντορες στην ζωή σας;

Η ίδια η ζωή ήταν για μένα πάντα πηγή έμπνευσης. Μπορώ να περπατάω για ώρες στον δρόμο και να παρατηρώ τους ανθρώπους, να ακούω τι συζητάνε, να παρατηρώ τα κτήρια, πως πέφτει ο ήλιος και παραμορφώνει το τοπίο. Φυσικά με έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική , το σινεμά, τη μουσική. Η Björk είναι μία από αυτούς. Η ερμηνεία της Emily Watson στο "Δαμάζοντας τα κύματα" είναι άλλη μία. Η λεπτομέρεια με την οποία ανοίγει φύλλα η γιαγιά μου για να φταίξει τυρόπιτα είναι ακόμη μια. Και πολλοί ακόμη άνθρωποι άσημοι και διάσημοι.

Υπήρξε κάποια παράσταση/ταινία/γεγονός που σας επηρέασε στην επιλογή της ηθοποιίας;

Από μικρή κάθε Παρασκευή πήγαινα στο βίντεο κλαμπ της γειτονιάς μου και έπαιρνα ταινίες για να δω με την οικογένεια μου αλλά κατέληγα να τις βλέπω μόνη μου γιατί τις θεωρούσαν "βαριές" και "σκληρές". Όταν έφευγαν όλοι από το σπίτι πήγαινα στον καθρέφτη και έπαιζα κάποιο στιγμιότυπο από την ταινία που μου είχε τραβήξει την προσοχή. Στην πραγματικότητα κατέληγα να παίζω άλλες ιστορίες χωρίς να ξέρω αυτό που οδηγεί, απλώς το διασκέδαζα. Κάποια στιγμή μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως αυτό που έπαιζα στον καθρέφτη είναι θέατρο.

Τι στόχους έχετε σε αυτή τη φάση της ζωής σας;

Δεν ξέρω αν έχω στόχους αλλά σίγουρα έχω όνειρα. Να δοκιμάσω τα όρια μου, να τσαλακωθώ, να υπερασπιστώ ρόλους, να συναντήσω ανθρώπους, να ταξιδέψω, να αγαπήσω και να αγαπηθώ.

Έχει στα μελλοντικά σχέδια θέση η δημιουργία οικογένειας;

Έχει, αλλά όχι με την στερεοτυπική μορφή που την έχουμε στο μυαλό μας. Οικογένεια μου είναι οι άνθρωποι με τους οποίους με συνδέει μια ψυχική συγγένεια.

Πώς είναι το 24ωρο σας; Πώς διαμορφώνεται η μέρα σας;

Κάθε 24ωρο είναι διαφορετικό και αυτό είναι και το διασκεδαστικό. Δεν βαριέμαι. Εδώ και ένα μήνα για παράδειγμα έχω ξεκινήσει να μαθαίνω φλαμένκο.

Τι σας αρέσει να φοράτε;

Το γεγονός ότι μεγάλωσα με γιαγιά μοδίστρα με κάνει να παρατηρώ τα κοψίματα και τις υφές των ρούχων. Χαίρομαι να συνδυάζω ρούχα και στιλ διαφορετικών δεκαετιών. Μου αρέσουν τα μεγάλα μανίκια, οι δερμάτινες καμπαρντίνες και οι αθλητικές φόρμες.

Πόσο εύκολη είναι η συντροφικότητα για μια ηθοποιό;

Όσο δύσκολη είναι και για κάθε άλλον εργαζόμενο άνθρωπο. Όλοι βιαζόμαστε. Οι στάσεις και οι συναντήσεις με ανθρώπους είναι μάλλον αυτές που μας μετακινούν. Όταν σε ενδιαφέρει να εντάξεις κάποιον άνθρωπο στη ζωή σου βρίσκεις τον τρόπο και τον χρόνο.

Σας αρέσει να παρακολουθείτε την επικαιρότητα ή προσπαθείτε να το αποφεύγετε;

Παρακολουθώ την επικαιρότητα με πολλούς τρόπους. Προσπαθώ να ενημερώνομαι μέσα από διαφορετικές πηγές. Ακόμη και μια καλή ταινία, μια μουσική, ένα θέατρο μπορεί να μιλάει για την επικαιρότητα.

Είστε δραστήρια στα social media;

Είμαι δραστήρια και στα social media και εκτός αυτών. Προτιμώ το δεύτερο.

Πώς αισθάνεστε για την πόλωση που βλέπουμε συχνά να συμβαίνει στα social media;

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ακούγονται όλες οι πλευρές.

Ποια είναι η άποψη σας για την cancel και την wake culture;

Την καταλαβαίνω αλλά και με προβληματίζει. Πάντως τίποτα δεν μπορώ να δεχτώ όταν ακροποιείται.

Πώς βλέπετε την συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα ειδικά μετά την συμμετοχή σας στην σειρά;

Μακάρι το θέμα αυτό να μην εξαντλείται μόνο στη συζήτηση γιατί το βιώνω καθημερινά.

Πώς περιγράφετε τη γενιά σας;

Πιστεύω στη γενιά μου και βλέπω πως είναι πιο συνειδητοποιημένη από τις προηγούμενες. Είναι ικανή να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα και μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές. Από την άλλη έχει πέσει σε μια αποχαύνωση και αγχώνεται πολύ για την εικόνα της σύμφωνα με τα πρότυπα των social media. Αυτό όμως που την δυσκολεύει περισσότερο είναι να εστιάσει στο ένα.

Tι πιστεύετε ότι ζήσατε που σας καθόρισε και σας χαρακτηρίζει;

Ως κόρη στρατιωτικού και λόγω μεταθέσεων χρειαζόταν να αλλάζω τόπο κατοικίας και να χτίζω τις σχέσεις μου από το μηδέν σχεδόν κάθε 2 χρόνια. Αυτή η εμπειρία ήταν καθοριστική για μένα, με έκανε τρομερά δυνατή και προσαρμοστική. Δεν νιώθω ότι κατάγομαι μόνο από τα Τρίκαλα αλλά από όλους τους τόπους που πέρασα και έζησα.

Ποια ζητήματα σας απασχολούν;

Τελευταία παρατηρώ πόσο εύκολα στέλνουμε ένα μήνυμα στο chat, μα πόσο δύσκολα πάμε να μιλήσουμε από κοντά σε έναν άνθρωπο που θέλουμε να γνωρίσουμε. Με φοβίζει αυτή η αποξένωση. Νιώθω ότι απομακρυνόμαστε από τη φύση μας.

Ασημένια Βουλιώτη: "Δεν έμαθα να ζω με μεγάλα πρέπει"
Η Ασημένια Βουλιώτη με τζιν πουκάμισο και φούστα Chloι, luisaworld.com. Zώνη από προσωπική συλλογή. Σκουλαρίκια, παντατίφ με κόκκινη καρδιά και δαχτυλίδια, Minas Designs. Μπότες Sam Edelman, Kalogirou.

Τι έχετε κερδίσει από το μεγάλωμά σας στην επαρχία;

Δεν έμαθα να ζω με μεγάλα πρέπει. Έπαιζα ως αργά στις πλατείες. Γυρνούσα μόνη μου τα βράδια στο σπίτι χωρίς αυτό να είναι επικίνδυνο. Διοργάνωνα με τους φίλους μου βραδιές "παράστασης" για τη γειτονιά. Συχνά τα μεσημέρια έτρωγα σε σπίτια γειτόνων που έκανα παρέα με τα παιδιά τους. Η επαρχία με απελευθέρωσε από τον καθωσπρεπισμό.

Πώς ήταν η εμπειρία στη μεγάλη πόλη;

Πώς ήταν; Πώς είναι! "Ακριβή" εμπειρία!

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς. Styling: Ειρήνη Αναστασιάδη. Ευχαριστούμε θερμά το Minu Athens (@minu.athens) για τη φιλοξενία.

*Ο Α' κύκλος της σειράς Ψυχοκορες κάνει πρεμιέρα στο κανάλι του ΑΝΤ1 στις 6 Μαρτίου. Στον ΑΝΤ1+ θα συνεχίζει να παίζεται κανονικά ο υπόλοιπος Β' κύκλος ενώ  θα προβληθεί και ο Γ' κύκλος.  Όλα τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του ΑΝΤ1+.