Jessica Chastain: H πρώτη γυναίκα πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών αποκαλύπτει τι την κάνει ευτυχισμένη

Δυναμική και μαχητική, η Jessica Chastain δεν επαναπαύεται ποτέ και αγωνίζεται συστηματικά για την ενδυνάμωση των γυναικών στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Από την Alba Diaz

Η Jessica Chastain, γεννημένη στην Καλιφόρνια το 1977, μόλις είχε κερδίσει το πρώτο της Όσκαρ το 2022 για το "The Eyes of Tammy Faye" και κάποιος κακοπροαίρετος είπε στον σκηνοθέτη Michel Franco ότι, το πιθανότερο, η ηθοποιός θα εγκατέλειπε τη δική του μικρού προϋπολογισμού ταινία.

Αντίθετα, η δυναμική κοκκινομάλλα έσπευσε να κανονίσει το μακιγιάζ και να αγοράσει τα ρούχα του ρόλου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα τα γυρίσματα του "Memory".

Η ταινία "Memory" αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι αναμνήσεις επηρεάζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν και τα ανοιχτά τραύματα. Εδώ θα δούμε μια πιο ευάλωτη αλλά και γενναία Chastain στο πλευρό του Peter Sarsgaard, με σκηνοθέτη τον παλιό της συνεργάτη, σε ένα νέο project με τον τίτλο "Dreams".

Jessica Chastain: H πρώτη γυναίκα πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών αποκαλύπτει τι την κάνει ευτυχισμένη
Polo Τ-shirt και σορτς, Gucci.

Για μένα η Jessica Chastain είναι η γυναίκα που μπροστά στην κάμερα λάμπει, έχοντας συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους του κινηματογράφου –Terrence Malick, Christopher Nolan, Ridley Scott, Aaron Sorkin– αλλά και δεσμευτεί για την ισότητα των φύλων και της διαφορετικότητας στη βιομηχανία του Χόλιγουντ. Αυτή της η στράτευση την οδήγησε και στο κίνημα Time’s Up, το οποίο υποστηρίζει το MeToo, που επίσης στρέφεται κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και των διακρίσεων.

Στην παρούσα συνέντευξη, κατά τη διάρκεια του Μήνα για την Ιστορία των Γυναικών, η Jessica Chastain στοχάζεται πάνω στην καριέρα της, στους αγώνες της και στο όραμά της για το μέλλον.

Jessica Chastain
Παλτό και tank top, Gucci.

Το "Memory" του Μισέλ Φράνκο είναι εύθραυστο και οδυνηρό. Ποια ήταν η πρόκληση για να ενσαρκώσετε τη Σίλβια;

Νομίζω ότι το πιο δύσκολο ήταν να φέρω το βάρος της ηρωίδας, το βάρος της ιστορίας της και όσων έχει υποφέρει.

Τι σας τράβηξε στον ρόλο και στη συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη, ο οποίος πρόσφατα σε συνέντευξή του είπε ότι είστε η καλύτερη ηθοποιός του κόσμου;

Πάντα αισθανόμουν οικεία με τη δουλειά του. Είναι ενδιαφέρουσα, γεμάτη προκλήσεις και αντιφάσεις. Θεωρώ ότι η μεγάλη τέχνη πρέπει να σπέρνει την αμφιβολία. Έτσι βλέπω τον Μισέλ Φράνκο ως σκηνοθέτη.

Αισθάνεστε πιο άνετα όταν δουλεύετε σε ανεξάρτητες παραγωγές;

Αισθάνομαι άνετα όταν με εμπνέει ο συνεργάτης μου και όταν μαθαίνω κάτι. Μου αρέσει να μου μαθαίνουν πράγματα.

Διανύουμε τον Μήνα της Ιστορίας των Γυναικών και είναι γνωστός ο αγώνας σας ενάντια στις διακρίσεις κατά των γυναικών αλλά και άλλων μειονοτήτων στο Χόλιγουντ. Ποιοι στόχοι πιστεύετε ότι έχουν επιτευχθεί όσον αφορά την ενδυνάμωση και την ισότητα και για ποιους ακόμα χρειάζεται να παλέψουμε;

Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει κάτι όταν πλέον σταματάμε να μιλάμε γι’ αυτό. Όντας πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών (σ.σ. η πρώτη γυναίκα, το 2022) και ενώ είχαν επιλεγεί τα μέλη, κάποιος είπε: "Α, δε γίνεται, στην επιτροπή θα είναι έξι γυναίκες και τρεις άνδρες". Τότε εγώ απάντησα: "Και λοιπόν;". Κανείς δε θα έπρεπε να ασχολείται με το ότι σε μια επιτροπή υπάρχουν μόνο γυναίκες,
όπως συνέβαινε τόσο καιρό με τους άνδρες.

Δημιουργήσατε τη δική σας εταιρεία παραγωγής και το ίδιο έκαναν κι άλλες ηθοποιοί. Αναπτύσσεται μια τάση;

 Ξεκίνησα την εταιρεία το 2015. Δουλεύουμε μαζί με την Κέλι Κάρμαϊκλ, τη συνεργάτιδά μου στις παραγωγές, που είναι απίστευτη, έχουμε πραγματοποιήσει πολλά projects μαζί. Πιστεύω ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να ακούγονται μέσω της συνεργασίας μας: ποιους προσλαμβάνεις, ποιες ιστορίες επιλέγεις να προωθήσεις, πόσο περισσότερες ηθοποιοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα σου, ώστε να ενισχυθεί η συμπεριληπτική και ποικιλόμορφη αφήγηση.

Jessica Chastain
Στράπλες φόρεμα, Gucci.

Τι σημαίνει για σας γενναιότητα;

Για μένα γενναιότητα είναι να… αποτυγχάνεις. Η ήττα είναι πολύ πιο πολύτιμη από τη νίκη: τότε ανάβεις μέσα σου μια φωτιά και αντλείς έμπνευση από αυτήν.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;

Για την ώρα το σπουδαιότερο είναι η εταιρεία παραγωγής μου και οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω. Αλλά ελπίζω να μη σταματήσει να γίνεται διαρκώς σπουδαιότερο. Ως προς την προσωπική μου ζωή, το σημαντικότερο είναι ότι διατηρώ την ισορροπία στις φιλικές και τις οικογενειακές μου σχέσεις.

Ποια συμβουλή θα θέλατε να σας είχαν δώσει στο παρελθόν;

Αυτό που θα μου έλεγα 20 χρόνια πριν θα ήταν: "Μη σκέφτεσαι τα πράγματα τόσο πολύ, μην ανησυχείς τόσο, γιατί όλα θα πάνε καλά".

Jessica Chastain
Τζάκετ και playsuit, Gucci.

Έχετε παίξει και έχετε διαβάσει πολύ Σαίξπηρ. Υπήρξε κάποιο έργο του που ενέπνευσε την πορεία που ακολουθήσατε στη ζωή σας;

Με είχε πάει η γιαγιά μου να δω επαγγελματικό θέατρο κι εγώ είπα μέσα μου: "Αυτό είμαι εγώ, αυτό θα κάνω".

Τι σας κάνει ευτυχισμένη;

Να ανακαλύπτω και πάλι τη ζωή μέσα από τα μάτια των παιδιών. Πάντα έλεγα ότι, αν δε γινόμουν ηθοποιός, θα γινόμουν δασκάλα. Γι’ αυτό αποφάσισα να συμμετάσχω στο ριμέικ της ταινίας "Mothers’ Instict" του Μπενουά Ντελόμ.

Styling: Kristen Ingersoll