Βασιλιάς Κάρολος | Πώς σχολιάστηκε η αποκάλυψη του νέου πορτρέτου του

Ο βασιλιάς Κάρολος παρουσίασε το νέο του πορτρέτο στο παλάτι του Buckingham.

Τα επίσημα πορτρέτα από σύγχρονους καλλιτέχνες έχουν παίξει, για πολλούς αιώνες, σημαντικό ρόλο στην καταγραφή της βασιλείας των Βρετανών μοναρχών. Την Τρίτη 14 Μαΐου ο βασιλιάς Κάρολος αποκάλυψε το πρώτο επίσημο πορτρέτο μετά την τελετή της στέψης, με την υπογραφή του καλλιτέχνη Jonathan Yeo, που προστίθεται στην ιστορική συλλογή. Πρόκειται για ένα πίνακα ύψους 2,5 μέτρων περίπου στον οποίο απεικονίζεται το πρόσωπο του 75χρονου βασιλιά με το κόκκινο χρώμα να πρωταγωνιστεί. Το BBC το χαρακτήρισε "έντονο κόκκινο" και η Daily Mail το περιέγραψε ως "ζωηρό" αλλά πολλοί από τους royal fans είδαν σε αυτό το "κόκκινο του αίματος".

Βασιλιάς Κάρολος | Πώς σχολιάστηκε η αποκάλυψη του νέου πορτρέτου του

Σύμφωνα με το BBC, ο Yeo ζωγράφισε τον βασιλιά Κάρολο με τη στολή της Φρουράς της Ουαλίας ως αναφορά στον ρόλο του συνταγματάρχη σε αυτό τον τομέα του Βρετανικού Στρατού που ανέλαβε το 1975. Οι περισσότερες στολές της ουαλικής φρουράς είναι κόκκινες. Δίπλα στον βασιλιά της Βρετανίας υπάρχει ζωγραφισμένη και μία κόκκινη πεταλούδα που συμβολίζει, όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης, την "μεταμόρφωση και την αναγέννηση" αλλά και την αφοσίωσή του στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Η στιγμή που ο βασιλιάς Κάρολος αποκαλύπτει το πορτρέτο  

"Βάζω τα δυνατά μου για να απεικονίσω την εμπειρία ζωής που είναι χαραγμένη στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου. Σε αυτή περίπτωση, ο στόχος ήταν να κάνω επίσης μια αναφορά στις παραδόσεις των βασιλικών πορτρέτων αλλά με έναν τρόπο που αντικατοπτρίζει την μοναρχία του 21ου αιώνα και πάνω απ' όλα να επικοινωνήσει την βαθιά ανθρωπότητα του θέματος" εξήγησε ο καλλιτέχνης. 

Η αποκάλυψη του νέου πορτρέτου έγινε στο παλάτι του Buckingham. Η παραγγελία του είχε γίνει το 2020 με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του Κάρολο ως μέλος του φιλανθρωπικού οργανισμού Draper’s Company που συμπληρώνονταν το 2022. 

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη 

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος τράβηξε το μαύρο κάλυμμα που σκέπαζε το έργο, ένα κύμα ανάμεικτων συναισθημάτων δημιουργήθηκε σε όσους το αντίκρισαν. Στον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο Instagram όπου και αναρτήθηκε ένα απόσπασμα από την τελετή αποκάλυψης παρουσιάστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις. 

"Πιστεύω ότι είναι όμορφο και απέχει από τα παραδοσιακά πορτρέτα" γράφει ένα σχόλιο. "Ένα υπέροχο πορτρέτου του βασιλιά Καρόλου. Μου αρέσει ο τρόπος που το ήσυχο φόντο μεταφέρει την προσοχή στο πρόσωπό του" σημειώνει άλλος χρήστης της εφαρμογής. 

Από την άλλη, πολλοί ήταν και αυτοί που στάθηκαν στο συμβολισμό του χρώματος. "Το πρόσωπο είναι μια χαρά αλλά το κόκκινο μοιάζει με λουτρό αίματος" σημειώνει ένας royal fan. "Συγγνώμη αλλά αυτό το πορτρέτο μοιάζει σαν να είναι στην κόλαση" διαβάζουμε σε άλλο σχόλιο. "Είναι μια αναφορά στην αποικιακή αιματοχυσία του βρετανικού ιμπεριαλισμού;" αναρωτήθηκε άλλος. Ένας ακόμη χρήστης του Instagram έγραψε: "100% πίστευα ότι ήταν σάτιρα". 

Η βασίλισσα Καμίλα έδωσε την έγκρισή της

Όποια και να είναι τα συναισθήματα που γεννά το πορτρέτο στους θεατές του η ουσία είναι ότι πήρε την έγκριση της συζύγου του βασιλιά Καρόλου. Η βασίλισσα Καμίλα επισκέφτηκε τον καλλιτέχνη στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και επαίνεσε τον πίνακα

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά το πορτρέτο αφού θα παρουσιαστεί για έναν περίπου μήνα στην Philip Mould Gallery στο Λονδίνο (από τις 16 Μαΐου μέχρι τις 14 Ιουνίου). Η είσοδος θα είναι δωρεάν. 

Διαβάστε Επίσης