Η Diane von Furstenberg σε ένα νέο ντοκιμαντέρ για το Άγαλμα της Ελευθερίας

Η σχεδιάστρια επιδιώκει να αναδείξει το σύμβολο του αμερικάνικου ονείρου.

Σύμβολο της ελεύθερης βούλησης και της δημοκρατίας, το Άγαλμα της Ελευθερίας έχει καλωσορίσει εκατομμύρια μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς κατέφθαναν για να διεκδικήσουν το δικό τους κομμάτι από το αμερικανικό όνειρο. Και τώρα, είναι το επίκεντρο του νέου ντοκιμαντέρ της HBO "Liberty: A Mother of Exiles", ενός project που αποτελεί "προσωπική υπόθεση" για την Diane von Furstenberg. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, η σχεδιάστρια και παραγωγός θέλει να ανακαλύψει πώς έγινε πραγματικότητα το όνειρο του γλύπτη Frédéric Auguste Bartholdi και τι σημαίνει το άγαλμα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ούσα η ίδια μετανάστρια από το Βέλγιο και κόρη ενός επιζώντος του Ολοκαυτώματος, το Άγαλμα της Ελευθερίας έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνη. "Ήμουν μικρό κορίτσι την πρώτη φορά που το είδα σε φωτογραφία. Οι γονείς μου επισκέπτονταν τη Νέα Υόρκη και μου έστειλαν μια postcard. Έτσι για μένα αντιπροσώπευε την Αμερική. Την πρώτη φορά που την (σ.σ. αναφέρεται στο Statue of Liberty) είδα πραγματικά, ήμουν 22 ετών. Είχα μόλις παντρευτεί τον πρίγκιπα Egon von Furstenberg, ο οποίος είχε ξεκινήσει να δουλεύει ως τραπεζίτης στη Νέα Υόρκη. Ο Egon ταξίδεψε αεροπορικώς, όμως εγώ επέλεξα το πλοίο γιατί ήθελα χρόνο να σκεφτώ το μέλλον μου" εξομολογείται σε συνέντευξή της στο Harper's BAZAAR US.

"Σαν μετανάστρια βρισκόμουν σε προνομιούχα θέση, αλλά όπως συμβαίνει με όποιον αφήνει πίσω την πατρίδα του, έτρεφα ελπίδες και είχα όνειρα. Είχα τον γιο μου μέσα στην κοιλιά μου και τα μικρά μου φορέματα μέσα στις αποσκευές μου. Θα προσπαθούσα να τα πουλήσω στην Αμερική. Φτάσαμε την αυγή. Υπήρχε αυτός ο μεγάλος θόρυβος, κοίταξα ψηλά και εκεί ήταν. Η εικόνα αυτή έχει αποτυπωθεί για πάντα στο μυαλό μου" πρόσθεσε.

Μόλις έξι χρόνια μετά τη μετανάστευσή της στη Νέα Υόρκη από το Βέλγιο, η von Furstenberg είχε πουλήσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια φορέματα, τα οποία κι έγραψαν το δικό της αμερικάνικο success story. Το signature wrap dress της αναδείχθηκε σε σύμβολο δύναμης και ανεξαρτησίας μιας ολόκληρης γενιάς γυναικών. Έχοντας αφήσει πίσω της την προεδρία στο Council of Fashion Designers of America, η von Furstenberg επικεντρώνεται στο νέο ρόλο της ως πρόεδρος της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων για το Statue of Liberty Museum.

Το ντοκιμαντέρ "Liberty: The Mother of Exiles" κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου στο HBO.