Φεστιβάλ Καννών| Θρίαμβος για τις ηθοποιούς του Emilia Perez, ιστορικό το βραβείο του ινδικού All We Imagine As Light

Οι γυναίκες στο προσκήνιο: πρώτο βραβείο σε τρανς ηθοποιό και βραβείο για πρώτη φορά σε Ινδή σκηνοθέτρια.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Εξαιρετικά εντυπωσιακό ήταν φέτος το line up των ταινιών που διαγωνίστηκαν στις Κάννες, γεγονός που υπόσχεται μια πλούσια κινηματογραφική χρονιά στις αίθουσες, παίρνοντας σκυτάλη από μία απίστευτη επίσης χρονιά πέρσι (Ζώνη Ενδιαφέροντος, Ανατομία μίας Πτώσης, Τα παιδιά του χειμώνα, Οπενχάιμερ κ.ά).

Φέτος όμως ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά και για τις γυναίκες στις Κάννες. Κι αυτό γιατί το παράξα γοητευτικό Emilia Perez (μια μαύρη γκανγκστερική τραγικωμωδία) δεν εισπέπραξε μόνο θερμές κριτικές, αλλά έφυγε και με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής ενώ αποθέωσε τις πρωταγωνίστριές τους καθώς όλες βραβεύτηκαν με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña, Selena Gomez και Adriana Paz. Η Karla Sofía Gascón είναι ισπανίδα ηθοποιός και το πρώτο τρανς άτομο που κατακτά βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Ιστορικής σημασίας είναι όμως και το βραβείο Grand Prix (το δεύτερο στην ουσία βραβείο) για την τρυφερή ιστορία sisterhood που ήρθε από την Ινδία, έπειτα από 30 χρόνια. Η Payal Kapadia έγραψε ιστορία καθώς είναι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια από την Ινδία που υπήρξε υποψήφια στο Φεστιβάλ. Τόσο η ίδια όσο και οι πρωταγωνίστριές της Kani Kusruti, Divya Prabha, Chhaya Kadam γιόρτασαν το σπουδαίο γεγονός.

Φεστιβάλ Καννών| Θρίαμβος για τις ηθοποιούς του Emilia Perez, ιστορικό το βραβείο του ινδικού All We Imagine As Light

Ας μην ξεχνάμε πως φέτος Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν επίσης γυναίκα- η σκηνοθέτις Greta Gerwig που ενορχήστρωσε το κινηματογραφικό φαινόμενο Barbie, ταινία που ξεπέρασε το 1 δις σε εισπράξεις παγκοσμίως.