Ο ταλαντούχος κύριος Νίκος Κουκάς

Ονειρεύεται πολύ, πιστεύει ότι η ελπίδα είναι κινητήρια δύναμη και, παρότι ανήκει στη γενιά των social media, ιδιοσυγκρασιακά προτιμά να αφήνει τη δουλειά του να μιλάει για εκείνον.

Συνηθίζεται εμείς οι δημοσιογράφοι να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά ενός συνεντευξιαζόμενου. Κάτι πρέπει να γράψουμε που να υποδηλώνει το ποιος είναι. Αυτή τη φορά, και έχοντας απέναντί μου έναν νέο ηθοποιό, ξεκινάω τη συζήτηση αλλιώς και ζητάω από τον ίδιο να μου περιγράψει τον εαυτό του με τρεις λέξεις. "Εσωστρεφής, ονειροπόλος, αργοπορημένος" μου απαντάει ο Νίκος Κουκάς και, αν και τα δύο πρώτα λογικά θα ανακαλυφθούν εν μέσω συζήτησης, για το τρίτο δεν είμαι καθόλου σίγουρη. Γιατί πολύ απλά, πριν καλά καλά κλείσει τα 30, ο Νίκος Κουκάς έχει ζήσει ήδη πέντε χρόνια στη Νέα Υόρκη, έχει εργαστεί ως μοντέλο, έχει σπουδάσει υποκριτική τέχνη στο NYU Tisch School of the Arts και, επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη, έχει παίξει σε μια τηλεοπτική επιτυχία, μια ταινία με περγαμηνές και θεατρικά έργα που ταρακούνησαν το κοινό. 

Ο ταλαντούχος κύριος Νίκος Κουκάς
Πουκάμισο και παντελόνι Dolce & Gabbana, luisaworld. com. Βραχιόλι, Minas Designs.

Στο τρίλημμα "τηλεόραση, κινηματογράφος, θέατρο" η τοποθέτησή του φανερώνει έναν ρομαντικό χαρακτήρα, που ξέρει να ξεχωρίζει τις διαφορετικές ποιότητες του καθενός και να μην απορρίπτει πριν δοκιμάσει. "Είναι όλα πολύ διαφορετικά, από το πόσο χρόνο έχεις να αναλύσεις τον χαρακτήρα μέχρι το πώς συνδέεται το κάθε μέσο με το κοινό. Στην τηλεόραση "ζεις” με έναν ήρωα για πολύ καιρό, τον βλέπεις σε πολλές στιγμές της ζωής και της πορείας του, γίνεσαι τελικά ένα με αυτόν, ακούς τις σκέψεις του. Αυτό είναι σπουδαίο. Το σινεμά ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη. Θεωρώ ότι εκεί τοποθετείται το έντεχνο κομμάτι της δουλειάς μας. Και ίσως λόγω αυτού ή ίσως επειδή έχεις μόνο μια-δυο ώρες να επικοινωνήσεις έναν ολόκληρο κόσμο, επιβάλλεται από το μέσο μια εμβάθυνση, μια λεπτομέρεια, μια πιο συνειδητή δημιουργία στα πράγματα. Στο θέατρο, βέβαια, ξεχωρίζω το ότι κάτι γεννιέται και χάνεται κάθε βράδυ. Το βρίσκω συγκινητικό. Και, φυσικά, η σχέση με το κοινό είναι μαγική". Έχοντας κάνει δουλειές στον χώρο της μόδας που άλλους θα τους συγκινούσαν τόσο, ώστε να μην εγκαταλείψουν το επάγγελμα, και έχοντας καταλήξει τελικά στην υποκριτική, αναρωτιέμαι τι τον έκλεψε από το μόντελινγκ, έναν χώρο που έχει κοινό παρονομαστή με την ηθοποιία την υπόδυση ρόλων. "Ακριβώς το γεγονός ότι ο ρόλος στην υποκριτική έχει βάθος, είναι ανάγλυφος, πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο. Είναι μια εντελώς άλλη διαδικασία, που σε φέρνει αντιμέτωπο και με δικές σου αξίες, αδυναμίες  και ανασφάλειες. Στη μόδα η διαδικασία είναι άλλη, δεν επικεντρώνεσαι σε κάτι τρωτό ή ανθρώπινο. Στη μόδα καλείσαι να ενσωματώσεις κάτι σχεδόν ηρωικό, ιδεατό. Και σίγουρα πιο δισδιάστατο, αφαιρετικό" δηλώνει.

Νέος, ωραίος, πολλά υποσχόμενος. Ακούγεται κλισέ; Στην περίπτωση του Νίκου Κουκά δεν είναι, αφού τα δύο πρώτα είναι αυταπόδεικτα και το τρίτο διαφαίνεται, καθώς πρόκειται για έναν ηθοποιό που έχει υποδυθεί ήδη τον ψυχικά ασταθή, τον ονειροπόλο, τον ξενοφοβικό. Ωστόσο, η όψη του, αυτή η απόκοσμη ομορφιά του και η έμφυτη ευγένειά του αποπνέουν πραότητα, μια αρετή που δεν ξέρω πόσο εύκολα κατακτάται στη φρενήρη εποχή μας. "Σίγουρα έχω μια ψυχραιμία γενικά, δε μου αρέσει να αγχώνομαι. Και πιστεύω πολύ στην ευγένεια, τη διατήρηση της αβρότητας στις σχέσεις. Μάλλον είναι στάση ζωής. Θεωρώ πολύ άδικο να βγάζεις τα άγχη σου στους άλλους, οπότε, το διαχειρίζομαι αλλιώς" λέει και μάλλον με τον μόνο τρόπο που μπορεί να αγχώσει τους απέναντί του είναι με την καθυστερημένη εμφάνισή του στα ραντεβού. Για τη νέα σεζόν συζητάει διάφορα πολύ ωραία πράγματα, τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση, αλλά δεν έχει κλείσει κάτι ακόμη ώστε να το ανακοινώσει. Αυτό όμως δεν ακούγεται αγχωτικό. Κάθε άλλο. Για έναν νέο, που ανήκει στη γενιά που τολμά να διεκδικεί, αυτή η αναμονή είναι μάλλον γλυκιά. "Πρέπει να διεκδικούμε τα πράγματα που θέλουμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το θέμα είναι να το κάνεις με έναν τρόπο που να σε εκφράζει. Εμένα, για παράδειγμα, δε μου αρέσει να φέρω την ενέργεια του ανθρώπου που μπαίνει μέσα στον χώρο και απαιτεί. Κυνηγάω τα όνειρά μου, αλλά, όπως ανέφερα, αγαπώ την αβρότητα στις σχέσεις. Μου αρέσει και να ακούω, όχι απλώς να μιλάω, ώστε τα πράγματα να έχουν μια ισορροπία. Άλλωστε, είμαι σε μια φάση που ακόμη μαθαίνω".

Νίκος Κουκάς
Πουκάμισο και βραχιόλι, Louis Vuitton. Γυαλιά ηλίου Ray-Βan, Luxottica Hellas. 

Και φαίνεται ότι όσο ο Νίκος θα μαθαίνει πολλά τόσο θα χαρίζει πολλά στο κοινό, γιατί όντως ζει για το όνειρο. Για το τέλος, θέλω να μάθω σε ποια παραλία θα βρεθεί αυτό το καλοκαίρι. "Είχα μια έντονη χρονιά φέτος, οπότε ελπίζω να περάσω πολύ χρόνο σε κάποια απόμερη παραλία, σε ένα απομακρυσμένο νησί" απαντά με τέτοια γαλήνη στο βλέμμα, που με πείθει ότι δεν πρόκειται να τη θυσιάσει ανεβάζοντας "τοποθεσία" στο Ιnstagram του. 

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς. Styling: Ειρήνη Αναστασιάδη.