Ο εκπληκτικός λόγος που η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

Η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μια αρκετά δυναμική και παρασημοφορημένη ζωή. Ωστόσο, υπήρξε ένα βραβείο που αρνήθηκε.

H βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε ιστορία ως η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης, έχοντας ηγηθεί της Κοινοπολιτείας για σχεδόν 71 χρόνια. Εκσυγχρόνισε τη μοναρχία με διάφορους τρόπους, αφιέρωσε τη ζωή της στη δημόσια υπηρεσία, ενώ παράλληλα μεγάλωσε τέσσερα παιδιά και έζησε για να δει τη γέννηση των οκτώ εγγονών και των 12 δισέγγονών της. Η εκλιπούσα βασίλισσα έζησε μια αρκετά δυναμική και παρασημοφορημένη ζωή ωστόσο υπήρχαν κάποιες διακρίσεις που δεν ήθελε, όπως το Νόμπελ Ειρήνης.

Ένας ανώτερος αυλικός δήλωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ "δεν ήθελε την τιμή". "Ενώ οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να ερωτηθούν, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προσεγγίστηκαν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις από ηγέτες της Κοινοπολιτείας 'για καθοδήγηση' σχετικά με την υποψηφιότητα της Μεγαλειότητάς της", έγραψε ο αρθρογράφος Ephraim Hardcastle. "Τους είπαν ευγενικά: 'Σας ευχαριστώ, αλλά όχι, ευχαριστώ'".

Βέβαια, δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς αρνήθηκε το βραβείο.  Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ είπε σε μια ομιλία της στα 21 της χρόνια: "Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι ολόκληρη η ζωή μου, είτε είναι μακρά είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας". Ως εκ τούτου, μπορεί να θεώρησε περιττό να ανταμειφθεί για την απλή εκπλήρωση του καθήκοντός της.

Παρόλο που επέλεξε να παραιτηθεί από την τιμή, υπήρχε έντονο κοινό αίσθημα ότι της άξιζε το βραβείο. Το 2018, η TheTelegraph ανέφερε ότι πιθανότατα θα αποτελούσε θέμα συζήτησης στη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Μια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο, ότι η πιθανή υποψηφιότητα της Ελισάβετ "συζητείται από διάφορους ύπατους αρμοδίους". Μία πηγή πρόσθεσε: "Θέλουν να την προτείνουν για όσα έχει κάνει για την Κοινοπολιτεία".

Μια άλλη πηγή σχολίασε τότε: "Αν κάποιος την προτείνει και πετύχει, νομίζω ότι όλη η χώρα θα ενθουσιαστεί με τα κομμάτια και θα τη θεωρήσει απολύτως άξια".

Διαβάστε Επίσης