Βασίλισσα Letizia | Οι δύο λέξεις που αποφεύγει

Την αποκάλυψη έκανε η βασίλισσα Letizia σε μία εκδήλωση που συνδυάζει τη δημοσιογραφική της κατάρτιση με τον ρόλο της εκπροσώπου του Στέμματος.

H βασίλισσα Letizia προήδρευσε στην τελετή λήξης Διεθνούς Σεμιναρίου για τη Γλώσσα και τη Δημοσιογραφία. Η συνάντηση, που διοργανώθηκε από το FundéuRAE και το Ίδρυμα San Millán de la Cogolla, πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό μοναστήρι του Yuso στη La Rioja. Για την περίσταση, η σύζυγος του βασιλιά Felipe επέλεξε ένα γκρι κοστούμι από το αγαπημένο της ισπανικό brand που δεν είναι άλλο από τη Mango. 

Φέτος, το σεμινάριο επικεντρώθηκε σε ένα θέμα τόσο επίκαιρο όσο και αμφιλεγόμενο: "Η γλώσσα των πολέμων: πώς να αφηγηθούμε την ιστορία των συγκρούσεων". Η βασίλισσα Letizia ξεκίνησε διάλογο με κορυφαίες προσωπικότητες της δημοσιογραφίας, σημείο αναφοράς στην κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων. Μέσω των ερωτήσεών της, η βασίλισσα της Ισπανίας έδειξε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολλοί ανταποκριτές, ιδίως όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς θεσμική υποστήριξη. Επισήμανε επίσης την έλλειψη προσοχής σε ξεχασμένες συγκρούσεις: "Αν υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν τι συμβαίνει στη βόρεια Αιθιοπία, πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθούσε; Μήπως η ισπανική κοινωνία χρειάζεται να το μάθει;". 

Ένα άλλο από τα θέματα που ανέπτυξε ήταν η χρήση πολεμικών μεταφορών στο πλαίσιο ασθενειών όπως ο καρκίνος. Εκφράζοντας την άποψή της, προβληματίστηκε για τον αντίκτυπο που έχουν λέξεις όπως "μάχη" ή "μάχη" σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρές διαγνώσεις. "Ως άτομο με κάποια έκθεση στα μέσα ενημέρωσης, όταν μιλάω για τον καρκίνο και άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες, αποφεύγω πάντα λέξεις όπως μάχη, κατάκτηση γιατί αν το άτομο με διάγνωση καρκίνου πρέπει επίσης να αισθάνεται υποχρεωμένο να πολεμήσει ενάντια σε κάτι, ενώ αυτό που πρέπει να κάνει είναι να περάσει μέσα από μια διαδικασία...".

Η βασίλισσα επέκτεινε αυτή την ανάλυση στην αθλητική δημοσιογραφία, όπου συχνά χρησιμοποιούνται πολεμικοί όροι για να περιγράψουν αγώνες. Η βασίλισσα ρώτησε αν ένα χρονικό χωρίς αυτές τις μεταφορές θα μπορούσε να είναι λιγότερο ελκυστικό για τον αναγνώστη, δείχνοντας το ενδιαφέρον της για το πώς η γλώσσα επηρεάζει τα συναισθήματα.

Διαβάστε Επίσης