Η μέρα του γάμου έχει πάντα κάποια ένταση. Τα πράγματα όμως είναι πιο δύσκολα όταν είσαι μέλος μιας βασιλικής οικογένειας. Στις τυπικές υποχρεώσεις της τελετής προστίθεται μια λίστα καλεσμένων υψηλού προφίλ ενώ παράλληλα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους πάνω σε αυτή τη στιγμή. Αυτό ακριβώς ένιωσε και η βασίλισσα Ελισάβετ όταν παντρεύτηκε τον Φίλιππο στις 20 Νοεμβρίου 1947. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το ζευγάρι αλλά και ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους βασιλικούς γάμους στην ιστορία.
Ενώ η ίδια η τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, φάνηκε να εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, ελάχιστοι γνώριζαν για τις αγωνιώδεις στιγμές πίσω από τα παρασκήνια. Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο γεγονός, δύο απροσδόκητα ατυχήματα σχεδόν τα έβγαλαν όλα εκτός πορείας.
Η τιάρα της Ελισάβετ έσπασε
Το πρώτο περιστατικό αφορούσε την τιάρα που είχε επιλέξει η πριγκίπισσα για την περίσταση. Ο λόγος για την τιάρα Russian Fringe της βασίλισσας Mary. Καθώς η Ελισάβετ ετοιμαζόταν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, η τιάρα έσπασε.
Αυτό που θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη αναποδιά λύθηκε αστραπιαία, όταν ο κοσμηματοπώλης του δικαστηρίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο εργαστήριό του με αστυνομική συνοδεία. Επέστρεψε εγκαίρως, με την τιάρα πλήρως αποκαταστημένη, έτοιμη για την τελετή.
Η Ελισάβετ ξέχασε τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια της
Σαν να μην έφτανε αυτό το δράμα για ένα πρωινό, η Ελισάβετ συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια που της είχε χαρίσει ο πατέρας της ειδικά για τον γάμο. Τα σκουλαρίκια είχαν μείνει στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς, και για άλλη μια φορά, η βιασύνη της τελευταίας στιγμής έσωσε την κατάσταση. Ο προσωπικός της γραμματέας τα ανέκτησε εγκαίρως για τις επίσημες φωτογραφίες της.
Παρά τα εμπόδια αυτά, ο γάμος έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο ελπίδας και χαράς, καθώς έγινε λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οικονομικές προκλήσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ωστόσο, οι οικονομικοί περιορισμοί επισκίαζαν την εκδήλωση. Καθώς η χώρα εξακολουθούσε να ταλανίζεται από τη λιτότητα του πολέμου, πολλοί αναρωτήθηκαν αν η πριγκίπισσα θα μπορούσε καν να αγοράσει ένα κατάλληλο νυφικό.
Εκατοντάδες γενναιόδωροι πολίτες από όλη τη Βρετανία έστειλαν στο παλάτι τα δικά τους κουπόνια μερίδες ρουχισμού, προσφέροντας να βοηθήσουν τη νεαρή βασίλισσα.
Αν και ήταν μια συγκινητική χειρονομία, τα κουπόνια έπρεπε να επιστραφούν, καθώς θα ήταν παράνομο για την Ελισάβετ να τα χρησιμοποιήσει.
Ευτυχώς, η κυβέρνηση παρενέβη, χορηγώντας της 200 επιπλέον κουπόνια τροφίμων, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει το φόρεμά της, σχεδιασμένο από τον Norman Hartnell.
Πρόβλημα με τη νυφική ανθοδέσμη
Ακόμη και μετά την τελετή, η ημέρα δεν ήταν απαλλαγμένη από προβλήματα. Καθώς επρόκειτο να βγουν οι επίσημες ομαδικές φωτογραφίες, έγινε φανερό ότι κάτι έλειπε: η ανθοδέσμη της νύφης.
Με κάποιο τρόπο, είχε χαθεί, με αποτέλεσμα η βασίλισσα Ελισάβετ να αναγκαστεί να ποζάρει χωρίς αυτήν, με τα χέρια της να είναι εμφανώς άδεια στις φωτογραφίες. Αλλά αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας.
Ο ανθοπώλης του βασιλικού γάμου David Longman αποκάλυψε αργότερα ότι η λύση ήρθε κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος του ζευγαριού. "Αν πάμε πίσω στον γάμο της βασίλισσας το 1947", εξήγησε, "όταν κοιτάζετε τις κρατικές φωτογραφίες όλων των παράνυμφων και των βασιλικών καλεσμένων, υπάρχει η βασίλισσα χωρίς ανθοδέσμη. Χάθηκε".
Για να αναπληρώσουν τη χαμένη ανθοδέσμη, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος φόρεσαν και πάλι τη νυφική τους ενδυμασία και πόζαραν για νέες φωτογραφίες με μια φρεσκοφτιαγμένη ανθοδέσμη.