Η σύντροφος του Keanu Reeves εξήγησε γιατί σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά της

Αν διαβάσετε όσα έχει να πει, ίσως το ξανασκεφτείτε και εσείς.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η γνωστή καλλιτέχνιδα Alexandra Grant, που είναι επίσης και σύντροφος του Keanu Reeves, μίλησε για τις beauty συνήθειες που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. 

Η 46χρονη πρόσφατα αποφάσισε να εξηγήσει μέσω Social Media γιατί σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά της. Μοιράστηκε ένα screenshot από ένα άρθρο του Newsweek, που αναφέρεται σε μια πρόσφατη έρευνα που συνδέει τον καρκίνο του μαστού με τις βαφές μαλλιών, χρησιμοποιώντας τον όρο "womxn”. 

"Ουάου. Σημερινά νέα... τα νούμερα είναι απίστευτα, ιδιαίτερα για τις έγχρωμες γυναίκες" είπε στο post. "Τα μαλλιά μου έγιναν λευκά στη δεκαετία των 20 μου και τα έβαφα σε διάφορα χρώματα, μέχρι που δεν άντεχα άλλο την τοξικότητα των βαφών" συνέχισε. "Στα 30 μου τα άφησα να γίνουν "ξανθά". Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέξει το πώς θέλει να δείχνει σε κάθε ηλικία. Αλλά αν είναι ενημερωμένες για τα beauty stantards, ας μιλήσουμε για αυτά. Στέλνω την αγάπη μου σε όλες τις γυναίκες."

Η μελέτη που δημοσίευσε η International Journal of Cancer βρήκε μία λεπτή σύνδεση ανάμεσα στις θεραπείες ισιώματος αλλά και τις βαφές μαλλιών και τον καρκίνο του μαστού. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι οι έγχρωμες γυναίκες που χρησιμοποιούν συχνά βαφές μαλλιών είχαν 60% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο σε σχέση με εκείνες που δεν βάφουν τα μαλλιά τους. Οι λευκές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο ρίσκο. 

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι υπάρχει 30% αύξηση στο ρίσκο του καρκίνου του μαστού σε όλες τις γυναίκες που χρησιμοποιούν συχνά προϊόντα ισιώματος, κάτι που συνήθως κάνουν οι μαύρες γυναίκες. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από 46709 γυναίκες στις ΗΠΑ, ηλικίας από 35 έως 74 ετών, από το 2003 μέχρι το 2009, οι οποίες ρωτήθηκαν για τις θεραπείες που χρησιμοποιούν για τα μαλλιά τους και στη συνέχεια έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων διαγνώστηκαν 2794 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. 

Τα αποτελέσματα βέβαια δεν είναι τελικά, όπως αναφέρει η New York Times. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει τους περιορισμούς που θέτει η ίδια η έρευνα: λιγότερο από 10% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν μαύρες, η χρήση των προϊόντων καταγράφηκε μόνο μία φορά, ενώ οι γυναίκες μελετήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια οκτώ ετών. 

 "Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τα ρίσκα πιθανόν να είναι πολύ σημαντικά, παρόλα αυτά ξέρουμε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στον καρκίνο του μαστού" είπε η Alexandra White, επικεφαλής του Εnvironment and Cancer epidemiology Group του N.I.E.H.S, η οποία συμμετείχε επίσης στην έρευνα. "Θέλουμε οι γυναίκες να έχουν όλες τις πληροφορίες και να τις λαμβάνουν υπόψιν τους στον τρόπο ζωής τους, παρόλα αυτά να έχουν κατά νου ότι τα ρίσκα που συνδέονται με αυτές εν προκειμένω είναι μικρά".