Harvey Weinstein | Η συμφωνία των 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τις 30 γυναίκες που τον έχουν καταγγείλει

Ο ίδιος δεν θα χρειαστεί να παραδεχθεί την ενοχή του ούτε να πληρώσει τα χρήματα.

Σε μια συμφωνία ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων έφτασε ο Harvey Weinstein με αρκετές από τις γυναίκες που τον κατηγορούν. Με τον εν λόγω διακανονισμό όμως δεν απαιτείται από τον ίδιο να παραδεχτεί οποιαδήποτε παράβαση. Τα χρήματα θα καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες που εκπροσωπούν την εταιρεία του πρώην παραγωγού, και όχι από τα δικά του ιδιωτικά κεφάλαια, οπότε οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αξιώσεις.

Η τελική συμφωνία αφορά τις 30 γυναίκες που εμπλέκονται στην υπόθεση Weinstein, κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό, αλλά πιθανότατα να ενταχθούν κι άλλες υποψήφιες τους επόμενους μήνες. Οι New York Times αναφέρουν ότι η συμφωνία θα κλείσει σχεδόν κάθε αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του Weinstein και της εταιρείας του. Εξακολουθεί να απαιτείται η έγκριση του δικαστηρίου.

Ο Weinstein, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες εναντίον του, θα τεθεί σε δίκη στις 6 Ιανουαρίου για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. Αν καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.  Η αρχική συμφωνία αντιμετωπίστηκε με ανάμεικτα συναισθήματα. Η Genie Harrison, δικηγόρος ενός από τους ενάγοντες, δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη συμφωνία για να γίνει". Είπε επίσης, ότι όσοι περιμένουν ακόμα, είναι πιθανόν να μην καταλήξουν με κάτι στα χέρια τους, προτρέποντάς τους να "προέλθουν και να είναι σε θέση να λάβουν το καλύτερο επίπεδο αποζημίωσης που είμαστε σε θέση να πάρουμε". Η Zoe Brock, ένα από τα θύματα του Weinstein, δήλωσε ότι το να συμφωνήσει με τους όρους του διακανονισμού την έκανε να αισθάνεται "αηδιασμένη, νικημένη και απελπισμένη".

Το κίνημα του Time's Up αναφέρει σε μια δημοσίευση στο Instagram: "Αν αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσαν να πάρουν οι επιζώντες, τότε το σύστημα είναι διαλυμένο". 

Η Emily Ratajkowski έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον παραγωγό όταν πόζαρε για φωτογραφίες στην πρεμιέρα της ταινίας του συζύγου της, Uncut Gems, δείχνοντας στις κάμερες το χέρι της όπου έγραφε "fuck Harvey". Στη συνέχεια έγραψε στο Instagram: "Σήμερα, ο Harvey Weinstein και τον πρώην στούντιό του προχώρησαν σε διακανονισμό 25 εκατ. δολαρίων με τα θύματα.  Ο Weinstein, κατηγορούμενος για σεξουαλικές επιθέσεις μέχρι και βιασμό, δεν θα χρειαστεί να παραδεχθεί την ενοχή του ή να πληρώσει με δικά του χρήματα. #nojusticenopeace."