#Bewise | Η Μελίνα Ταπραντζή μάς μιλάει για την πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική κίνηση Wise Greece

Βραβεύτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα ως μια από τις επτά πρωτοβουλίες παγκοσμίως των οποίων το έργο συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

HARPER'S BAZAAR TEAM

Είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει βραβευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα για το έργο της στη βιώσιμη ανάπτυξη (και μία από τις εφτά γυναίκες που έχουν λάβει αυτό το βραβείο παγκοσμίως). Η Μελίνα Ταπραντζή είναι η ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής κίνησης Wise Greece, μιας κοινωνικής επιχείρησης με διπλό σκοπό: Βοηθά τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων της χώρας μας να  προωθήσουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ με το κέρδος της από την πώληση αγοράζει τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας για ορφανοτροφεία, συσσίτια, οικογένειες, ηλικιωμένους και παιδιά που έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα στο δίκυτο των συνεργατών τους ανήκουν 100 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που παράγουν περισσότερα από 2.500 προϊόντα, τα οποία, εκτός από την Ελλάδα, προωθούνται και σε οκτώ χώρες. Παράλληλα, έχουν προσφέρει περισσότερους από 110 τόνους τροφίμων σε ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία της Wise Greece...

Η Wise Greece γεννήθηκε το 2013, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, με στόχο από τη μία να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, και από την άλλη να εξασφαλίζει το βασικό αγαθό για τους συνανθρώπους μας: την τροφή. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κληθεί όλοι να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από κρίσεις, όπως η προσφυγική, που επηρέασε πολύ τους παραγωγούς σε κάποια νησιά, και τώρα την πανδημία, που έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή μας. Παρ’ όλες τις κρίσεις όμως, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε με πολύ αξιόλογους παραγωγούς και όλοι μαζί, σαν μία γροθιά, να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας.

Πώς νιώσατε με τη βράβευσή σας από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το καινοτόμο μοντέλο λειτουργίας της Wise Greece αλλά και ο κοινωνικός της αντίκτυπος έχουν αναγνωριστεί πλέον σε διεθνές επίπεδο. Κάθε βραβείο που αναγνωρίζει την προσπάθειά μας είναι ξεχωριστό, γιατί αποτελεί
για εμάς μια ανάσα αισιοδοξίας. Σίγουρα όμως η πρόσφατη βράβευσή μας από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα ως μιας από τις επτά πρωτοβουλίες παγκοσμίως των οποίων το έργο συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι μία από τις πιο σημαντικές αναγνωρίσεις που έχουμε κατακτήσει.

Ποιοι αποτελούν τη Wise Greece;

Είμαστε μια μικρή, αλλά ευέλικτη ομάδα. Αν κάποιος μας δει από μακριά, θα σκεφτεί ότι είναι αδύνατον μια τόσο ολιγομελής ομάδα να έχει καταφέρει όλα αυτά. Κι όμως, με επιμονή, υπομονή, με τα πάνω και τα κάτω μας, όλα είναι εφικτά! Είμαστε άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ μας, αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια πως απαρτιζόμαστε κατά 75% από γυναίκες εργαζόμενες, ενώ το 60% των παραγωγών μας είναι επίσης γυναίκες, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αν σκεφτεί κανείς πόσο ανδροκρατούμενος είναι ο χώρος της παραγωγής τροφίμων.

#Bewise | Η Μελίνα Ταπραντζή μάς μιλάει για την πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική κίνηση Wise Greece

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Πλέον στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο και να μεταφέρουμε όλη αυτή τη γνώση που έχουμε αποκομίσει τόσα χρόνια, ώστε να βοηθήσουμε και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν επαγγελματικά ή επιχειρηματικά με τον χώρο της παραγωγής τροφίμων. Έτσι, σχεδιάσαμε και προσφέρουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα The Business of Food, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΕΕΑ Grants - Active Citizens Fund. Μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 600 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αποκομίζοντας γνώσεις για τις τάσεις στην παραγωγή τροφίμων, το επιχειρηματικό πλάνο, το digital marketing, τις εξαγωγές κ.ά. Αυτή τη στιγμή είναι ενεργό το open call για το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, οπότε οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο site μας όσο το δυνατόν πιο άμεσα, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει το έργο σας;

Ο κάθε καταναλωτής που επιλέγει τα προϊόντα με το μπλε σήμα Wise Greece μας έχει ήδη βοηθήσει να προσφέρουμε ένα αξιοπρεπές γεύμα σε έναν συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη. Παράλληλα, μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής και να έρθει μαζί μας στην επόμενη δράση μας, ενώ πολλές εταιρείες υποστηρίζουν τα προγράμματά μας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ιδιώτες και εταιρικοί πελάτες αγοράζουν τα δώρα τους από εμάς για να στηρίξουν το έργο μας. Ιδανικά θα θέλαμε στο  μέλλον να μην υπάρχουμε. Αυτό θα σήμαινε ότι οι μικροί παραγωγοί θα είχαν βρει πιο πολλές διεξόδους από μόνοι τους, τα ελληνικά προϊόντα θα είχαν κατακτήσει σημαντικά μερίδια της παγκόσμιας αγοράς, τα ιδρύματα δε θα είχαν τόση ανάγκη από τρόφιμα και προβλήματα όπως η ανεργία και η φυγή των νέων από την επαρχία θα είχαν λυθεί. Όσο λοιπόν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, τόσο η Wise Greece θα συμβάλλει στην επίλυσή τους.

Wise Greece

Info:

Τηλ.: 213 0276559, wisegreece.com

Mπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα The Business of Food που θα λάβει χώρα στις 16 Μαρτίου εδώ.