10 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάρτιο

Αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, ανάδειξη της μαύρης ταυτότητας και αναδρομές στην ιστορία των Αμαζόνων κοσμούν τις γκαλερί αυτό τον μήνα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

#1 Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού

To αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Νίκου Εγγονόπουλου περιλαμβάνει 148 έργα του καλλιτέχνη που ανήκουν στις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση, της Alpha Bank, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α. Π. Θ., της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, της Λεβεντείου Πινακοθήκης αλλά και πολλών ιδιωτικών συλλογών. Ο υπερεαλιστικός τρόπος που ο ζωγράφος και ποιητής απεικονίζει μυθολογικές φιγούρες στους πίνακές του, σε συνδυασμό με τα έντονα και φωτεινά χρώματα, δημιουργούν ονειρικές αφηγήσεις και εμπλέκουν την πραγματικότητα με τη φαντασία, με έναν τρομερά γοητευτικό τρόπο.

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς τονίζει ότι ο "Εγγονόπουλος με λογισμό και όραμα, κινείται από το παρόν στο παρελθόν, από το όνειρο στον μύθο και από την πραγματικότητα στη φαντασίωση. Αδιαπραγμάτευτα ειλικρινής και ανιδιοτελής απέναντι στη ζωή, αντιμετώπισε με θάρρος τους επικριτές και πολέμιούς του, αντιπαραθέτοντας τη ζωγραφική και την ποίησή του, οι οποίες είναι έντονα συνδεδεμένες με τα όνειρα και τους ονειρικούς μηχανισμούς, με το παράλογο και τη "ζούρλια”, μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούσε ο ίδιος".

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 09/03-19/06 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ, Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. (Οκτώβριο έως Μάιο)

#2 Συχνότητες

Μία νέα σειρά εκθέσεων που θα παρουσιαστούν σε διάφορες πόλεις από το 2022 έως το 2024 ξεκινάει με ένα αφιέρωμα σε 4 σημαντικούς καλλιτέχνες: Μπία Ντάβου, Παντελής Ξαγοράρης, Tauba Auerbach και Peter Roehr. Κοινό σημείο των έργων τους αποτελεί ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο συνδύασαν τα μαθηματικά με τον κόσμο της τέχνης. Οι επιμελητές Έλενα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Μελάς θέλησαν να αναδείξουν το σημαντικό έργο των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το οποίο χαρακτηρίζεται από τοπολογίες, ασαφή όρια, ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα, δονήσεις, επαναλήψεις, μαθηματικές έννοιες, τεχνικές μετάδοσης, σύμβολα, κώδικες και μοτίβα σαν γλώσσες επικοινωνίας. Τα εκθέματα προσφέρουν στον θεατή ένα είδος απόδρασης από το παράφωνο ηχητικό και οπτικό τοπίο της πόλης.

Info: Radio Athènes & Melas Martinos | 03/03-21/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

#3 Αμαζονομαχία

Η Clara Carvajal εντάσσει τον μύθο και την ιστορία των Αμαζόνων σε ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό πλαίσιο. Με βάση τις επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολεμιστριών κατά τον 6ο αι. π.Χ., η καλλιτέχνιδα δημιουργεί 29 έργα εμπνευσμένα από τις μάχες των θρυλικών Αμαζόνων. Στις σειρές Αμαζονομαχία 1.1 και Αμαζονομαχία 1.2 χρησιμοποιεί φωτογραφίες των δεκατεσσάρων μετοπών της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα, προσθέτει κείμενο και εικόνα ζωγραφίζει φράσεις πάνω στο προστατευτικό ακρυλικό φύλλο, βασισμένες σε 5 τίτλους που συνθέτουν τον σκελετό της ιστορίας: "Μετάταξη", "Οι πραγματικές συνθήκες της μάχης", "Γυναίκες πολεμίστριες", "Η απώλεια της γλώσσας και ο πολιτισμός των ηττημένων" και "Δεν είναι μύθος, είναι ιστορία".

Η σύνθεση ολοκληρώνεται με την Αμαζονομαχία 1.3, ένα βίντεο 12 λεπτών που προβάλλει την επιβίωση των σύγχρονων γυναικών σε απαγορευμένες για αυτές επικράτειες. Αυτές οι "νέες Αμαζόνες" αντιπροσωπεύονται με εικόνες  αθλητριών πυγμαχίας κατά τη διάρκεια των αγώνων τους.

Info: Μουσείου Ηρακλειδών | 02/03-29/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 1-5 μ.μ.

#4 Μιχάλης Μιχαήλ

Η σκληρή πραγματικότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας παρουσιάστηκε με ρομαντισμό και (αυτό)σαρκασμό και ο Μιχαήλ κατάφερε να αναδείξει την ομορφιά της μίας ζοφερής σύγχρονης πόλης, ακόμα και υπό τις εκάστοτε συνθήκες. Ο δημιουργός κόμιξ και εικαστικός Μιχάλης Μιχαήλ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, καθώς εξέφρασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τόσο προσωπικά συναισθήματα που ο θεατής ή αναγνώστης ανακάλυπτε απόκρυφα στοιχεία του εαυτού του μέσα από τις δημιουργίες του. Χρησιμοποιώντας πάντοτε αντιθέσεις φωτός και σκοταδιού, βίας και τρυφερότητας, θορύβου και σιωπής, πάθους και στέρησης, ο καλλιτέχνης επινόησε χαρακτήρες με τους οποίους το κοινό μπορούσε να συνδεθεί σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Εκθεσιακός χώρος & Foyer 2ου ορόφου) | 04-18/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ.: 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr