Γονιμότητα μετά τα 40

Οι νέες επιστημονικές εξελίξεις που επιτρέπουν στις γυναίκες να παραμείνουν γόνιμες για περισσότερο χρόνο.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όλο και περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας νιώθουν έτοιμες να κάνουν οικογένεια μετά τα 40. Δυστυχώς η επιλογή αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από δυσκολίες σύλληψης με κύρια αιτία, τη χαμηλή ποιότητα ωαρίων. Ιδιαίτερα μετά τα 40, η πλειοψηφία των ωαρίων είναι δυστυχώς τόσο κακής ποιότητας που θα φιλτραριστούν από την ίδια τη φύση με αποτέλεσμα να μην οδηγούν στη δημιουργία εμβρύων με καλές πιθανότητες εμφύτευσης ή να οδηγούν σε έμβρυα με πολύ μεγάλο κίνδυνο αποβολής.

Τα τελευταία χρόνια, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός γυναικών επιλέγει τη διατήρηση της γονιμότητας μέσω κατάψυξης ωαρίων, επιτυγχάνοντας έτσι μια "βιολογική ασφάλεια".

Τι γίνεται όμως για τις γυναίκες που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα; Μπορούμε να αλλάξουμε το γενετικό υπόβαθρο των ωαρίων ή να "αναζωογονήσουμε" τις ωοθήκες; Η απάντηση είναι προς το παρόν όχι, παρά την πληθώρα σχετικών άρθρων που δημοσιοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε όμως να εκμεταλλευθούμε πλήρως τη δυναμική της κάθε γυναίκας ξεχωριστά, καθορίζοντας ένα πλάνο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του όποιου προβλήματος, όσο αυτό είναι ακόμη εφικτό.

O πρώιμος έλεγχος

Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσετε έγκαιρα τους προβληματισμούς σας και να κάνετε ένα αρχικό έλεγχο ωοθηκικού αποθέματος, μέσω ορμονικών εξετάσεων (κυρίως της Anti-Mullerian Hormone) και υπερηχογραφήματος των ωοθηκών για την εκτίμηση των βασικών σας ωοθυλακίων. Ο συνδυασμός των εξετάσεων αυτών θα καθορίσει σε ποιο βαθμό ο χρόνος είναι ακόμη σύμμαχός σας.

Στην περίπτωση που στραφείτε σε κάποιο είδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα καινούργια χαμηλής δόσης φαρμακευτικά πρωτόκολλα με συνδυασμό κατάλληλων ορμονών, εξατομικεύονται πλήρως με βάση την ηλικία και τη δυναμική των ωοθηκών της κάθε γυναίκας. Αυτό οδηγεί στη συλλογή ενός ικανοποιητικού αριθμού ωαρίων καλής ποιότητας.

Εν συνεχεία η κατά περίπτωση εφαρμογή ειδικών εργαστηριακών τεχνικών τόσο στα ωάρια όσο και στο σπέρμα θα διασφαλίσει τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά γονιμοποίησης. Τέτοιες τεχνικές μεταξύ άλλων είναι η μικρο-επεξεργασία του σπέρματος (Sperm Micro-sorting) και η τεχνητή ενεργοποίηση των ωαρίων (Artificial Oocyte Activation).

Τα έμβρυα πλέον καλλιεργούνται σε ειδικούς κλιβάνους επώασης που μιμούνται τις συνθήκες που φυσιολογικά υπάρχουν στη μήτρα μιας γυναίκας. Η ανάπτυξή τους παρακολουθείται αδιάλειπτα όλο το 24ωρο μέσω time lapse τεχνολογίας έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τη δυναμική του καθενός και κατ’ επέκταση για τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Έξυπνοι αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης (Machine learning) όπως το Fertilai μπορούν να εντοπίσουν μέσω τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) τα έμβρυα με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε αυτά να αποτελούν την πρώτη επιλογή και να επιτυγχάνεται η σύλληψη γρηγορότερα.

Τέλος είμαστε πολύ κοντά στο μη επεμβατικό γενετικό έλεγχο των εμβρύων (niPGT-A) που θα μας επιτρέψει την ασφαλή και αξιόπιστη εκτίμηση του γενετικού τους υπόβαθρου ώστε να αποφεύγεται η χρήση εμβρύων με γενετικές διαταραχές.

Γονιμότητα μετά τα 40
Ευχαριστούμε τον Δημήτριο Δόβα, Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, Επιστημονικά Υπεύθυνο στη Newlife