Οι πολιτιστικές δράσεις που θα δούμε στην Ελευσίνα το 2023

Ανακοινώθηκε το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα μίας από τις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Περίπου 2 μήνες πριν την επίσημη τελετή έναρξης, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποκάλυψε το καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό της πρόγραμμα σε σχετική συνέντευξη τύπου, στον ανακαινισμένο χώρο του Χ-Bowling Art Center. Εκπρόσωποι των τεχνών, του πολιτισμού και της ελληνικής διοίκησης παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να συγχαρούν την καλλιτεχνική και οργανωτική ομάδα και να μιλήσουν για τη μακρόχρονη διαδικασία υλοποίησης του συνολικού προγράμματος που θα δούμε τον επόμενο χρόνο, σε διάφορους χώρους της ιστορικής πόλης.

"Η πορεία, για να φθάσουμε στο "Μυστήριο-Ελευσίνα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", δεν ήταν διόλου εύκολη" δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. "Προϋπέθετε μία σύνθετη διεργασία, έναν επίπονο αγώνα, μύηση σε αντιθέσεις και αντιφάσεις. Η πορεία μας ξεκίνησε πριν  από τρία χρόνια, όταν όλοι, οι εμπλεκόμενοι στην διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και οι υποστηρικτές της, συγκεντρωθήκαμε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα: Ποιες λύσεις έπρεπε να εφεύρουμε για τη σχεδόν μηδενική -για την ακρίβεια "υπό το μηδέν" είχαμε πει τότε- προετοιμασία που είχε γίνει, τόσο σε επίπεδο προγράμματος, όσο και υποδομών. […] Όλοι, ομόθυμα, καταλήξαμε σε ελάχιστο χρόνο, ότι δεν επρόκειτο να αφήσουμε την πόλη της Ελευσίνας να εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και για έναν πολιτιστικό θεσμό που γέννησε η Ελλάδα. Δεν είχαμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε την Ελευσίνα. Να την αφήσουμε να αποτύχει. Η Ελευσίς αποτελεί μια εμβληματική πόλη, από τα χρόνια της αρχαιότητας, όταν άνδρωσε τον Αισχύλο, μέχρι τα καθ’ ημάς. Ταυτίζεται με την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την βιομηχανική ανάπτυξη, την δύσκολη εργασιακή πραγματικότητα. Η "2023 EΛEVΣIΣ", στους επόμενους μήνες, θα γίνει "σπίτι" για εκατοντάδες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες".

Με ένα βίντεο αφιερωμένο στη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη και του Jack Lang, χάρη στους οποίους υπάρχει ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το 1985, ο γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Μιχαήλ Μαρμαρινός ανακοίνωσε το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ξεκινά την επόμενη χρονιά στη μικρότερη έως τώρα ευρωπαϊκή πόλη η οποία φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες εκδηλώσεις της Ελευσίνας, τα 130 συνολικά "Μυστήρια Μετάβασης" (το καλλιτεχνικό πρόγραμμα), εστιάζουν σε 3 θεμέλιους άξονες: Άνθρωποι-Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr