Τα Ρούχα | Μια performance για το ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα

Στο Μουσείο Μπενάκη για έξι παραστάσεις, από 6 έως 9 Μαΐου.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Με αφετηρία μια ομάδα προϊστορικών εξαρτημάτων από αργαλειούς, "Τα Ρούχα", σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, είναι μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας για το ένδυμα και τη διαχρονική του παρουσία, που ανεβαίνει για έξι μόνο παραστάσεις σε διαφορετικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη, για περιορισμένο αριθμό θεατών.

Τα ρούχα ως μέσο προσωπικής έκφρασης, εύγλωττο στοιχείο ταυτότητας, πεδίο κοινωνικής συνάντησης και σταθερός μάρτυρας κάθε βιογραφίας. Βαφτιστικά, σχολικά, του γάμου, η στρατιωτική στολή, το κοστούμι, τα ρούχα για τον ύπνο, η κλωστή, το ύφασμα, το ράψιμο, το ρούχο στο σώμα, συμπλέκονται και συνθέτουν ένα έντονα μουσικό, synth pop έργο.

Το έργο αντλεί τα υλικά του από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση "Κοίμηση" στη Θηρασιά, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη.

Τα Ρούχα | Μια performance για το ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης, η δημιουργική ομάδα επισκέφθηκε τη Θηρασιά, όπου πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, συμμετείχε στην ανασκαφή, παρατήρησε και κατέγραψε τις τοπικές συνήθειες ένδυσης, και στη συνέχεια συνέθεσε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και καταγραφή της εμπειρίας του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου.

Η performance θα κάνει μια "περιδιάβαση" σε τρεις διαφορετικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη, εξερευνώντας τα διαφορετικά του περιβάλλοντα με οδηγό πάντα το ρούχο: στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 (6-7 Μαΐου, 20:30), στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 (8 Μαΐου, 18:30 & 20:30) και στο Μουσείο Μπενάκη / Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.), Πολυφήμου 6, (9 Μαΐου, 18:30 & 20:30). 

Συντελεστές, Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Ευθύμης Θέου, Δραματουργία: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ευθύμης Θέου, Μουσική: Kamien Case, Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος, Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου.   

INFO: Μουσείο Μπενάκη, 6 & 7 Μαΐου στις 20.30 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, 8 Μαΐου στις 18.30 & 20.30 στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, 9 Μαΐου στις 18.30 & 20.30 στο Μουσείο Μπενάκη / Νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος (ΝΗ.ΜΑ.), Πολυφήμου 6. Προπώληση: από 10 Απριλίου 2023 στο ticket.benaki.org, τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο) Διάρκεια: 75 λεπτά