Ακτιβιστές με στολές hazmat ζητούν lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο

"Ο COVID-19 μάς έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία μας μπροστά στην απειλή μιας πανδημίας..."

Η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός επιδεινώνεται καθημερινά και ενώ ορισμένες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες lockdown, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει κριτική για τον "εφησυχαστικό" χειρισμό της πανδημίας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην αδράνεια της κυβέρνησης, μια ομάδα ακτιβιστών με στολές hazmat κατέβηκε στην Downing Street, τονίζοντας τον κίνδυνο της κατάστασης.

Φορώντας γάντια και μάσκες, και κλείνοντας τις πύλες με προειδοποιητικές ταινίες, η ομάδα, που ονομάζεται "Pause the System", ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να τεθεί σε κατάσταση lockdown ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.  Οι διαδηλωτές έχουν τρεις απαιτήσεις: να "κάνει το σύστημα μια παύση", να σταματήσουν τη λειτουργία τους οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις και να κλείσουν τα σχολεία. Παράλληλα, ζητούν να γίνουν ενέργειες για εκτεταμένες δοκιμές και να τεθούν οι ιδιωτικές κλινικές στη διάθεση της δημόσιας υγείας. Τέλος, ζητούν να δοθεί το βασικό εισόδημα και πλήρη νόμιμη αμοιβή για όλους τους ανθρώπους, να "παγώσουν" οι πληρωμές υποθηκών και ενοικίων και να εξασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και τελικά να "μεταμορφωθεί το σύστημα" για να αποτρέψει μελλοντικές πανδημίες.

Αναφερόμενη σε μια πρόσφατη έκθεση ερευνητών του πανεπιστημίου John Hopkins, η οποία συνδέει την κλιματική κρίση με παγκόσμιες πανδημίες, μία άλλη εκπρόσωπος, η Kerri Waters, πρόσθεσε: "Η επιστήμη είναι σαφής, αν δεν δράσουμε τώρα για την κλιματική αποδιοργάνωση και το τέλος της εργοστασιακής γεωργίας, οι πανδημίες θα είναι συνηθισμένες. Ο COVID-19 μάς έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία μας μπροστά στην απειλή μιας πανδημίας και πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μας προστατεύσουμε στο μέλλον. Αυτό σημαίνει αλλαγή ολόκληρου του συστήματος μας. "

Φωτογραφία:@ChloeRossiter16