The Escape | Το όγδοο θαύμα του Μυστρά

Η Editor in Chief του Harper's BAZAAR μοιράζεται την εμπειρία της από το διεθνώς βραβευμένο Euphoria Retreat, το πρώτο ολιστικό wellbeing destination spa στην Ελλάδα.

Τα μέρη που σε μαγεύουν περιβάλλονται από ένα πέπλο μυστηρίου –άλλοτε βαρύ, άλλοτε αόρατο–, με αποτέλεσμα να θέλεις να επιστρέψεις εκεί ξανά και ξανά. Αυτή ήταν και η πρώτη μου σκέψη με το που αντίκρισα το εντυπωσιακό δάσος με τα τεράστια κωνοφόρα που ξεπροβάλλει πάνω από τη μοναστηριακά λιτή είσοδο του Euphoria Retreat στο Μυστρά. Πνευματικό προπύργιο του πελοποννησιακού ελληνισμού, σύμφωνα με την Ελένη Αρβελέρ, καθώς και κέντρο ανάπτυξης των ιδεών της ευρωπαϊκής Αναγέννησης –πριν από το ξεκίνημά της–, η ιστορική πόλη της Λακωνίας εξακολουθεί να χαρίζει απλόχερα την αρχέγονη ενέργειά της σε κάθε της επισκέπτη. 

Από τις 28 Ιουνίου, το Euphoria Retreat υποδέχεται ξανά, με αισιοδοξία και ασφάλεια, τους επισκέπτες του, εφαρμόζοντας με προσοχή τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα υγιεινής και τους κανόνες που έχουν οριστεί από τις αρμόδιες αρχές.

The Escape | Το όγδοο θαύμα του Μυστρά
Το λόμπι

Τοξωτοί θόλοι, αίσθηση από τις κατακόμβες, πέτρα, ξύλο και απαλοί χρωματισμοί, στοιχεία όλα δανεισμένα από τη μοναστηριακή και τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και αγιογραφία συνδυάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε όλα τα κτίσματα να εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον μέσα από το πρίσμα της understated ζεν πολυτέλειας αλλά και ο κάθε επισκέπτης να νιώθει από την πρώτη στιγμή μια μυστηριακή αίσθηση πρωτόγνωρης γαλήνης σε αυτά. Προσωπικά, αισθάνθηκα ότι άφηνα πίσω μου –έστω και για τρεις μόνο ημέρες– ό,τι με βαραίνει, ό,τι με κρατάει μακριά από το κέντρο μου. Αλλά και μια έντονη αίσθηση ασφάλειας, ότι εκεί είμαι προστατευμένη από καθετί δυσάρεστο. Λες και το "Λουλούδι της Ζωής", που φιγουράρει στο κέντρο του λογότυπου (συμβολίζει το ξεκίνημα της ζωής σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς) και βρίσκεται απέναντί σου σε διάφορα σημεία, έριχνε "το φως του" στις μοναδικές εμπειρίες προσωπικής μεταμόρφωσης που θα ακολουθούσαν...

EUPHORIA_©_Margarita_Nikitaki
Euphoria Retreat ©Margarita Nikitaki

Οδηγός μου σε αυτό το ταξίδι η Μαρίνα Εφραίμογλου, μια γυναίκα που η ζωή της μοιάζει με σενάριο του Netflix. Η πρώτη Ελληνίδα ιδιοκτήτρια τράπεζας και από τις πιο επιδραστικές παρουσίες στο χρηματοοικονομικό κλάδο στα χρόνια της μεγάλης άνθησης, σε ηλικία 29 ετών, νοσεί από πολύ επιθετικό καρκίνο. Μετά τις πειραματικές χημειοθεραπείες στην Αμερική βγαίνει νικήτρια νιώθοντας πως της έχει χαριστεί για δεύτερη φορά το δώρο της ζωής. Μέσα της γεννιέται η επιθυμία να "επιστρέψει" ένα μέρος της ευλογίας της στην κοινωνία. Η αναζήτησή της περιλαμβάνει το τέλος της καριέρας της στο banking, ταξίδια στα καλύτερα κέντρα ευεξίας στον κόσμο, μετεκπαίδευση, άπειρες ώρες μελέτης και γνώσης για μακρινούς πολιτισμούς.

Byzantine Hammam
Βυζαντινό χαμάμ

Συγκεντρώνει όσα την άγγιξαν, προσθέτει την ιπποκράτειο ιατρική –"Πώς θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα από κάτι τέτοιο;" αναρωτιέται γεμάτη περηφάνια– και δημιουργεί όχι μόνο τις κτιριακές υποδομές του Euphoria στο σημείο όπου χτύπησε δυνατά η καρδιά της (γυρνώντας την πλάτη στις παροτρύνσεις για επένδυση στη Μύκονο και τη Σαντορίνη), αλλά και τη δική της θεραπευτική μέθοδο. Η Euphoria Methodos βασίζεται στα πέντε στοιχεία της φύσης (Νερό, Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο). Καθένας μας ανήκει σε μία από τις παραπάνω ομάδες. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση χτίζεται όλο το πρόγραμμα που ακολουθεί κάθε επισκέπτης του retreat προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη του ισορροπία και ευεξία.

Meditation room
Meditation room
Junior Suite Leoncini
Junior Suite Leoncini

Η "μεταφορά" μου στη... σφαίρα της γαλήνης ξεκίνησε με μια περιήγηση στο spa, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα και είναι υπόσκαφο, καθώς "όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στη γη, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία" μου εξηγεί η Μαρίνα Εφραίμογλου. Γιν και γιανγκ, φως και νερό. Φυσικό φως από το φεγγίτη που βρίσκεται πάνω ακριβώς από το 25 μ. πηγάδι, γύρω από το οποίο χτίστηκε το ως εκ τούτου κυκλικό spa. Κάθε επίπεδο και κάθε στοιχείο που έχει τοποθετηθεί σε αυτό στόχο έχουν να υποστηρίξουν τη διαδρομή της προσωπικής μεταμόρφωσης. Πρώτη στάση στη θεραπεία Waterwell Kneipp: περπάτημα σε νερό που η θερμοκρασία του εναλλάσσεται από κρύο σε ζεστό. Τα χρώματα στους τοίχους –από πολύ σκούρο γκρι σε λευκό– συμβολίζουν τα στρώματα που πρέπει να πετάξουμε από επάνω μας εφόσον επιθυμούμε τη μεταμόρφωση. Όπως όταν καθαρίζουμε ένα κρεμμύδι, που ξεκινάμε από το σκούρο περίβλημα για να φτάσουμε στη λευκή καρδιά. Το κενό, με άλλα λόγια, που είναι ίδιο σε κάθε άνθρωπο. Σε αυτό το κενό όμως μπορεί να εισχωρήσει η θεϊκή σπίθα...

Reception
Reception

Σειρά είχε η τριαντάλεπτη παραμονή στο Salt Room. Το αλάτι Ιμαλαΐων με το οποίο έχει επενδυθεί ο τοίχος του σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία κατάφερε να αρχίσει να με χαλαρώνει (σημαντικά θα τολμούσα να πω) και να "πετάει" από επάνω μου τους αρρωστημένους ρυθμούς της πόλης. Το αλάτι είναι φυσικό απολυμαντικό με αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και πολύ ωφέλιμο για τους επιβαρημένους από το κάπνισμα πνεύμονες (όπως οι δικοί μου).

Με σώμα και νου να έχουν προσαρμοστεί στη ζέστη και τη μυστηριακή θαλπωρή του Salt Room, κατευθύνομαι στη Σφαιρική Πισίνα, η οροφή της οποίας είναι εμπνευσμένη από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Συμβολίζει και τη μήτρα. Το σημείο από όπου ξεκίνησαν όλα, μέσα σε ένα κουκούλι άνεσης και ασφάλειας. Στο κέντρο της ακούγονται ήχοι δελφινιών, περιμετρικά απολαμβάνεις τα διαφορετικά είδη υδρομασάζ, ενώ μια μικρή θολωτή πόρτα οδηγεί ενώ κολυμπάς στην εξωτερική πισίνα, που έχει την ίδια θερμοκρασία με την εσωτερική. Εδώ όμως κολυμπάς με θέα τον Ταΰγετο, ακούγοντας τους ήχους της φύσης, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό California Hot Tub... Το ζεν στα καλύτερά του!

Η απόλυτη κάθαρση όμως επιτεύχθηκε με το Βυζαντινό Χαμάμ, στο οποίο συνυπάρχουν στοιχεία από το μαροκινό και το τουρκικό τελετουργικό, αλλά και signature προσθήκες, όπως το σιντριβάνι με τριμμένο πάγο (στο Tepidarium), που μόνος σου τοποθετείς στα σημεία του σώματός σου που θέλεις να ανακουφίσεις. Αν ήταν να επιστρέψω για μία και μόνο θεραπεία στο Euphoria, αυτή θα ήταν σίγουρα το χαμάμ (χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το Signature Euphoria Royal Body Work μασάζ, φτιαγμένο πραγματικά για... royal απαιτήσεις). Τα προγράμματα ευεξίας περιλαμβάνουν επίσης μαθήματα Pilates και TRX, γιόγκα (οι ήχοι του γκονγκ στο τέλος του μαθήματος έκαναν ακόμα πιο έντονη τη ροή της ενέργειας στο σώμα μου) καθώς και outdoor δραστηριότητες στο ιδιωτικό δάσος του ξενοδοχείου. Όσο για τα μενού που προσφέρονται, ορισμένα έχουν την υπογραφή του Λευτέρη Λαζάρου, ενώ οι πρώτες ύλες είναι βιολογικές, από τοπικούς παραγωγούς. Αποχαιρετώντας με, κάνοντας μια τελευταία βόλτα στα μονοπάτια του δάσους, η Μαρίνα Εφραίμογλου, ενδεχομένως και άθελά της, μου δίνει άλλο ένα μάθημα ζωής λέγοντάς μου: "Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να νιώθεις ότι υπηρετείς το σκοπό για τον οποίο είσαι εδώ. Ότι αυτό που κάνεις βρίσκεται όντως στο δρόμο σου".  

Περισσότερες πληροφορίες στο euphoriaretreat.com.