Μια ματιά στις λογοτεχνικές προτιμήσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων που έζησαν στα "τρελά χρόνια" του Παρισιού, προσφέρει το θρυλικό βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company. Το project ψηφιοποίησης των δανειστικών καρτών προσφέρει ένα παράθυρο στο Παρίσι της τζαζ εποχής, αποκαλύπτοντας τις αναγνωστικές συνήθειες σπουδαίων συγγραφέων, όπως ο Ernest Hemingway, ο James Joyce και η Gertrude Stein.
Οι χειρόγραφες κάρτες της Sylvia Beach δείχνουν ότι το 1925, δεκαετίες πριν γράψει το μυθιστόρημά του "Ο γέρος και η θάλασσα", ο Hemingway είχε δανειστεί το υπόμνημα του Joshua Slocum, "Ο πρώτος μοναχικός περίπλους της γης". Η Stein με τη σειρά της συνδύαζε, όπως δείχνουν τα αρχεία, τις πνευματικές αναζητήσεις με ελαφρύτερα αναγνώσματα.
Όταν η Beach άνοιξε το Shakespeare and Company το 1919, τα βιβλία της αγγλικής γλώσσας ήταν ακριβά και δυσεύρετα στο Παρίσι. Συγγραφείς και καλλιτέχνες που είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα του λογοτεχνικού μοντερνισμού έσπευσαν να εγγραφούν στην υπηρεσία δανειστικής βιβλιοθήκης της Beach. Μαζί με τον Hemingway και την Stein, έγιναν μέλη οι περισσότεροι συγγραφείς της εποχής - από τον Aimé Césaire έως τη Simone de Beauvoir, τον Jacques Lacan, τον Walter Benjamin και τον Joyce - και σίγουρα κυνηγήθηκαν για τις καθυστερημένες επιστροφές των βιβλίων.
Η Αμερικανίδα Beach δημοσίευσε το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα "Οδυσσέας" του Joyce το 1922 και κράτησε το βιβλιοπωλείο ανοιχτό μέχρι το 1941. Αναγκάστηκε να κλείσει όταν αρνήθηκε να πουλήσει το τελευταίο αντίγραφο του Finnegans Wake σε έναν ναζί αξιωματικό. Ο George Whitman άνοιξε εκ νέου το βιβλιοπωλείο το 1951 και τα έγγραφα της Beach αποκτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1964. Το πανεπιστήμιο εργάζεται από το 2014 για να ψηφιοποιήσει το τεράστιο αυτό αρχείο, καθιστώντας το για πρώτη φορά διαθέσιμο για τους ερευνητές στο διαδίκτυο ως μέρος του Shakespeare and Company project.
Μέσα από το εν λόγω project, δίνεται μια υπέροχη ευκαιρία να μάθουμε για τις αναγνωστικές συνήθειες συγγραφέως και καλλιτεχνών, γνωστοί και ως "η χαμένη γενιά" του Μεσοπολέμου, οι οποίοι είχαν ως τόπο συνάντησης βιβλιοπωλείο, και να αναβιώσει ένας χαμένος κόσμος που εξιτάρει κάθε λάτρη της λογοτεχνίας.