Ο Ai Weiwei δημιούργησε μάσκες με τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης του

Ο καλλιτέχνης πουλάει τα σχέδιά του για να συγκεντρώσει χρήματα για ευάλωτες ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Ai Weiwei μετέτρεψε τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης του σε μια σειρά από μάσκες προσώπου, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Κινέζος καλλιτέχνης ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια από τις πωλήσεις των μασκών, για φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν ευάλωτες ομάδες και άτομα κατά τη διάρκεια της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch, Refugees International και Médecins Sans Frontières.

Τα σχέδια, τα οποία μπορούν να αγοραστούν σε σύνολα τεσσάρων ή 20, αναφέρονται στην ελευθερία της έκφρασης, και παρουσιάζουν εικόνες από κάμερες παρακολούθησης και χειροπέδες. Τρία από τα σχέδια, που περιλαμβάνουν τα έργα του Ai, "Mask with Middle Finger" και "Sunflower Seeds", θα πωληθούν ξεχωριστά.



Σε μια δήλωση στο Instagram, ο καλλιτέχνης είπε: "Η πανδημία του COVID-19 είναι μια ανθρωπιστική κρίση. Μας προκαλεί να κατανοήσουμε τον 21ο αιώνα και μας προειδοποιεί για τους κινδύνους που θα ακολουθήσουν. Απαιτεί από τον καθένα να ενεργεί τόσο ατομικά όσο και συλλογικά".

"Οι μικρές ατομικές μας πράξεις γίνονται ισχυρές όταν αποτελούν απάντηση σε κοινωνικά θέματα. Ένα άτομο που φορά μάσκα κάνει μια χειρονομία. Μια κοινωνία που φορά μάσκες καταπολεμά έναν θανατηφόρο ιό. Και μια κοινωνία που φορά μάσκες λόγω ατομικών επιλογών, και όχι λόγω της εντολής των αρχών, μπορεί να αψηφεί και αντέχει οποιαδήποτε δύναμη. Καμία θέληση δεν είναι λιγότερο ισχυρή και καμία πράξη δεν είναι πολύ μικρή" συνέχισε.

Οι μάσκες παράγονται σε συνεργασία με την επιμελήτρια του Μουσείου Guggenheim, Alexandra Munroe και τυπώνονται με το χέρι στο στούντιο του Ai στο Βερολίνο και δεν προορίζονται για ιατρική χρήση.

Ως καλλιτέχνης και ακτιβιστής, ο Ai χρησιμοποιεί συνεχώς τη δουλειά του για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο καλλιτέχνης ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με ιστορίες από πρώτο χέρι, από την προσφυγική κρίση, έχοντας σαν βάση το ντοκιμαμτέρ του, Human Flow (2017).

Μπορείτε να βρείτε τις μάσκες του Ai Weiwei στο ebay.