Έφυγε από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου

Η συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ξεχώριζε για τη διακριτική της παρουσία και την κομψότητά της.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Δεν είναι πολλές οι Ελληνίδες που προκαλούν απλά με το όνομά τους συνειρμούς εμβληματικής υπεροχής και κομψότητας. Σίγουρα μία από αυτές έχει υπάρξει η Αμαλία Μεγαπάνου. Ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου και ανιψιά του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον οποίο ακολούθησε στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960. Υπήρξε ένα σημαντικό στήριγμα για τον Έλληνα πολιτικό και ουδέποτε σχολίασε τον τρόπο που ο ίδιος ασκούσε τα καθήκοντά του. Η σχέση τους κράτησε μέχρι το 1972, όταν αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση την οποία παραδέχτηκε αργότερα και ο ίδιος ο Καραμανλής. 

Στη συνέχεια, παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο και έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου. Στα βιβλία που έγραψε συγκαταλέγονται "Το παιδί της μάνας μου" (1982), "Φιλαρέτης: Ελπινίκη" (1986), "Διάλογος με την Άννα" (1988) και "Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα (Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας)", Μουσείο Μπενάκη, (2006).

Έφυγε από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου

Η ευγενική και αριστοκρατική της φυσιογνωμία σε συνδυασμό με τον δυναμισμό και την έμφυτη κομψότητα σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις της, την έκαναν αμέσως να ξεχωρίζει. Φόρεσε δημιουργίες των μεγαλύτερων σχεδιαστών, καθιέρωσε τα τακούνια στιλέτο, τα μαλλιά της ήταν συνήθως τραβηγμένα σε ένα χαλαρό σινιόν στολισμένα με μπαρέτες ενώ το μακιγιάζ της ήταν πάντα διακριτικό. Όμορφη και αξιοπρεπής η Αμαλία Μεγαπάνου έγινε μία από τις πιο κομψές γυναίκες της Ελλάδας που στάθηκαν ποτέ στο πλευρό ενός πρωθυπουργού. 

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της κοινής ζωής της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ήταν η επίσκεψη τους στο Λευκό Οίκο όπου συνάντησαν τον πρόεδρο Kennedy. Η κομψότητα της Αμαλίας Μεγαπάνου εξυμνήθηκε από τον τύπο και εντυπωσίασε ακόμα και τη Jackie Kennedy, όπως χαρακτηριστικά έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.