Όταν οι πωλήσεις του προφητικού 1984 εκτοξεύτηκαν εξαιτίας του Donald Trump

Το βιβλίο σταθμός πρωτοκυκλοφόρησε σαν σήμερα και ο George Orwell οφείλει την πρωτόγνωρη επιτυχία που γνωρίζει στις μέρες μας στον Πλανητάρχη.

O Donald Trump είναι για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου κοινού ο νούμερο ένα υπαίτιος για όλα τα δεινά που γνωρίζει ο πλανήτης. Το κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια ή υπερβολή αποτελεί μία άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση. Σίγουρα, πάντως είναι έμμεσα ή άμεσα υπεύθυνος για πολλά παράξενα και πρωτόγνωρα φαινόμενα που συναντούμε από την εκλογή του και μετά. Τι σχέση μπορεί όμως να έχει ο Πλανητάρχης με το προφητικό 1984 του George Orwell, που πρωτοκυκλοφόρησε μία ημέρα σαν κι αυτή στις 8 Ιουνίου 1949;

Τα περισσότερα βιβλία γνωρίζουν επιτυχία (αν γνωρίσουν) τους πρώτους μήνες της ζωής τους κι ύστερα, μόνο στην περίπτωση που θεωρηθούν "κλασικά", συνεχίζουν την πορεία τους προς τα κομοδίνα των αναγνωστών. Το 1984, το οποίο εκδόθηκε το 1949, λίγο μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφερε μέσα από τις δεκαετίες να γίνει ένα από μυθιστορήματα που καλό είναι να έχει διαβάσει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη. Φυσικά, κανείς δεν μπορούσε να περιμένει, ούτε και ο George Orwell να προβλέψει, ότι ακριβώς μετά την ορκωμοσία του προέδρου Trump στις 20 Ιανουαρίου 2017 οι πωλήσεις του βιβλίου του θα εκτοξεύονταν κατά σχεδόν 9500% για ένα διάστημα περίπου δύο ημερών. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει ούτε σε μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr