Woman who dares | Δώρα Αναγνωστοπούλου

Η anchorwoman του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA, μοιάζει να έχει βρει το μυστικό της επαγγελματικής επιτυχίας αλλά και της προσωπικής ολοκλήρωσης.

Αν έπρεπε να της αποδοθεί ένας και μόνο τίτλος, θα ήταν "ήρεμη δύναμη". Αφοπλιστικά ειλικρινής, σίγουρη για το ποια είναι, χωρίς καμία δόση υπεροψίας και βαθιά ανθρώπινη, η Δώρα Αναγνωστοπούλου, παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, είναι η γυναίκα του σήμερα. Πολύ απλά γιατί είναι παράλληλα σύζυγος, μητέρα και γυναίκα καριέρας όχι κουνώντας κάποιο μαγικό ραβδί, αλλά καταβάλλοντας προσπάθεια, μένοντας πιστή στις αξίες της και δουλεύοντας σκληρά, πολύ σκληρά.

Woman who dares | Δώρα Αναγνωστοπούλου
Φόρεμα και βραχιόλια CH Carolina Herrera, CH Carolina Herrera Boutique. Σανδάλια Carvela by Kurt Geiger, Attica.

Έγινε δημοσιογράφος από επιλογή. Το ήθελε και το κυνήγησε φεύγοντας στην Ιταλία αμέσως μετά το λύκειο για να σπουδάσει δημοσιογραφία και κοινωνιολογία, ενώ, τελειώνοντας, επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει νευραλγικές θέσεις σε έναν τομέα που, όπως περιγράφει, δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα της χάριζε τόσο μεγάλο πλούτο από εμπειρίες, χαρές και σημαντικές συνεργασίες. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου δείχνει πάντα ήρεμη, σαν να μην μπορεί τίποτα απολύτως να κλονίσει τις ισορροπίες της. Τη ρωτώ αν χάνει ποτέ τον έλεγχο. "Στη δουλειά είμαι πάντα ψύχραιμη, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι πιεστικές. Έχω εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου γιατί γνωρίζω καλά ότι η τηλεόραση είναι ομαδικό σπορ. Πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν όταν είσαι στον "αέρα”, όμως νιώθω ότι έχω τον έλεγχο ακόμα και όταν κάτι μπορεί να χαθεί στιγμιαία. Και για εμένα "έχω τον έλεγχο” σημαίνει "να μπορώ να ξαναφέρω το τιμόνι ίσια”".

KAPL1770_Retouch
Σακάκι, τοπ και παντελόνι Max Mara, Max Mara Boutique.

Μητέρα δύο παιδιών, ηλικίας 13 και 10 ετών, καταφέρνει να διατηρεί καλά τις ισορροπίες μεταξύ καριέρας, συζυγικής ζωής και μητρότητας. Ζητώντας της το μυστικό, επιμένει στις στέρεες βάσεις της σχέσης της με το σύζυγό της – πολλή αγάπη, εμπιστοσύνη, σεβασμός. "Προτεραιότητά μας είναι πάντα τα παιδιά. Για να μη νιώθουν όμως έντονα την απουσία όταν οι ώρες εργασίας είναι πολλές και για τους δυο μας, απαιτείται ένα πράγμα: συνεργασία". Μια αξία που της εμφύσησαν οι γονείς της με το να είναι πάντα παρόντες σε ό,τι κι αν επέλεγε τόσο η ίδια όσο και η αδελφή της. "Το μοντέλο της οικογένειας των γονιών μου στηριζόταν στο "μαζί”, με ελευθερίες αλλά και περιορισμούς. Με εμπιστοσύνη αλλά και καθοδήγηση, τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία". Μιλώντας με τέτοιο σεβασμό για εκείνους και τον τρόπο ανατροφής της, νιώθω πως αυτός ο σκληρός οικογενειακός πυρήνας αποτελούνταν, εκτός από το "όλοι μαζί", και από το "μαζί σου" σε ό,τι κι αν επέλεγε ως παιδί. "Υπήρχε πάντα υποστήριξη από τους γονείς μας και ενίσχυση της πίστης μας στο ότι μπορούμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας, αρκεί να το κάνουμε με συνέπεια στις αρχές μας, σεβασμό στους γύρω μας και σύνεση. Ποτέ με έπαρση".

KAPL1793

Χαμηλών τόνων, σταθερή στα βήματά της, με μια δωρικότητα που την κάνει τόσο όσο αποστασιοποιημένη χρειάζεται από τον τηλεθεατή και παράλληλα τόσο όσο στιβαρή για να την εμπιστευτεί το κοινό για την ενημέρωσή του, νιώθει πως τα έχει βρει με τον εαυτό της μέσα σ’ αυτό το επάγγελμα, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρεί ζωντανό το πάθος της γι’ αυτό. "Μεγαλώνοντας, αντιλαμβάνεσαι ότι δε γίνεται να σε αγαπούν και να σε εκτιμούν όλοι, ούτε να σου αναγνωρίζουν όλα όσα θα ήθελες. Θα ήθελα, όμως, οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί να μου αναγνωρίζουν εργατικότητα και ευθύτητα και κάπου εδώ μπαίνει τελεία".

KAPL1751

Γοητευτικά ευθύς και σθεναρή όπως είναι, με κάνει να αναρωτιέμαι αν αντιμετωπίζει με τον ίδιο δυναμισμό και το ρόλο της ως μητέρα. "Η μητρότητα είναι ίσως η πιο δύσκολη ιδιότητα στη ζωή μιας γυναίκας. Στη δική μου, τουλάχιστον, σίγουρα. Δοκιμάζονται όλες οι βεβαιότητες, αναδεικνύονται όλες οι αγωνίες. Οι προτεραιότητες αλλάζουν και καλείσαι να βρίσκεις πάντα τη δύναμη, να είσαι εκεί όπως πρέπει. Λιγότερο ανήσυχη, περισσότερο αισιόδοξη, πάντα έτοιμη να νικήσεις". Στην ερώτηση αν υπάρχει κάτι που την κάνει ευάλωτη, η απάντηση αποκαλύπτει μια δοτική γυναίκα που θέλει να βρίσκει πάντα τη λύση. "Το να κουβαλάει ένα μέλος της οικογένειάς μου κάποιο "βάρος” κι εγώ να μην μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό με κάνει να νιώθω πραγματικά τρωτή". Δεν μπορώ να μην τη ρωτήσω πώς βίωσε την πανδημία και την καραντίνα στην οποία υποχρεώθηκε να μπει ένας ολόκληρος πλανήτης. "Η εμπειρία του κορονοϊού ήταν και πρωτόγνωρη και παράξενη. Το διάστημα της καραντίνας μού έλειψαν οι αγκαλιές και η επαφή με γονείς και φίλους. Γίναμε θεατές ενός απέραντου πόνου. Άνθρωποι πέθαιναν μόνοι σε νοσοκομεία, χωρίς καμία επαφή με τους δικούς τους και τη δυνατότητα για ένα "αντίο”. Με εμπνέει, όμως, τόσο πολύ όλη αυτή η αστείρευτη δύναμη που καταβάλλουν οι άνθρωποι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η επιμονή για κάτι καλύτερο από εκείνους που δοκιμάζονται οικονομικά για ακόμα μία φορά και δεν το βάζουν κάτω, αλλά διατηρούν το χαμόγελο και την αξιοπρέπειά τους, είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα τον τελευταίο καιρό".

KAPL2477

Αλλάζουμε κλίμα και η κουβέντα στρέφεται στη μόδα. "Μου αρέσει να την παρακολουθώ. Δεν υιοθετώ πιστά τις τάσεις ούτε έχω άπειρα ρούχα, τα αγαπώ όμως όλα και απολαμβάνω να τα βρίσκω φρεσκοσιδερωμένα στην ντουλάπα μου, έτοιμα να φορεθούν, χωρίς πολύ ψάξιμο και σκέψη το πρωί". Τη ρωτώ και για κάτι ακόμα πιο σημαντικό, το προσωπικό στυλ. Της ζητώ να τοποθετηθεί επάνω στις επικρίσεις που δέχονται γυναίκες σε ηγετικές θέσεις που επιλέγουν να δίνουν σημασία στο τι φορούν. "Αναγνωρίζω πως για εμάς τις γυναίκες το στυλ δεν είναι υπόθεση ματαιοδοξίας, αλλά χειραφέτησης. Δεν είναι μόνο λάμψη, αλλά και αισθητική. Και, τέλος πάντων, είναι υπέροχο να νιώθεις όμορφη φορώντας ένα κομψό φόρεμα ή ένα ιδιαίτερο παπούτσι" λέει και παραδέχεται πως δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανήκει κι εκείνη στις γυναίκες που, έχοντας μόλις αγοράσει μια καινούρια τσάντα, ζωγραφίζεται ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη τους. Γιατί η μόδα έχει τη μαγική ικανότητα να χαρίζει αυτοπεποίθηση. Και σίγουρα το προσωπικό στυλ μπορεί να περιγράψει μια γυναίκα καλύτερα και από χίλιες λέξεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: YIOROGS KAPLANIDIS (THIS IS NOT ANOTHER AGENCY*)
FASHION DIRECTOR: ΝΑΤΑΣΑ ΛΊΟΝΑΚΗ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ-ΜΑΛΛΙΑ: SOPHIA SARIGIANNIDOU (This Is Not Another Agency*) 
ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ: KYRIAKOS HATZIHARALAMPOUS
Κεντρική φωτογραφία: Φόρεμα Polo Ralph Lauren, Attica. Βραχιόλι CH Carolina Herrera, CH Carolina Herrera Boutique.