Το πραγματικό μήνυμα πίσω από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των γυναικών στο #ChallengeAccepted

Αρχικός στόχος της νέας πρόκλησης στο Instagram είναι να ευαισθητοποιήσει για τα υψηλά ποσοστά γυναικοκτονιών στην Τουρκία.

Τις τελευταίες ημέρες, πιθανότατα το feed σας στο Instagram να έχει πλημμυρίσει με ασπρόμαυρες selfies. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό τον κατακλυσμό φωτογραφιών είναι μια νέα πρόκληση που φαινομενικά δείχνει ότι οι "γυναίκες υποστηρίζουν τις γυναίκες" με τη βολική ονομασία #ChallengeAccepted. Ωστόσο, το πραγματικό νόημα πίσω από την πρόκληση είναι πιο σκοτεινό από ό, τι φαίνεται.

Για τις εμπλεκόμενες γυναίκες, η ιδέα είναι να δημοσιεύσετε μια φωτογραφία χωρίς χρώμα και να προσθέσετε με ετικέτες άλλες γυναίκες για να κάνουν το ίδιο. Το hashtag έχει αυτήν τη στιγμή περίπου 4,5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα, με διασημότητες όπως η Jennifer Lopez, η Gabrielle Union, η Jennifer Aniston, η Tracee Ellis Ross και η Eva Longoria να ανεβάζουν τις δικές τους selfies ακολουθώντας την πρόκληση στην τελευταία μανία των κοινωνικών μέσων.

Όμως, ο χρήστης @beelzeboobz αποκάλυψε ότι η πρόκληση ξεκίνησε στην Τουρκία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τα υψηλά ποσοστά γυναικοκτονιών στη χώρα. "Τούρκοι ξυπνούν κάθε μέρα για να δουν μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας γυναίκας που δολοφονήθηκε, στο feed τους στο Instagram, στις εφημερίδες τους, στις τηλεοράσεις τους", αναφέρει η δημοσίευση. "Η ασπρόμαυρη πρόκληση φωτογραφιών ξεκίνησε ως τρόπος για τις γυναίκες να υψώσουν τη φωνή τους. Για να στέκονται σε αλληλεγγύη με τις γυναίκες που έχουμε χάσει. Για να δείξουν ότι μια μέρα θα μπορούσε να είναι η δική τους ασπρόμαυρη φωτογραφία στο δελτίο ειδήσεων".

Πολλοί είναι αυτοί που υποθέτουν ότι η πρόσφατη ομιλία της Alexandria Ocasio-Cortez στη Βουλή των Αντιπροσώπων - στην οποία κατονόμασε τον συνάδελφό της, Ted Yoho της Φλόριντα, επειδή την αποκάλεσε "fucking bitch" στα σκαλιά του Καπιτώλιου των ΗΠΑ - μπορεί να έχει ενισχύσει το feel-good αίσθημα της φεμινιστικής επιδίωξης, μέχρι που έχασε τελικά το αρχικό της νόημα. 

Η Cristine Abram, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων και υπεύθυνη μάρκετινγκ για το Later, μια εταιρεία social media marketing, δήλωσε στην editor του New York Times,  Taylor Lorenz: "Αυτή ήταν η σπίθα που οδήγησε στην επανεμφάνιση της πρόκλησης του εν λόγω hashtag. Όλα έχουν να κάνουν με τη γυναικεία ενδυνάμωση. Υπήρχε ήδη αυτό το hashtag για την ευαισθητοποίηση άλλων μεγάλων ζητημάτων. Η αξιοποίηση αυτού επέτρεψε στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν διάδραση πολύ πιο γρήγορα επειδή ο αλγόριθμος ήταν ήδη εξοικειωμένος με το hashtag".

Ωστόσο, ορισμένοι κατέκριναν την εξέλιξη της πρόκλησης, από την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα της γυναικοκτονίας έως τις "γυναίκες που υποστηρίζουν τις γυναίκες", ως μια φαινομενικά ανούσια προσέγγιση στον φεμινισμό. Η Ali Segel, συμπαρουσιάστρια του podcast Web Crawlers, έγραψε στο Twitter: "Προκαλώ όλους όσους έχουν δημοσιεύσει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία να δημοσιεύσουν ένα screenshot του οργανισμού ή της δωρεάς που έχουν κάνει σε κάτι που υποστηρίζει πραγματικά τις γυναίκες. Ευχαριστώ!" προσθέτοντας αργότερα: "Απλώς λέω ... ως γυναίκες ... θα μπορούσαμε πιθανώς ... να εξισώσουμε την ενδυνάμωση .... και την αλληλεγγύη ... με περισσότερα .... από μια selfie ..... αυτό είναι όλο". 

Η Alana Levinson, deputy editor του περιοδικού MEL, μοιράστηκε ένα screenshot με την ανάρτηση της Ivanka Trump για το #ChallengeAccepted, δείχνοντας τα όρια των αόριστων μεγάλων σταυροφοριών στα κοινωνικά μέσα.

Το πραγματικό μήνυμα πίσω από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των γυναικών στο #ChallengeAccepted