Henri Toulouse-Lautrec | Οι διάσημες αφίσες του ζωγράφου για το Moulin Rouge που καθόρισαν την Belle Époque

O σπουδαίος μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος πέθανε σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου του 1901.

Με τα χαμηλά ενοίκια και τη ζωντανή νυχτερινή σκηνή, η Μονμάρτη αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για την τέχνη. Ως social butterfly, ο Lautrec επισκεπτόταν τα καφέ, τα καμπαρέ και τα πορνεία της γειτονιάς, που συνέθεταν την πολύχρωμη μποέμ σκηνής. Ήταν όμως εξίσου ικανός να εξαφανιστεί μέσα στο πλήθος. Το μικρό του ανάστημα τού επέτρεπε να περνάει απαρατήρητος και να παρακολουθεί τριγύρω, δίνοντάς του μια μοναδικά ειλικρινή άποψη για τη ζωή της Μονμάρτης. Το έργο του απεικονίζει τη διαφορετικότητα του πληθυσμού της περιοχής, από χορευτές και πόρνες έως αριστοκράτες και διανοούμενους.

Henri Toulouse-Lautrec | Οι διάσημες αφίσες του ζωγράφου για το Moulin Rouge που καθόρισαν την Belle Époque
The Hangover, 1889

Διάσημος μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, λιθογράφος και εικονογράφος της art nouveau, ο Henri de Toulouse-Lautrec πέθανε σαν σήμερα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1901. Είναι διάσημος για τις απεικονίσεις της γαλλικής αστικής ζωής και δουλεύοντας με το χαρακτηριστικό γραμμικό του στυλ, ο Lautrec παρουσίαζε συχνά σκηνές από τη νυχτερινή σκηνή του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένου του Moulin Rouge, όπου είχε πάντα μια θέση καθώς είχε φτιάξει όλες τις αφίσες για το άνοιγμα του καμπαρέ το 1888. Ο Lautrec επηρεάστηκε από τους καλλιτέχνες Edgar Degas και ο Édouard Manet, καθώς μοιραζόταν μαζί τους το ίδιο έντονο ενδιαφέρον να παρατηρεί την κοινωνία. 

641450644
'Le Divan Japonais' (The Japanese Sofa), 1892

Ο Lautrec εμπνεύστηκε και από την ιαπωνική αισθητική και συγκεκριμένα από τις ξύλινες εκτυπώσεις ukiyo-e της εποχής του Edo (μεταξύ 1603 και 1868). Οι μη συμβατικές συνθέσεις του και τα κοψίματα, καθώς επίσης η χρήση της σιλουέτας, η έμφαση στο περίγραμμα και η ισοπέδωση του χώρου είναι όλα τυπικά στοιχεία των εκτυπώσεων ukiyo-e. Η έμφαση του Lautrec σε μεμονωμένους ερμηνευτές υπενθυμίζει επίσης τη θεματολογία του ukiyo-e όπου συχνά συμμετείχαν δημοφιλείς ηθοποιοί, ευγενείς και μουσικοί.

Τα iconic posters για το Moulin Rouge

526886466
The Moulin Rouge

 Η πρώτη αφίσα του Lautrec, La Goulue at the Moulin Rouge (1891-92), απεικονίζει τη χορεύτρια Louise Weber, γνωστή ως 'La Goulue', στην οποία πιστώνεται η εφεύρεση του γαλλικού καν-καν. Οι αφίσες μεγάλης κλίμακας του Lautrec, που παρουσίαζαν τις star performers, εξασφάλισαν γρήγορα στο καμπαρέ τη φήμη που ήθελε. Εκτέθηκαν σε όλο το Παρίσι και το μοναδικό στυλ του καλλιτέχνη καθόρισε την αισθητική της γαλλικής Belle Époque. Στην πραγματικότητα, το έργο του ήταν τόσο δημοφιλές που οι Παριζιάνοι θαυμαστές παρακολουθούσαν τους εργάτες καθώς κρεμούσαν τις αφίσες του Lautrec, ώστε να μπορούν να τις ξεκολλήσουν και να τις πάρουν στο σπίτι πριν στεγνώσει η κόλλα.

1062153474
Jane Avril poster by Henri de Toulouse-Lautrec

Ως "μεγάλος πότης", ο ζωγράφος δημιούργησε το δικό του ποτό. Το Tremblement de Terre (Σεισμός) ήταν ένα εξαιρετικά δυνατό κοκτέιλ που αποτελείται από 3 μέρη αψέντι και 3 μέρη κονιάκ και που ο Lautrec συνήθιζε να το απολαμβάνει σε ένα κύπελλο κρασιού. Ο τοξικός τρόπος ζωής που ακολουθούσε ο καλλιτέχνης, τον οδήγησε τελικά στον θάνατό του σε ηλικία 36 ετών. Ο ζωγράφος πέθανε από τον αλκοολισμό και τη σύφιλη, αν και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ