16 χρόνια Facebook: Είναι αυτή η αρχή του τέλους;

Το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδά του, κάποιες ρωγμές όμως στο κάστρο του Mark Zuckerberg γεννούν απορίες.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ήταν το 2003 όταν ένας 19χρονος φοιτητής του Harvard είχε πείσει τέσσερις χιλιάδες συναδέλφους του να παραχωρήσουν τα e-mails, τις φωτογραφίες και τις διευθύνσεις τους. "Με εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια" έλεγε τότε ο Mark Zuckerberg σε κολλητό του φίλο. Το Facemash, μία πλατφόρμα που έδινε τη δυνατότητα να βαθμολογείς τις φωτογραφίες των συμφοιτητών σου ήταν γεγονός. Οι βάσεις για το Facebook, το οποίο κλείνει φέτος 16 χρόνια ζωής -ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2004- είχαν μπει.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το ποτάμι όμως του Facebook φαίνεται μολυσμένο. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο: το σκάνδαλο της Cambridge Analytica· επιθέσεις από hackers που κατέληξαν στην κλοπή ευαίσθητων δεδομένων από 30 εκ. χρήστες τον περασμένο Σεπτέμβριο· άκομψες προσπάθειες να φιμωθεί όποιος κατακρίνει την πλατφόρμα και, τέλος, η αποκάλυψη ότι το Facebook πλήρωνε 20 ευρώ το μήνα σε νεαρούς χρήστες για να κατασκοπεύει την δραστηριότητά τους στο ίντερνετ μέσω μίας VPN σύνδεσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr