Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πιθανότατα ένα πρωτοποριακό σχέδιο κρυμμένο κάτω από τη "Mona Lisa"

"Αυτές οι ανακαλύψεις αυξάνουν περισσότερο το μυστήριο της δημιουργίας του", σύμφωνα με τον Επικεφαλής της μελέτης.

Μια νέα μελέτη σχετικά με τη "Mona Lisa" αποκάλυψε στοιχεία που φανερώνουν underdrawing με άνθρακα, υποδηλώνοντας για πρώτη φορά ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι χρησιμοποίησε ένα προπαρασκευαστικό σκίτσο για να δημιουργήσει το περίφημο πορτρέτο, σύμφωνα με το ARTnews.

Το underdrawing, που ανιχνεύτηκε από πολυφασματική ανάλυση, πιθανότατα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνική spolvero, μια μέθοδο για τη μεταφορά ενός σκίτσου σε καμβά στον οποίο γίνονται τρύπες κατά μήκος του περιγράμματος μιας εικόνας και ξεσκονίζονται με άνθρακα.

Η 15ετής μελέτη διεξήχθη από τον επιστήμονα Pascal Cotte, ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματα με τον Lionel Simonot στο περιοδικό Cultural Heritage. Το 2004, ο Cotte κλήθηκε από το Λούβρο να ψηφιοποιήσει τη "Mona Lisa" με την πρωτοποριακή κάμερα Lumiere Technology, μια πολυφασματική κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία είναι ικανή να ανιχνεύει το φως που αντανακλάται σε 13 μήκη κύματος. Η τεχνολογία Lumiere χρησιμοποίησε επίσης σύγχρονη υπέρυθρη ανακλαστική απεικόνιση, η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση άνθρακα μέσω εξασθενημένου φωτός που αντανακλάται στην επιφάνειά του.

Ο Cotte εντόπισε τα σημάδια του spolvero στο χέρι και τη γραμμή των μαλλιών της "Mona Lisa" - που σημαίνει ότι ο ζωγράφος μετατόπισε τη θέση του κεφαλιού της, κάνοντάς τη να κοιτάει περισσότερο κατάματα τον θεατή.  Η ανάλυση σημείωσε επίσης το εύρημα μιας φουρκέτας, κάτι που εγείρει περισσότερα ερωτηματικά καθώς το αξεσουάρ δεν ήταν στη μόδα στη Φλωρεντία τη στιγμή της δημιουργίας του πορτρέτου. Σε συνέντευξή του στο Express, ο Cotte είπε ότι η λεπτομέρεια μπορεί να ήταν αλληγορική, καθώς το χτένισμα χρησιμοποιούνταν σε απεικονίσεις θεών ή της Παναγίας.

Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περισσότερων αντιγράφων του πίνακα, όπως αυτό που εμφανίζεται στο Prado της Μαδρίτης, το οποίο διαθέτει το παλαιότερο γνωστό αντίγραφο της Mona Lisa.

"Αυτές οι ανακαλύψεις αυξάνουν περισσότερο το μυστήριο της δημιουργίας του {έργου}, στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι είναι το έργο μιας πολύ μεγάλης" δημιουργικής πράξης "- που εκτείνεται περισσότερο από μια δεκαετία και σε διάφορα στάδια" δήλωσε ο Cotte.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ