Στη Louise Glück το Νόμπελ λογοτεχνίας 2020

Η Σουηδική Ακαδημία επέλεξε για το φετινό Νόμπελ λογοτεχνίας την Αμερικανίδα ποιήτρια.

Η Louise Glück έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε Νόμπελ Λογοτεχνίας εδώ και 27 χρόνια –η προηγούμενη ήταν η Toni Morrison το 1993. Η Σουηδική Ακαδημία την επέλεξε, όπως ανέφερε για "την αλάνθαστη ποιητική φωνή που με τη λιτή ομορφιά της μετατρέπει την ατομική ύπαρξη σε οικουμενική". Η Louise Glück είναι η 16η γυναίκα στην ιστορία του θερμού που κερδίζει το βραβείο. Η 77χρονη ποιήτρια έχει επίσης κερδίσει βραβείο Pulitzer και το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ για την πιο πρόσφατη δουλειά της Πιστὴ κι Ενάρετη Νύχτα. Τα ποίηματά της έχουν αναφορές στην παιδική ηλικία και την οικογενειακή ζωή, ενώ συχνά εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία. "Στο έργο της ο εαυτός αφουγκράζεται ό,τι έχει μείνει από τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις του και τίποτε δεν είναι πιο δύσκολο από το να έρχεσαι αντιμέτωπος με τις δικές σου ψευδαισθήσεις", ανέφερε ο Anders Olsson εκ μέρους της επιτροπής της Ακαδημίας.

Η δική της αντίδραση στη βράβευσή της ήταν ενθουσιώδης: "Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα χάσω τους φίλους μου γιατί οι περισσότεροι είναι συγγραφείς. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι αυτό δεν θα συμβεί. Είναι πολύ καινούριο όλο αυτό για μένα. Δεν ξέρω τι σημαίνει. Είναι μεγάλη τιμή. Υπάρχουν άλλοι που έχουν πάρει το βραβείο τους οποίους δεν εκτιμώ. Σκέφτομαι όμως αυτούς που θαυμάζω".

Όπως αποκάλυψε η ίδια σκοπεύει να αξιοποιήσει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο (περίπου 740.000 ευρώ) για να αγοράσει ένα σπίτι στο Vermont. Όταν ρωτήθηκε ποιο έργο της προτείνει σε έναν αναγνώστη να διαβάσει πρώτο, εκείνη σύστησε σε όποιον δεν γνωρίζει τη δουλειά της να αποφύγει το πρώτο βιβλίο της. "Οτιδήποτε άλλο από εκεί και πέρα ίσως του φανεί ενδιαφέρον. Προσωπικά, μου αρέσουν οι πιο πρόσφατες δουλειές μου".

Ποια είναι η Louise Glück

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1943 και μεγάλωσε στο Long Island. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Columbia, ενώ έχει διδάξει ποίηση σε πολλά Πανεπιστήμια και αυτή τη στιγμή είναι επίκουρος καθηγήτρια Αγγλικών στο Yale. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα σε ηλικία είκοσι πέντε ετών με τη συλλογὴ Firstborn. "Όταν ήμουν νέα πίστευα ότι οι συγγραφείς έπρεπε να απαρνηθούν τα εγκόσμια και να συγκεντρώνουν όλη την ενέργειά τους στο να κάνουν τέχνη", έχει πει σε συνέντευξή της. "Έτσι, καθόμουν στο Provincetown, σε ένα φρικτό γραφείο και όσο περισσότερο καθόμουν εκεί δεν έγραφα και σκεφτόμουν ότι δεν έχω προσφέρει αρκετά στον κόσμο. Μετά από δύο χρόνια, αποφάσισα ότι δεν θα γινόμουν ποτέ συγγραφέας. Έτσι, ξεκίνησα να διδάσκω στο Vermont, παρόλο που σε όλη μου τη ζωή μέχρι τότε πίστευα ότι οι ποιητές δεν διδάσκουν. Όμως τη στιγμή που ξεκίνησα να εργάζομαι, τη στιγμή που άρχισα να έχω υποχρεώσεις απέναντι στον κόσμο, ξεκίνησα να γράφω και πάλι".

Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν την αφορά το ευρύ κοινό και προτιμά η ομάδα όσων τη διαβάζουν να είναι "μικρή, έντονη και παθιασμένη". Φυσικά, παρόλο που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει μετά τη βράβευσή της.

Πηγή: madamefigaro.gr