Lockdown 2.0 | Πώς να αντιμετώπισετε το άγχος και να περάσετε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα

Οδηγίες προς ναυτιλόμενες.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Πώς νιώθετε για το lockdown; Ανήκετε σε αυτούς που το βλέπουν ως μία ευκαιρία να περάσουν χρόνο με τον εαυτό τους ή σε εκείνους που έχουν ήδη αγχωθεί με την ιδέα της απομόνωσης και του περιορισμού;

Το lockdown μπορεί να επηρεάσει το μυαλό και την ψυχολογία μας. Και ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο, ακολουθούν  πράγματα που μπορείτε να κάνετε τις επόμενες εβδομάδες για να μειώσετε τον κίνδυνο να βρεθείτε εξαντλημένοι πριν έρθουν τα Χριστούγεννα.

Αναλογιστείτε την τελευταία σας εμπειρία.

Εάν έχετε αντιμετωπίσει lockdown στο παρελθόν, ξέρετε πώς να το κάνετε αυτή τη φορά. Ίσως να μην το γνωρίζετε ακόμη. Διότι σε αντίθεση με την τελευταία φορά που ήταν για όλους μία τελείως πρωτόγνωρη κατάσταση, αυτή τη φορά έχετε πληροφορίες σχετικά με το πώς να δημιουργήσετε μία κατάσταση που να λειτουργεί για εσάς.

Θέστε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις σχετικά με το τελευταίο lockdown:

Τι λειτούργησε καλά;

Τι δεν λειτούργησε;

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, τι θέλετε να κάνετε διαφορετικά; Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις με καλοσύνη και συμπόνια προς τον εαυτό σας. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να ενοχλείστε για ό, τι κάνατε "λάθος" την τελευταία φορά.

Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας, από την εργασία μέχρι την ψυχική ή σωματική σας υγεία και από τις φιλίες έως τη σχέση σας. Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν να προβληματιστείτε στο τέλος κάθε ημέρας.

Επιλέξτε τις σκέψεις σας.

Οι σκέψεις μας (για τις οποίες συχνά δεν έχουμε επίγνωση) διαμορφώνουν τα συναισθήματά μας και εάν η πιο έντονη σκέψη σας για το lockdown είναι: "Το lockdown θα είναι χάλια" ή "το αφεντικό μου θα είναι 'εφιάλτης'", τότε πιθανότατα να μη νιώσετε και πολύ καλά τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή η προκατάληψη προς τη ζοφερότητα είναι το ατυχές κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Οι εγκέφαλοί μας τείνουν προς την αρνητικότητα και αναζητούν συνεχώς απειλές. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεστε άσχημα ούτε να προσπαθήσετε να το πολεμήσετε.

Προσπαθήστε όμως να μιλήσετε στον εαυτό σας με θετική διάθεση - οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι χρήσιμες. Επιλέξτε μια σκέψη αντιμετώπισης που σας ταιριάζει και είναι επίσης ρεαλιστική. Αν έχετε μια δύσκολη στιγμή, ίσως είναι πιο χρήσιμο να επιλέξετε μια ουδέτερη σκέψη, παρά μια υπερβολικά θετική. Και πάλι, ο τόνος της φωνής είναι σημαντικός. Ο ήρεμος και καθησυχαστικός τόνος είναι πολύ πιο βοηθητικός από τα να μιλάτε σκληρά και υποτιμητικά στον εαυτό σας.

Μόλις αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε τη σκέψη σας, γράψτε την. Και συνεχίστε το. Στόχος σας είναι να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας και να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό δίχτυ απέναντι στο άγχος.

Βγείτε έξω.

Μπορείτε να ασκηθείτε έξω και ακόμα καλύτερα αν έχετε για παρέα ένα ακόμα άτομο και είστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση. Με αυτόν τον τρόπο έχετε τα οφέλη του να είστε έξω και της ανθρώπινης επαφής. Ξεκινήστε με μικρούς στόχους και παρατηρήστε πώς νιώθετε με αυτή σας τη νέα συνήθεια.

Χτίστε την ανθεκτικότητά σας κάνοντας κάτι που αγαπάτε.

Τι σας αρέσει να κάνετε που να μπορείτε το συνεχίσετε και κατά τη διάρκεια του lockdown; Το τρέξιμο; Οι βόλτες; Η ζωγραφική; Ο χορός; Το μαγείρεμα; Ό, τι σας κάνει να νιώθετε ζωντανοί (Συχνά είναι κάτι που μας άρεσε πολύ όταν ήμασταν νέοι). Κάντε αυτό που αγαπάτε και προσπαθήστε να είστε πραγματικά παρόντες στο σώμα σας και να παρατηρήσετε πώς αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή.

Κάντε ένα κρύο ντους.

Είναι απαίσιο στην αρχή - αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα κρύα ντους μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη. Στο podcast Feel Better Live More, ο Wim Hoff μιλά στον Dr. Rangan Chatterjee και είναι πολύ ξεκάθαρος για τα οφέλη του κρύο ντους

Να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το τι καταναλώνετε.

Η τηλεόραση αποδείχτηκε για πολλούς σωτήρια κατά το τελευταίο lockdown. Λογικό, καθώς μπορεί να είναι χαλαρωτική, ελκυστική και να δημιουργεί εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ μας. Μπορεί επίσης να είναι παρηγορητική - ειδικά εάν ζείτε μόνοι. Είναι σημαντικό όμως να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το πώς και πότε παρακολουθείτε και τι παρακολουθείτε. Παρατηρήστε πώς οι τηλεοπτικές σας συνήθειες (ή το YouTube / TikTok / Instagram) επηρεάζουν τη διάθεσή σας και προσαρμοστείτε ανάλογα. Και δοκιμάστε να αφήσετε το τηλέφωνό σας. Στην πραγματικότητα, οι πολλές εργασίες δεν αρέσουν στον εγκέφαλός μας. Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι ακόμη και η παρουσία του τηλεφώνου σας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπειρία σας με οτιδήποτε άλλο κάνετε εκείνη τη στιγμή.

Και αν θέλετε να σας βρει το lockdown πιο ευτυχισμένη από ό, τι όταν ξεκινήσατε, ένα εξαιρετικό μέρος για να αρχίσετε είναι το podcast του Happiness Lab. Η Dr. Laurie Santos είναι καθηγήτρια του Yale και η αποστολή της είναι να ξεφορτωθούμε όλες τις λανθασμένες ιδέες που έχουμε για την ευτυχία και να μοιραστούμε επιστημονικά στοιχεία για τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.