Alain de Botton | Τα τρία συστατικά της αγάπης

Ο φιλόσοφος και συγγραφέας γράφει για το νόημα της αγάπης και γιατί οι μοναχικοί τύποι είναι οι πραγματικοί ειδικοί.

Στις πιο σκοτεινές περιόδους είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να αποκαταστήσουμε την πίστη μας. Αν, λοιπόν, αναζητούσατε μία ιδανική στιγμή για να γιορτάσετε την αγάπη, η περίοδος αυτή είναι η κατάλληλη. Γι 'αυτό η Laura Lambert, ιδρύτρια του ethical brand κοσμημάτων Fenton, αποφάσισε να καλέσει τους αγαπημένους της συγγραφείς να συντάξουν μια ανθολογία για την αγάπη - τι σημαίνει και πώς εκδηλώνεται.

Η επιμέλεια των σημειώσεων, με συμμετοχές γνωστών ονομάτων, όπως η Candice Brathwaite, η Elizabeth Day και ο Alain de Botton, έγινε  κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο. Το Bazaar UK μοιράζεται ένα κομμάτι του de Botton, ο οποίος γράφει για τα τρία συστατικά της αγάπης και γιατί οι μοναχικοί τύποι είναι ειδικοί επί του θέματος.

Φροντίδα

Ένας τρόπος να κατανοήσουμε τη σημασία της αγάπης και γιατί μπορεί να θεωρηθεί το νόημα της ζωής, είναι να εξετάσουμε τις προκλήσεις της μοναξιάς. Πολύ συχνά, δεν αναφερόμαστε στο θέμα της μοναξιάς: όσοι δεν έχουν κανέναν νιώθουν ντροπή, εκείνοι που έχουν κάποιον (σε ένα βασικό βαθμό) ενοχή. Αλλά οι πόνοι της μοναξιάς είναι η αμηχανία και η καθολική δυνατότητα. Δεν πρέπει - πάνω από όλα - να αισθανόμαστε μοναχικοί επειδή είμαστε μοναχικοί. Απροσδόκητα, η μοναξιά μάς δίνει τις πιο εύγλωττες γνώσεις για το γιατί η αγάπη πρέπει να έχει σημασία. Λίγοι είναι περισσότεροι ειδικοί σχετικά με τη σημασία της αγάπης από εκείνους που τη στερούνται. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει αγάπη, αν δεν βρεθούν στο δρόμο μας κάποια πικρά περάσματα.

Θαυμασμός

Στον πλατωνικό διάλογο, το Συμπόσιο, ο Αριστοφάνης υποδηλώνει ότι η προέλευση της αγάπης έγκειται στην επιθυμία να ολοκληρώσουμε τον εαυτό μας βρίσκοντας το χαμένο μας "άλλο μισό". Στην αρχή του χρόνου, ξεκινάει με παιχνιδιάρικη εικασία, όλα τα ανθρώπινα όντα ήταν ερμαφρόδιτα με διπλές πλάτες και πλευρές, τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια και δύο πρόσωπα στραμμένα σε αντίθετες κατευθύνσεις στο ίδιο κεφάλι. Αυτοί οι ερμαφρόδιτοι ήταν τόσο ισχυροί και η υπερηφάνειά τους τόσο μεγάλη που ο Δίας αναγκάστηκε να τους κόψει σε δύο, σε ένα μισό αρσενικό και θηλυκό - και από εκείνη τη μέρα, ο καθένας από εμάς νοσταλγικά λαχταρούσε να επανέλθει στο μέρος από το οποίο αποκόπηκε . Δεν χρειάζεται να ενταχθούμε στην κυριολεκτική ιστορία για να αναγνωρίσουμε μια συμβολική αλήθεια: ερωτευόμαστε ανθρώπους που υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν με κάποιο τρόπο να μας κάνουν ολόκληρους. Στο επίκεντρο των εκστατικών μας συναισθημάτων στις πρώτες μέρες της αγάπης, υπάρχει ευγνωμοσύνη που βρήκα κάποιον που φαίνεται να συμπληρώνει τόσο τέλεια τις ιδιότητες και τις διαθέσεις μας. Δεν ερωτευόμαστε όλοι τους ίδιους ανθρώπους επειδή δεν λείπουν σε όλους μας τα ίδια πράγματα.

Επιθυμία

Μία από τις πιο εκπληκτικές και σε ένα επίπεδο προβληματικές πτυχές της αγάπης είναι ότι δεν θέλουμε απλώς να θαυμάσουμε τους συνεργάτες μας, αλλά θέλουμε να τους κατέχουμε φυσικά.  Η γέννηση της αγάπης συνήθως σηματοδοτείται από μια πραγματικά παράξενη πράξη - δύο όργανα που χρησιμοποιούνται για φαγητό και ομιλία τρίβονται και πιέζονται το ένα με το άλλο με αυξανόμενη δύναμη, συνοδευόμενα από την έκκριση του σάλιου. Μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τον ρόλο της σεξουαλικότητας στην αγάπη μόνο αν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν είναι - από καθαρά φυσική άποψη - απαραιτήτως μια μοναδικά ευχάριστη εμπειρία από μόνη της.

Ολόκληρη η άποψη του Alain De Botton στο fentonand.co