Το φημισμένο Caffè Florian στη Βενετία κινδυνεύει να κλείσει

Το ιστορικό καφέ έχει συμπληρώσει 300 χρόνια ζωής.

Η Βενετία έχει πλούσια ιστορία όμως κανένα café δεν είναι πιο ξακουστό από Caffè Florian στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Είναι το μέρος όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη διακόσμηση του 18ου αιώνα, όσο χαλαρώνει στον ήλιο και ακούει μουσική. Είναι το πιο παλιό καφέ στην Ιταλία - και στον κόσμο - καθώς πέρυσι γιόρτασε 300 χρόνια ζωής. Από τη Βασιλομήτωρ και τον πρίγκιπα Κάρολο μέχρι τον George Clooney και από τον Andy Warhol μέχρι τον David Bowie, όλοι έχουν περάσει από το Florian, το οποίο όμως τώρα κινδυνεύει να κλείσει καθώς η πανδημία έχει πλήξει τον τουρισμό.

"Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε την επιχείρηση ζωντανή", λέει ο Marco Paolini, διευθύνων σύμβουλος του καφέ στο Architectural Digest. "Εργαζόμαστε για να παραμείνουμε ανοιχτοί για όσο περισσότερο μπορούμε".

Το φημισμένο Caffè Florian στη Βενετία κινδυνεύει να κλείσει

Το Caffè Florian άνοιξε στις 29 Δεκεμβρίου του 1720 από τον Floriano Francesconi με την επωνυμία "Alla Venezia Trionfante”, αλλά οι πελάτες τού έδωσαν γρήγορα το όνομα Florian, το "πιο δημοφιλές κατάστημα για καφέ”. Ταυτόχρονα όμως σέρβιρε τα καλύτερα λικέρ και κρασιά από την Ανατολή, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η ιστορία πέρασε και έμεινε για πάντα στο Florian: η άνοδος και η πτώση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι μυστικές συνωμοσίες εκείνων που ήθελαν να ανατρέψουν τη γαλλική εξουσία και αργότερα την αυστριακή, ενώ κατά τη διάρκεια των ταραχών του 1848, τραυματίες δεχόντουσαν φροντίδα στα δωμάτια του εστιατορίου.

Το Florian δεχόταν ένα μείγμα διαθέσεων και ειδήσεων που άλλαζαν συνεχώς: από κρατικές υποθέσεις σε τοπικά κουτσομπολιά και επιπόλαιες φλυαρίες περί μόδας. Οι αίθουσες του καφέ φιλοξένησαν προσωπικότητες όπως οι Parini, Silvio Pellico, Nicolò Tommaseo και Daniele Manin, και στα τραπέζια του αντάλλαξαν εμπιστευτικές κουβέντες περί ελευθερίας και ανεξαρτησίας οι Lord Byron, Ugo Foscolo, Goethe, Madame de Staël, Chateaubriand, Charles Dickens, Marcel Proust, Gabriele D’Annunzio, Eleonora Duse, Rousseau, Rubinstein, Stravinsky, Modigliani και Campigli.

489741182

Το 1895, γεννήθηκε στο καφέ η ιδέα της Μπιενάλε της Βενετίας, για να αποτίσει φόρο τιμής στον βασιλιά Umberto και τη βασίλισσα Margherita, ενώ έχουν γυριστεί και σκηνές από ταινίες του Χόλιγουντ, όπως ο Ταλαντούχος κύριος Ripley (με πρωταγωνιστή τον Matt Damon) και το Summertime (με πρωταγωνίστρια την Katharine Hepburn).

Σπεσιαλιτέ του Caffé Florian είναι ο καφές σε κάθε  εκδοχή (Caffè dell’anniversario, caffè dell’imperatore, Caffè alla venexiana), καθώς επίσης και τα γλυκά τα οποία είναο βγαλμένα από τη βενετσιάνικη παράδοση, όπως το τιραμισού, τα biscotti και η torta alla ricotta.

"Είμαστε συντετριμμένοι", λέει ο Paolini. "Η πανδημία έχει επηρεάσει τους πάντες αλλά δεν μπορούσαμε να επωφεληθούμε από διάφορα οφέλη". Ο Paolini σημειώνει ότι το καφέ είναι ακόμα ζωντανό, "αν και πεθαίνει" και επιβιώνει χάρη στη βοήθεια των μετόχων και της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου ενός πιστωτικού ορίου. "Δεν υπάρχουν προοπτικές προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε καν την ημερομηνία ανοίγματος." Το καφέ απασχολεί σήμερα 70 άτομα προσωπικό, καθώς και εποχικό προσωπικό κατά τις περιόδους αιχμής. "Ανησυχούμε για το μέλλον", προσθέτει ο Paolini. "Εάν το καφέ κλείσει, δεν θα χάσετε μόνο ένα καφέ, αλλά ένα κομμάτι της Βενετίας".

Πρόσφατα, το Ιταλικό Ταχυδρομείο δημιούργησε ένα γραμματόσημο για να τιμήσει το καφέ, παρά τα τρέχοντα προβλήματά του. Το γραμματόσημο σχεδιάστηκε και χαράχθηκε από την Ιταλίδα καλλιτέχνη Rita Fantini, που απεικονίζει την πρόσοψη του καφέ με το παλάτι στο βάθος. Εκτυπώθηκαν μόνο 400.000 αντίγραφα.