Χρυσές Σφαίρες 2021 | Οι εμφανείς παραλείψεις στις φετινές υποψηφιότητες

Η ιστορία της Michaela Coel για το "I May Destroy You" απουσιάζει παντελώς από τις Χρυσές Σφαίρες.

Οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2021 ανακοινώθηκαν και η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν κάποιες εκπλήξεις (Emily in Paris) και εμφανείς παραλείψεις. Αυτή που προκάλεσε και τη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο καθολικός αποκλεισμός της σειράς I May Destroy you. Το γεγονός ότι η ιστορία της Michaela Coel απουσιάζει παντελώς από τις Χρυσές Σφαίρες, ενώ το παρωχυμένο παραμύθι της Emily είναι υποψήφιο εν έτει 2021, προκαλεί -σαφώς- αντιδράσεις για το τι μάς αφορά τελικά και ποιες φωνές / πρόσωπα / ιστορίες θέλουμε να ακουστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

I May Destroy You

Η Michaela Coel και το I May Destroy You, από το HBO και το BBC, έδωσαν μια τολμηρή, αποχρωματισμένη ματιά σε ό,τι ακολουθεί μίας σεξουαλικής επίθεσης και του τραύματος. Βασισμένη στις εμπειρίες της Coel, η σειρά αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τα θύματα σεξουαλικής βίας και προσέφερε μια εικόνα για τη διαδικασία της επούλωσης. Η σειρά συγκέντρωσε ευρέως επαίνους από κριτικούς, εκτόξευσε τη φήμη της Coel και πυροδότησε μια ευρύτερη κοινωνική συζήτηση για τα θύματα της σεξουαλικής βίας και τον τρόπο που αυτή απεικονίζεται. Οι ρόλοι των Weruche Opia και Paapa Essiedu κέρδισαν επίσης καλές κριτικές. Ωστόσο, η Coel, οι συμπρωταγωνιστές της και η σειρά στο σύνολό της αποκλείστηκαν εντελώς από τις φετινές υποψηφιότητες. Να σημειωθεί ότι το I May Destroy You έλαβε δύο υποψηφιότητες στο Critics Choice Award.

Το κοινό εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στα social media:

Da 5 Bloods και ερμηνείες που έμειναν εκτός

Ο Spike Lee δεν έχει κερδίσει ποτέ Χρυσή Σφαίρα, αν και έχει προταθεί τα τελευταία χρόνια για τα BlacKkKlansman και Do the Right Thing. Φέτος, το HFPA του αρνήθηκε την ευκαιρία να κερδίσει, αποκλείοντας την ταινία του Da 5 Bloods. Να σημειωθεί ότι τα παιδιά του επιλέχθηκαν ως πρεσβευτές για να μοιράσουν βραβεία κατά τη διάρκεια της τελετής. Εκτός από τον αποκλεισμό του Lee, εκτός έμεινε και ο Delroy Lindo για την ερμηνεία του.

Η ερμηνεία του Steven Yeun στο Minari, της Zendaya στο Malcolm & Marie και της βετεράνου των βραβείων Kate Winslet για το Ammonite αγνοήθηκαν επίσης. Ενώ άλλες δημοφιλείς σειρές του Netflix όπως το The Crown, The Queen's Gambit και Emily in Paris, έλαβαν υποψηφιότητες, το Bridgerton - η μεγαλύτερη επιτυχία της πλατφόρμας - αποκλείστηκε εντελώς. Το HFPA είναι αρκετά εξοικειωμένο με την παραγωγό της σειράς, Shonda Rhimes και με ημερομηνία κυκλοφορίας την ημέρα των Χριστουγέννων, η δραματική σειρά θα μπορούσε να επιλεχθεί για τις Χρυσές Σφαίρες 2021.

Η έλλειψη του diversity

Όπως δείχνουν οι απουσίες, οι κατηγορίες των ηθοποιών υστερούν σοβαρά ως προς την ποικιλομορφία, με πολλούς Μαύρους (και όχι μόνο) πρωταγωνιστές να μένουν απέξω. Η Uzo Aduba (Mrs America), η οποία κέρδισε την Emmy για το ρόλο της ως Shirley Chisholm, αποκλείστηκε από τον αγώνα Golden Globes. Ο Pedro Pascal, ο οποίος πρωταγωνιστεί The Mandalorian, υποψηφιότητα στην καλύτερη δραματική σειρά, δεν ήταν υποψήφιος. Μοναδική υποψήφια από το One Night in Miami της Regina King είναι η Leslie Odom Jr., αν και οι Kingsley Ben-Adir, Aldis Hodge και Eli Goree έδωσαν επίσης αξιόλογες ερμηνείες. Και παρόλο που η Jodie Comer του Killing Eve είναι στην κατηγορία καλύτερης ηθοποιού, η συμπρωταγωνίστριά της Sandra Oh, που παίζει τον ομότιτλο χαρακτήρα είναι εκτός.

Οι κατηγορίες Καλύτερος Ηθοποιός σε δραματική σειρά, Καλύτερος Ηθοποιός σε μίνι σειρά ή τηλεταινία, Β' Γυναικείος τηλεοπτικός ρόλος, Α' γυναικείος ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία και Α' γυναικείος ρόλος σε κωμωδία, αποτελούνται μόνο από λευκούς υποψηφίους. Μεταξύ των 40 υποψηφίων για την τηλεόραση, υπάρχουν μόνο δύο Μαύροι ηθοποιοί, οι Don Cheadle και John Boyega, όπως επεσήμανε το Entertainment Weekly. Άλλοι υποψήφιοι είναι ο Ramy Youssef, ο οποίος είναι Αιγύπτιος, και η Anya Taylor-Joy, με καταγωγή από την Αργεντινή - ορίζεται ως Λατίνα. Η Andra Day και η Viola Davis είναι οι μόνες Μαύρες γυναίκες που συνδυάζουν υποψηφιότητες σε κατηγορία τηλεόρασης και ταινίας.