Οι διευθύνσεις της νέας σεζόν που αξίζει να επισκεφθείτε

Εστιατόρια και all day μαγαζιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ενδιαφέρον μενού.

Δημιουργικοί άνθρωποι με όραμα μελετούν τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας, λαμβάνουν υπόψη τους την ανάγκη για νέες εμπειρίες και στήνουν μαγαζιά που ξεχωρίζουν για τον χαρακτήρα τους. 

μe, ένα φρέσκο meeting point στο Κολωνάκι

Οι διευθύνσεις της νέας σεζόν που αξίζει να επισκεφθείτε

Στο νέο all day εστιατόριο - cafe μe, ο Ηλίας Σταυρόπουλος προτείνει ένα μίνιμαλ μενού που βασίζεται στις σύγχρονες τάσεις και τη διαφάνεια στο φαγητό χωρίς να λείπει η έκρηξη στη γεύση. Το λευκό μάρμαρο και το ξύλο αποτελούν τα βασικά στοιχεία του χώρου, ο οποίος ζωντανεύει από διακοσμητικά σε έντονα χρώματα και αναδεικνύεται από το άπλετο φως που διαχέεται ανεμπόδιστο στο εσωτερικό του μαγαζιού.

με

Στη βιτρίνα του μe θα βρείτε healthy to-go επιλογές, για να συνοδεύ��ετε τον καφέ ή το golden / matcha latte σας. Στο βασικό μενού, ο ιδιοκτήτης και chef έχει κάνει μία επιλογή πιάτων για πρωινό αλλά και light lunch/early dinner  που ξεχωρίζουν για τη θρεπτική τους αξία αλλά και τα υλικά που αγαπούν οι millennials, όπως porridge banoffee, Israeli style ποσέ αυγό bio στους 62 °C, κρέμα ολικής με λιναρόσπορο, αυγό bio, προσούτο και σπαράγγια και φακές beluga με λάχανο σαβόι, μαραθόριζα και λαδολέμονο φέτας. Προσεγμένη είναι και η wine list με ελληνικές ετικέτες λευκών, κόκκινων και αφρώδη οίνων, καθώς και η επιλογή σε μπύρες που προέρχονται από μικρές εγχώριες ζυθοποιίες.

μe, Καψάλη 10, Κολωνάκι, Τηλ.: 21 0724 2588

Alio, κλασικές γεύσεις με έμφαση στις πρώτες ύλες

alio

Ο Γιάννης Λουκάκος και ο Άρης Βαρθαλάμης, chef και συνιδιοκτήτες του Alio, αλλάζουν κατεύθυνση στις κλασικές ιταλικές γεύσεις, παρουσιάζοντας ένα φρέσκο concept με έμφαση στις άριστες πρώτες ύλες και τη δημιουργικότητα.

alio-carpaccio

Primi, secondi, pizza και pasta συνθέτουν το μενού, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία ως είθισται στα ιταλικά τραπέζια. Το καρπάτσιο λαβράκι αποτελεί ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε το δείπνο σας, μαζί με μία κλασική caprese, για να συνεχίσετε με σπαγγέτι µε µελάνι σουπιάς, αχινό, καλαµάρι, nduja, ψητά ντοµατίνια, λεμόνι και τσίλι ή με ταλιατέλες ραγού από σιγοµαγειρεµένο µοσχάρι black angus και να μοιραστείτε με την παρέα μία κλασική pizza peperoni. 

Alio, Βασ. Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, Τηλ.:210 6850745

ΦΙΤΑ, η ήρεμη  γοητεία της γαστρονομίας

Fita

Οι μαγειρικές ανησυχίες του Φώτη Φωτεινόγλου και του Θοδωρή Κασσαβέτη ξεδιπλώνονται καθημερινά εδώ και λίγους μήνες σε μία ήσυχη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, το ΦΙΤΑ παραμένει fully booked καθημερινά - το τηλέφωνο για τις κρατήσεις ήταν μέχρι πρότινος ένα επτασφράγιστο μυστικό ανάμεσα στους foodies.

fita

Το mix & match crowd του περνάει τον χειρόγραφο κατάλογο από χέρι σε χέρι, "προσεύχεται" να πετύχει μύδια αχνιστά (το πιάτο που καταργεί το savoir vivre και σας προκαλεί να βουτήξετε το ψωμί στη σάλτσα) και παραγγέλνει χωρίς δεύτερη σκέψη φρέσκια ντάσκα. Παρόλα αυτά, η φιλοσοφία του ΦΙΤΑ αγκαλιάζει τη συνεχή αναζήτηση της διαφορετικής πρώτης ύλης και του πειραματισμού, με τους ιδιοκτήτες του να μην εμμένουν σε κλασικά πιάτα όσο κι αν αυτά αγαπιούνται από τους θαμώνες του. 

ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, Τηλ.: 2114148624

Senios, νέο concept και ρετρό διάθεση

senios

O Senios δίνει μια νέα διάσταση στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο αφήνοντας στους επισκέπτες την αίσθηση της παλαιάς Αθήνας. Ο χώρος διατηρεί τη vintage αισθητική του, με τα μαρμάρινα τραπεζάκια και τις ξύλινες καρέκλες να ενισχύουν τη ρετρό ατμόσφαιρα. 

senios

Στην κουζίνα του ο chef Δημοσθένης Μπαλόπουλος δημιουργεί γεύσεις με βασικό συστατικό την παράδοση σε συνδυασμό με στοιχεία της νέας ελληνικής γαστρονομίας. Το μενού του είναι αφιερωμένο σε αυθεντικούς ελληνικούς μεζέδες όπως τα μαυρομάτικα σπιανάδα, οι πατατοκροκέτες γεμιστές με σπετζοφάι και το γιαουρτλού με σουβλιστά κεφτεδάκια αρνιού. Την τιμητική τους έχουν τα ελληνικά αποστάγματα που συνοδεύουν ιδανικά τις προτάσεις του φαγητού, ενώ ξεχωρίζουν επίσης τα σπιτικά γλυκίσματα - μελωμένοι ζεστοί λουκουμάδες με παγωτό και σοκολατένιο μωσαϊκό. Την ίδια στιγμή στο "καφεκοπτείο” του ψήνονται καθημερινά αρωματικά χαρμάνια καφέ και αποτελούν την ιδανική πρόταση για τις πρωινές και απογευματινές συναντήσεις σας.

Senios, Καλαμιώτου 15, Αθήνα, Tηλ. κρατήσεων: 210 3318778

Cardinale,  η Ιταλία στο πιάτο σας

CARDINALE

Με το know-how της Φωτεινής Παντζιά (By the glass) και του έμπειρου Κωστή Βλασόπουλου του Δια Ταύτα, το Cardinale αποτελεί μία δυνατή άφιξη στον πεζόδρομο της οδού Πετράκη, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας. 

cardinale

Ο πολυπράγμων chef Κώστας Τσίγκας δίνει έμφαση στην ποιότητα, με συνταγές και υλικά από τη Βόρεια, την Κεντρική και Νότια Ιταλία, τα προϊόντα τοποθετούνται σε ψυγεία-οθόνες προβολής και οι πίτσες με ζύμη αργής ωρίμανσης πέντε ημερών γίνονται το highlight του μενού - από την κλασική Margherita και Pistacchio με φιστίκι Αιγίνης και μορταδέλα έως την πολύ ξεχωριστή, με τσουκνίδα και καυτερό μέλι. 

Στο διατηρητέο νεοκλασικό, την παράσταση κλέβει το μαρμάρινο crostini - mozarella bar, με φρέσκα τυριά, όπως η buricotta και η stracciatella,  που φτιάχνει ο ίδιος ο chef. Εδώ, με τα φρεσκοψημένα στον ξυλόφουρνο κροστίνι-μπουκίτσες, μπορείτε να ταιριάξετε ένα κρασί με μια από τις 80 (από αυτές, 20 και πλέον και σε ποτήρι) ετικέτες της εντυπωσιακής walk-in κάβας από τον ιταλικό κυρίως αμπελώνα, αλλά και ελληνικές, που έχει επιμεληθεί η Φωτεινή. 

Πάνω από 15 ορεκτικά και σαλάτες, τα γνωστά antipasti, γνήσια ιταλικά τυριά και αλλαντικά, από αγελαδινό piave vecchio μέχρι "γλυκιά" χοιρινή soppresata φιγουράρουν δίπλα σε πλήθος από μακαρονάδες και risotti. Ανάμεσά τους σπάνιες πάστες, όπως χειροποίητα νιούντι (gnudi), παραδοσιακό ζυμαρικό της Κεντρικής Ιταλίας που φτιάχνεται από ρικότα και σιμιγδάλι και σερβίρεται με μανιτάρια και σέσκουλο, όπως λέει ο Κώστας Τσίγκας, ή τα φιόκι, γεμιστά με αχλάδι και σάλτσα με γκοργκοντζόλα και πέστο από καρύδι ή τα ραβιόλια με γέμιση από Wagyu μοσχάρι με σάλτσα cacio e pepe.

Cardinale, Μητροπόλεως 38, Τηλ.: 210 331 4397