Μήπως, το Die Another Day περιγράφει όλα όσα πέρασε η Madonna μέσα στο 2023;

ή αλλιώς πώς ένα τραγούδι του 2002 αντικατοπτρίζει την περιπέτεια υγείας που βίωσε 21 χρόνια μετά.

Το 2023 δεν ήταν μία εύκολη χρονιά για την Madonna. Δεν την αγκάλιασε, δεν την αποδέχτηκε, δεν την συντρόφευσε, δεν της φέρθηκε καλά. Αντιθέτως, την ταλαιπώρησε, την εξουθένωσε, την οδήγησε – ξάφνου – στην εντατική, την υπέβαλε σε τεχνητό κώμα για 48 ώρες. Της στέρησε το οξυγόνο. Και την έφτασε – στην κυριολεξία – μία ανάσα μακριά από τον θάνατο. 

Μήπως, το Die Another Day περιγράφει όλα όσα πέρασε η Madonna μέσα στο 2023;

Χρειάστηκε να την αποσυνθέσει για να τη δημιουργήσει ξανά. Να την ρίξει στο ναδίρ για να ξαναβρεθεί εκεί που οι θαυμαστές της την συναντούν τα τελευταία 40 – πλέον – χρόνια: στο ζενίθ της. Ο Ιούνιος του περασμένου έτους βρίσκει την ιστορική φιγούρα της Pop κουλτούρας χωρίς τις αισθήσεις της - προσβεβλημένη από ένα σπάνιο βακτήριο στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, το οποίο προσπαθεί να τη διατηρήσει στη ζωή. Τα νέα δεν είναι καλά. Οι πληροφορίες δυσοίωνες και πενιχρές. Οι προβλέψεις απαισιόδοξες. Η ανατροπή νωθρή σε ένα προσκήνιο που δεν διαγράφεται λαμπρό. Μέχρι να το ανατρέψει εκείνη.

Madonna

40 ημέρες μετά, η Madonna – σαν ένα άλλο ιατρικό θαύμα – πατά στα πόδια της. Είναι ζωντανή. Και αποφασισμένη να μην αφήσει την περιοδεία της στη μέση. Οι θεράποντες ιατροί δηλώνουν αρνητικοί ακόμα και στην ιδέα επιστροφής της στο μέρος που αισθάνεται ότι ξαναγεννιέται κάθε φορά: τη σκηνή. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να προσθέσει στο ευρωπαϊκό μονοπάτι του Celebration World Tour μία επιπλέον τρικλοποδιά.

Madonna

Το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η Madonna είναι στο Λονδίνο. Και παραδίδει ένα αριστουργηματικό show. Όπως εκείνα που έχει συνηθίσει τη διεθνή κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Χιλιάδες θεατές συρρέουν από κάθε σημείο του πλανήτη για να βιώσουν την επιστροφή της. Κανείς δεν περίμενε να αντικρίσει αυτό που έζησε εκείνο το βράδυ. Η βασίλισσα είχε αναγεννηθεί. Και συναντήσει μία εκδοχή του εαυτού της που ούτε η ίδια δεν φανταζόταν ότι η μοίρα της επιφύλασσε: την από μηχανής θεού καλύτερη.

Madonna

Αυτές είναι οι σκέψεις που κάνω ένα πρωινό του Δεκέμβρη ακούγοντας τυχαία ένα από τα τραγούδια της Early 00s δισκογραφίας, το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί τον απολογισμό – από εκείνους τους ανορθόδοξα γοητευτικούς – που πραγματοποιούμε στο φινάλε κάθε έτους. Ήταν το Die Another Day. Ηχογραφημένο το 2002 για τις ανάγκες της ομώνυμης ταινίας του James Bond και υποψήφιο για Όσκαρ την αμέσως επόμενη χρονιά, το εν λόγω τραγούδι αποτελεί ένα από τα ευφυέστατα και συμβολικότερα μίας δισκογραφίας που φαντάζει ατελείωτη και ανέγγιχτη από το άγγιγμα του χρόνου. Σαν ο Μίδας να έχει εναποθέσει την ατόφια διαχρονική αύρα του στα 4 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα του.

Madonna

Πολύπλοκο εκ φύσεως και πολυδιάστατο από τη γέννηση του, το Die Another Day προσπάθησε να αποκωδικοποιηθεί από δημοσιογράφους και κορυφαίους του μουσικού είδους από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε στο ραδιόφωνο. Το 2002, η Madonna καλείται να αντιμετωπίσει τον ερχομό του δεύτερου παιδιού της, την αλλαγή στον ήχο της, το αδιάλειπτο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για την προσωπική της ζωή, ένα νέο σύμπαν πλούσιο σε όλα όσα εκείνη αδυνατεί να μανατζάρει. 

21 χρόνια μετά, το Die Another Day θα μπορούσε να περιγράφει το σήμερα της εμβληματικής τραγουδίστριας. Τουλάχιστον, αυτό επιτρέπουν οι στίχοι του. 

I'm gonna wake up, yes and no. Και ξύπνησε. Μετά από σκληρή μάχη με ένα βακτήριο θανατηφόρο, τεχνητό κώμα, η Madonna αφυπνίστηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά.

I'm gonna kiss some part of. Μία ανάσα την χώρισε από το φινάλε της.

I'm gonna keep this secret. Δεν το δημοσιοποίησε αμέσως. Δεν θέλησε να αγχώσει όσους την αγαπούν, αλλά να δώσει εκείνη τη μάχη με τους ανθρώπους που δεν την έφυγαν στιγμή από το πλευρό της. Τον εαυτό και τα παιδιά της.

I'm gonna close my body now. Μία στιγμή τη χώρισε από την μάταια υλοποίηση αυτής της φράσης.

I'm gonna break the cycle. Το έκανε. Με τους ιατρούς τους να περιγράφουν τη νέα της κλινική εικόνα ως ιατρικό θαύμα.

I'm gonna shake up the system. Το ιατρικό, το παραϊατρικό, το παγκόσμιο.

I'm gonna destroy my ego. Βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα – πλέον – τα παιδιά της.

I think I'll find another way. Η εναλλακτική επιστροφή της στην απόλυτη μετουσίωση των επτά αυτών λέξεων.

There's so much more to know. Για την ίδια, η μόρφωση αποτελεί μία αέναη διαδικασία, ένα ταξίδι που αρχίζει με νέα σανίδα, τα παιδιά της.

For every sin I'll have to pay. Μήπως, όμως, δεν έχει κάνει και τόσα κακά;

I've come to work, I've come to play. Back To The Game Better Than Ever!

I think I'll find another way. Και με τον δικό της μοναδικό τρόπο τον βρήκε.

I guess I'll die another day. To Be Continued. Sigmund Freud, Analyze this!

Διαβάστε Επίσης