Ποιος είναι ο Abiy Ahmed ο νέος κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης

Ο 43χρονος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας έχει καταφέρει πάρα πολλά σε πάρα πολύ λίγο: Έδωσε τέλος σε μία αιματηρή σύγκρουση που κρατούσε από το 1998.

HARPER'S BAZAAR TEAM

"Έίμαστε περήφανοι ως έθνος" διαβάζουμε στα επίσημα social media της αιθιοπικής κυβέρνησης σε ποστάρισμα που έγινε στις 12:03 μ.μ. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο 43χρονος Abiy Ahmed, είναι ο νέος κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 2019. Όπως είναι απολύτως λογικό αυτήν την στιγμή τα φώτα των παγκόσμιων media είναι στραμμένα στην βορειανατολική γωνιά της αφρικανικής ηπείρου· εκεί όπου για δεκαετίες παίζονται καθημερινά ανθρώπινα δράματα τα οποία, όμως, πολύ σπάνια -και παρά μόνο όταν μιλάμε για γενοκτονίες- φτάνουν μέχρι τους τηλεοπτικούς δείκτες, τις εφημερίδες και τους ιστότοπους του Δυτικού Κόσμου.

"Όταν ο Abiy Ahmed έγινε πρωθυπουργός το 2018, έκανε πολύ σαφές ότι πρόκειται να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συζητήσεις με την Ερυθραία. Σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ερυθραίας, Isaias Afwerki, βρήκαν γρήγορα του όρους για να καταλήξουν σε μία ειρηνευτική συμφωνία και να δώσουν τέλος σε μία μακροχρόνια αστάθεια, κάπου μεταξύ πολέμου και την ειρήνης, ανάμεσα στις δύο χώρες" σχολίασε η Πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ, Berit Reiss-Andersen. Ας μην κρυβόμαστε, όμως, σε αυτήν την πολύ σαφή δήλωση υπάρχουν αρκετές άγνωστες λέξεις, έννοιες και ιστορικές πραγματικότητες για όλους μας.

Η συνέχεια στο esquire.com.gr