"Ούτε μία λιγότερη" γυναίκα, σήμερα αλλά και κάθε μέρα

Ένα δυνατό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών.

"Είμαστε η δυνατή, οργισμένη φωνή όλων των γυναικών που δεν έχουν πια φωνή". Αυτό ήταν το σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλυσαν πριν από δύο ημέρες το κέντρο της Ρώμης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της φεμινιστικής οργάνωσης "Non Una Di Meno", στο πλαίσιο των ενεργειών για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών

"Ούτε μία λιγότερη" γυναίκα, σήμερα αλλά και κάθε μέρα. 

Η 25η Νοεμβρίου είναι μία σημαντική ημέρα για κάθε γυναίκα, καθώς έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών. Η συγκεκριμένη ημέρα ορίστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1991 για να υπογραμμίσει το θέμα της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και να ζητήσει περισσότερη δράση για την καταπολέμησή της. 

"1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συχνότερα από άτομο του στενού περιβάλλοντός τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα, παντρεύτηκαν πριν από τα 18α γενέθλιά τους, ενώ 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. 

Το 2012, 1 στις 2 γυναίκες σε όλο τον κόσμο δολοφονήθηκε από τον συντρόφους ή την οικογένειά της, ενώ μόνο 1 στους 20 άνδρες σκοτώθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες. Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες και κορίτσια και 3 στις 4 από αυτές υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση" αναφέρει το Forbes.

Αποκαρδιωτικά στατιστικά versus  φωνές που αυξάνονται

"Ούτε μία λιγότερη" γυναίκα, σήμερα αλλά και κάθε μέρα
Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο Παρίσι

Η Γαλλία ανακοίνωσε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών από νυν ή πρώην συντρόφους, επιδιώκοντας να ενισχύσει το νόμο καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τον αριθμό των φόνων που διεξάγονται στη χώρα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Edouard Philippe, προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις, δύο μέρες μετά αφότου χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους σε μια ένδειξη αλληλεγγύης για τα θύματα. Από τις αρχές του 2019, τουλάχιστον 117 γυναίκες έχουν πέσει θύματα των πρώην ή και νυν συντρόφων τους στη Γαλλία, σύμφωνα με μια μελέτη του AFP βάσει των εκθέσεων των ΜΜΕ.

"Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις φωνές όλων των επιζώντων και των ακτιβιστών, ειδικά εκείνων που συνήθως περιθωριοποιούνται ή των οποίων οι φωνές έχουν παραμεληθεί και συναντώνται σε μια παγκόσμια αλληλεγγύη για αλλαγή" τόνισε στην περσινή της ομιλία, η UN Women Executive Director, Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Το 2011, η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Council of Europe Convention για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Την ίδια χρονιά δολοφονήθηκαν 121 γυναίκες. Μέχρι το 2018, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 440. Αυτό ώθησε τον Τούρκο καλλιτέχνη Vahit Tuna να καλύψει την πλευρά ενός κτιρίου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με ψηλά τακούνια - με ένα ζευγάρι για κάθε γυναίκα που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας το περασμένο έτος.