Μένουμε Σπίτι, Βλέπουμε Μέγαρο

Τρεις ξεχωριστές προβολές για το Πάσχα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Mε τρεις εξαιρετικές παραγωγές για μικρούς και μεγάλους θα σας κρατήσει συντροφιά ο κύκλος "Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο", τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.  

Από τις 15 έως τις 22 Απριλίου, η διαδικτυακή "σκηνή" του ΜΜΑ φιλοξενεί τον "Μαγικό Αυλό" του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε διασκευή για παιδιά (στα ελληνικά) που σκηνοθέτησε ο Μίχαελ Χάμπε, το γκαλά όπερας "La Diva: 40 χρόνια" με την υψίφωνο Ντινάρα Αλίεβα που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας και την όπερα "Η επιστροφή της Ελένης" του Θάνου Μικρούτσικου σε σκηνοθεσία-χορογραφία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Μένουμε Σπίτι, Βλέπουμε Μέγαρο
Μαγικός Αυλός

Απολαύστε τις ξεχωριστές παραστάσεις στο megaron.gr.

Στον "Μαγικό Αυλό" (Μεγ. Τετάρτη 15/4), ένα παιδικό θέαμα όπερας που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη το 2005 σε σκηνοθεσία Μίχαελ Χάμπε, συμμετέχει ένα εκλεκτό επιτελείο Ελλήνων τραγουδιστών και μουσικών. Όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης: "Οδηγοί των παιδιών στον μαγικό κόσμο του Μότσαρτ  είναι ένας ηθοποιός"  που υποδύεται έναν αφηγητή-διευθυντή θεάτρου (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), "αλλά και ο ίδιος ο Παπαγκένο" (Τάσης Χριστογιαννόπουλος). Στο πρωταγωνιστικό ντουέτο ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος (Ταμίνο) και η σοπράνο Ειρήνη Κυριακίδου (Παμίνα). Τη Βασίλισσα της Νύχτας ενσαρκώνει η Βασιλική Καραγιάννη, την Παπαγκένα η Σιρανούς Τσαλικιάν, τον Σαράστρο ο Χριστόφορος Σταμπόγλης και τον Μονόστατο ο Νίκος Στεφάνου. Τους πλαισιώνει η Ορχήστρα Intrarti του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα. Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στις 17/12/2005.

Το γκαλά όπερας "La Diva" με την Ντινάρα Αλίεβα (Κυριακή του Πάσχα 19/4), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, μαγνητοσκοπήθηκε στις 16/9/2017. Πρόκειται για συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της ΚΟΑ σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM. Στο λαμπερό ρεσιτάλ της, η πολυβραβευμένη σοπράνο (μεταξύ άλλων, έχει διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό "Grand Prix Maria Callas"-Όπερα) με το ιδιαίτερο λυρικοδραματικό ηχόχρωμα τραγουδά, συμπράττοντας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, αγαπημένες άριες από κορυφαία έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα, όπως η "Τόσκα" και η "Μανόν Λεσκώ" του Πουτσίνι, ο "Τροβατόρε", η "Αΐντα" και "Η δύναμη του πεπρωμένου" του Βέρντι, η "Αντριάνα Λεκουβρέρ" του Τσιλέα.

Η μονόπρακτη όπερα "Η επιστροφή της Ελένης" του Θάνου Μικρούτσικου (Τετάρτη του Πάσχα 22/4), που ανέβηκε στο Μέγαρο σε σκηνοθεσία-χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου, βασίζεται σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και σε κείμενο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη, ο οποίος επεξεργάστηκε την πλοκή της όπερας από κοινού με τον συνθέτη. Είναι μία από τις σημαντικότερες παραγωγές στην ιστορία του ΜΜΑ και μία από τις λίγες λυρικές συνθέσεις του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου που ταξίδεψε σε θέατρα του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία). Το έργο, το οποίο επιχειρεί να φωτίσει τις ψυχολογικές πτυχές της προσωπικότητας μιας μυθικής "ηρωίδας σε αναζήτηση του εαυτού της", ανέβηκε σε συνεργασία με τις Όπερες του Μονπελιέ και της Φλωρεντίας. "Η επιστροφή της Ελένης" χωρίζεται σε τρεις ενότητες (χρόνους) που περιλαμβάνουν σκηνές σε Σπάρτη, Τροία και Αίγυπτο. Την Ελένη της Σπάρτης υποδύεται η Πάμελα Πάντος, την Ελένη της Τροίας η Μάτα Κατσούλη και την Ελένη της Αιγύπτου η Τζούλια Σουγλάκου. Τραγουδούν επίσης: Λουσίλ Βινιόν, Δημήτρης Καβράκος, Αντώνης Κορωναίος, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ούντο Χόλντορφ, Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά. Λαμβάνει μέρος η Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διδασκαλία του Αντώνη Κοντογεωργίου. Την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ. Συμμετέχουν επίσης μέλη της Ομάδας Εδάφους. Η μαγνητοσκόπηση έγινε στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στις 19/1/1999.